Najlepšie na balkón a terasu: Tieto bylinky spríjemnia vzduch neopakovateľnou vôňou a dokážu aj liečiť
12. 6. 2018, 9:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:22)

Zdroj: iStock
Doprajte si užitočnú zeleň v podobe byliniek, ktoré vám nielen spríjemnia vzduch neopakovateľnou vôňou, ale dokážu aj liečiť a výborne dochucovať jedlá.
Oregáno

Zdroj: Shutterstock
Oreganový olej je všeliek.
Zdravie: proti nechtovej plesni
Má skvelé účinky proti kožným plesniam, ale aj orgánovým a plesniam v krvi. Tiež pomáha odstrániť pleseň nechtov. Dve kvapky oreganového oleja kvapneme na lyžičku olivového oleja a potierame. Liečba trvá asi dva týždne a vo väčšine prípadov skoncuje s plesňou.
Kuchyňa: k paradajkám
Oregano sa hodí najmä k paradajkám a všetkým jedlám z nich pripravených, ale tiež na pizzu, do polievky, na zemiakové a strukovinové jedlá, do pomazánok.
Starostlivosť: aj do skalky
Má rada suché a slnečné miesta, preto sa okrem kvetináčov hodí aj do skalky. Dobre znáša aj nedostatok vlahy.
Petržlen
Zdroj: Shutterstock
Petržlen
Zdravie: odvodňuje
Podporuje činnosť obličiek a odvádza tak nadmerné tekutiny z tela. Takisto však obsahuje dôležité vitamíny ako A, B1, B2, C, E. Jednoducho si ho dávajte denne do každého jedla a pocítite jeho zázračné účinky.
Kuchyňa: do masla
Výborne sa hodí do bylinkových masiel. Petržlenové maslo by mali jesť najmä ženy v menopauze, ktorým hrozí osteoporóza, pretože petržlen podporuje pevnosť kostí. Do 125 g masla pridajte 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate, cesnak podľa chuti, morskú soľ a mleté čierne korenie. Rozmixovať a zachladiť a potom už len natierať.
Starostlivosť: vysievať hustejšie
Petržlen vňaťový sa pestuje len pre vňať. Koreň tohto petržlenu je krátky a často rozvetvený, a tak sa nepoužíva na jedenie a práve ten je vhodný na pestovanie v kvetináči. Vňaťové odrody vysievame hustejšie a pestujeme na svetlom mieste.
Nechtík
Zdroj: Shutterstock
Nechtík lekársky
Zdravie: na malé poranenia
Čaj z nechtíka môžete použiť aj na vonkajšie poranenia či plesňové ochorenia pokožky, hemoroidy a podobne. Vďaka karotinoidom pôsobí protizápalovo, stará sa o rýchle zacelenie rán, podporuje ich hojenie a vytváranie nových tkanív.
Kuchyňa: namiesto šafranu
Vzhľadom na jeho pikantnú a horkastú chuť, rovnako ako farbu ním možno nahradiť šafran. Môžete ho teda použiť do šalátov, na prípravu ryže aj na rôzne druhy mäsa.
Starostlivosť: dostatok slniečka
Nechtík má najradšej priepustnú hlinitopiesočnatú pôdu, ktorá má dobrý obsah živín. Keďže nie je náročný na pestovanie, stačí mu dopriať dostatok slniečka a prežije aj pár dní bez zálievky. Zbierajú sa hlavne kvety, a to dopoludnia, keď sú rozvinuté.
Medovka
Zdroj: Shutterstock
Medovka
Zdravie: na bolesť hlavy
Aróma medovky s citrónovou šťavou uvoľňuje nervovú sústavu a tým ju upokojuje, ale tiež zmierňuje bolesti hlavy. Nechajte pol hrsti medovkových listov v 1 l vody stáť asi 20 minút a pridajte šťavu z citróna. Pite počas dňa.
Kuchyňa: namiesto citróna
Pre jej citrónovú vôňu ju pridávame do ovocných šalátov, bylinkových omáčok, prívarkov, rybích a hubových pokrmov, jedál z hydiny a diviny, ale aj do nakladanej zeleniny, majonéz, na tvorbu pomazánok, oleja. Ale až po dovarení, inak by prišla o chuť a vôňu.
Starostlivosť: chrániť pred vetrom
Medovka potrebuje slnečné stanovište. Farebným variáciám medovky potom vyhovuje viac polotieň (na slnku totiž vybledne). Dôležité je, aby medovka mala cez poludnie tieň a bola po celý čas chránená pred vetrom. Medovku zasaďte do dobre priepustnej pôdy, ideálne hlinito-piesčitej a bohatej na živiny.
Alchemilka
Zdroj: shutterstock
Alchemilka obyčajná
Zdravie: na vypotenie
Už v antike bola ženskou bylinkou. Čaj z nej účinne zaberá proti horúčke a ak sa potrebujete vypotiť. Stačí 2 čajové lyžičky zaliať horúcou vodou, počkať 10 minút a môžete piť.
Kuchyňa: aj do šalátu
Ak ju budete pestovať na balkóne, má rada polotieň alebo slnečné miesto a vlhkosť je úplnou prioritou. Alchemilka prospieva aj tráveniu, žlčníku a obličkám, ale pomáha aj pri hnačkách a kolikách. A aj keď sa používa hlavne ako čaj, môžete experimentovať a pridať si ju do šalátu.
Starostlivosť: má rada vlhkosť
Je to trvalka, ktorú spoznáte podľa drobných žltozelených kvetov a nájdete ju hlavne vo vlhkom prostredí, preto aj v črepníku vyžaduje slnečné miesto, ale hlavne vlhkú pôdu.
Harmanček
Zdroj: Shutterstock
Ilustračná snímka
Zdravie: na bolesť uší
Najčastejšie sa odporúča na uvoľnenie ušnej bolesti. Uvaríte harmančekový čaj a priložíte si obklad na ucho. Alebo môžete vyskúšať vrecúško z prírodnej tkaniny naplniť kvetmi harmančeka, mierne zohriať na telesnú teplotu (napríklad nad parou) a priložiť na oblasť ucha.
Kuchyňa: na trávenie
Pravidelné pitie čaju dokáže regulovať trávenie, preto nájde uplatnenie aj v strave. A nezabúdajte, každý čaj vylepšíte harmančekom.
Starostlivosť: ľahšia vápenatá pôda
Najlepšie sa mu darí na teplejších miestach chránených pred vetrom. Harmanček nemá príliš v láske preschnutú, premočenú, piesčitú, kamenistú či príliš kyslú pôdu, naopak, darí sa mu v ľahších vápenatých pôdach, kde bude mať dostatok humusu.
Veronika
Zdravie: na pleť
Túžite po krajšej a mladšej pleti? Kvôli krv prečisťujúcim účinkom je veronika lekárska tou pravou bylinkou. Zabraňuje tiež kôrnateniu tepien a práve čaj z čerstvých kvetov je na toto najlepší. Aj pre reumatikov je požehnaním. Jej mottom by mohlo byť: Keď už veľa zabúdaš, spomeň si na veroniku.
Kuchyňa: na polievku
Mladé a čerstvé listy byliny môžete použiť na prípravu polievok alebo pridať do šalátov.
Starostlivosť: kyslá hlinitá pôda
Veronika je viacročná bylina a jej pestovanie nie je náročné. Obľubuje piesočnatú, kyslú hlinitú pôdu a indikuje povrchové zakyslenie.
Rozmarín
Zdroj: Shutterstock
Rozmarín
Zdravie: posilňuje srdce
Je to bylinka, ktorá vás ráno postaví na nohy, rozbehne krvný obeh a posilňuje srdce. Preto si namiesto rannej kávy dajte čaj z rozmarínu. 1 čajovú lyžičku lístkov zalejte asi 250 ml horúcej vody a 15 minút nechajte lúhovať.
Kuchyňa: na grilovačku
Ak chcete grilovať, môžete lístky položiť priamo na uhlie. Po okolí aj do grilovaného mäsa rozšíria príjemnú jemnú vôňu. Použiť ich však môžete, samozrejme, aj do omáčok alebo priamo na mäso.
Starostlivosť: nepremokriť
Rozmarín neznáša zamokrenú pôdu a má veľkú tendenciu pri častom a nadmernom polievaní zhniť. Preto si dávajte pozor, hlavne na premokrenie.
Mäta
Zdroj: Shutterstock
Mätový čaj je ideálny na podporu trávenia.
Zdravie: na bolesť brucha
Mäta všeobecne posilňuje trávenie a celkovo tráviaci trakt a peristaltiku čriev. Ale pomôže aj pri nevoľnosti z cestovania. Najčastejšie sa užíva ako čaj.
Kuchyňa: dochutenie zeleniny
Listy a kvety mäty môžete jesť surové ako pochúťku alebo použiť v rôznych receptoch, napríklad ňou dochutiť zeleninu, ako je dyňa, mrkva, baklažán, uhorky, paradajky a zemiaky. Ale tiež ním pokojne dochucujte aj mäso.
Starostlivosť: pravidelne zalievať
Mäta potrebuje vlhkú pôdu, nie však premočenú. Pokiaľ junpestujete v kvetináči, je dôležité pravidelné zalievanie. To, že treba rastlinu poliať, zistíme tak, že má suchý substrát.