Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Najlepší jarný detoxikačný nápoj: Toto vaše telo po zime potrebovalo! Pecka pre zdravie

Aj vy patríte medzi tie, čo veria, že za všetkými chorobami a problémami fyzického rázu môže práve prekyslenie organizmu?

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Podľa čínskej medicíny sa na jar nachádzame vo fáze živého dreva, čiže stromu. Táto fáza má na starosti okruh orgánov súvisiacich s pečeňou.

Takto poľahky zistíme, čo vlastne máme na jar posilniť, na čo sa sústrediť a čomu venovať pozornosť.

Čínska medicína pozná 5 fáz premien energie čchi, ktoré sa cyklia, opakujú ako ročné obdobia. Každej fáze vládne nejaký živel a okruh orgánov v tele. Jar je fázou dreva a funkčného okruhu pečene, pod ktorý patrí pečeň, žlčník, šľachy, väzy, nechty, oči, zrak, slzy a žlč.

Všetky orgány majú v tele nielen telesnú funkciu, ale aj duševnú a duchovnú. Ovplyvňujú napríklad určité emócie. Živé drevo je pevné, ale aj pružné a túži stále rásť. Rast sa deje po celý rok, ale na jar zvlášť intenzívne. Preto aj pre nás je to čas zrodu a rastu. Súvisí nielen s naším skutočným zrodom a detstvom, ale aj s osobným rastom v dospelosti. Tieto orgány sú nám v tom nápomocné.

Zdroj: Shutterstock

Podľa čínskej medicíny sa na jar nachádzame vo fáze živého dreva, čiže stromu.

5 fáz v čínskej medicíne

Drevo – Strom: východ, vzostup čchi, klíčenie, začiatok rastu, nápad, vietor

Oheň: juh, leto, kulminácia čchi, kvitnutie, začiatok dozrievania, akcia, manifestácia, horúčosť

Zem: stred, babie leto, zostup čchi, zrelosť, zúročovanie, vlhko

Kov: západ, jeseň, čchi smerom dnu, zber úrody, zhodnocovanie, sucho

Voda: sever, zima, čchi stabilne čakajúca, skladovanie, oddych, naberanie síl, chlad

Zdroj: Shutterstock

Ktorý prvok vás ovplyvňuje? Voda, kov, zem, oheň či drevo? Spoznajte svoju osobnosť!

Pečeň

Pečeň v taoistickom kontexte má na starosti životnú silu, celkovú pohodu nášho telesného aj psychického systému. Práve čchi (životná energia, vitalita) pečene je zodpovedná za priechodnosť ciest pohybu čchi po celom tele. Aby čchi mohla cirkulovať, vyživovať orgány, potrebuje zdravú pečeň. Od nej závisí trávenie, regulácia sekrécie a vylučovanie žlče, pravidelnosť dýchania, metabolizmus tekutín, regulácia menštruačnej krvi, ale aj schopnosť oddychovať a vyrovnať stav napätia a uvoľnenia.

Žlčník

Je partnerský orgán pečene. Spolu odvádzajú žlč do tráviaceho traktu. Žlčník nám pomáha uskutočňovať rozhodnutia, riadi odhad, úsudok, názory. Práve žlčník dáva pružnosť pomyselnému stromu, teda prispôsobuje sa situácii a podľa toho robí rozhodnutia. Pečeň prináša plány a nápady, žlčník rozhodne, ktoré predloží srdcu na schválenie.

Zdroj: Shutterstock, profimedia.sk, archív firiem

Doprajte si beauty deň iba pre seba.

Šľachy, väzy

Strom je pružný, konár sa môže ohnúť, ale nezlomí sa. Naša pohyblivosť závisí od našej pružnosti a tú zabezpečujú šľachy a väzy. Šľachy si môžeme predstaviť ako silné gumy, môžu sa naťahovať a znovu zmršťovať. Aby zostali pružné, pomáha strava, oddych, cibrenie mysle – lebo mentálna pružnosť sa odráža na stave šliach, ale aj cvičenie. Pomáha detoxikácia šliach fazuľkami mungo. Robí sa to tak, že sa šľachy vyklepkávajú vrecúškami s fazuľkami mungo.

Oči, zrak

Väčšina porúch zraku súvisí s pečeňou, napríklad rozostreté videnie, šeroslepota, škvrny pred očami, zápaly očí, suché oči, rezanie. Oči sú dnes veľmi namáhané tým, že priveľa pozeráme do blízka vďaka televízorom, počítačom a mobilom. Preto potrebujú viac oddychu, pomáha pozeranie do diaľky.

Nechty

Naše nechty tiež odrážajú zdravie pečene. O nechtoch sa hovorí, že sú nadbytkom šliach. Ak sú lámavé, majú rôzne škvrny, ryhy a podobne, majú nedostatočnú výživu z pečene. Nechty na duševnej úrovni vyjadrujú schopnosť zadrapiť sa, presadiť svoje názory a to je jeden z atribútov fázy dreva.

Zdroj: Shutterstock‎

Výrazné zmeny na bielych polmesiačikoch môžu signalizovať zdravotné problémy.

Čo škodí?

Pečeni a celému okruhu škodia dlhodobo potlačované emócie alebo dlhodobý nedostatok ľudského dotyku. Keď sa deti hnevajú, žiadajú o fyzický kontakt, lásku, prijatie takých, aké sú. Podobne aj dospelí. Tento nedostatok u dospelých sa prejavuje aj v nedôvere vo vlastné schopnosti. S tým súvisí neschopnosť vyjadrenia názoru a toho, čo cítime – teda dlhodobá pretvárka alebo dvojitý život narúša prirodzený tok energie pečene. Na jar si treba chrániť hlavne krk pred vetrom.

Čo pomáha?

Podporiť pečeň môžeme rôznymi detoxikačnými kúrami alebo bylinnými zmesami. Tiež môžete mentálne „vypnúť“ na dovolenke, výlete či prechádzke v prírode. Kto má vzťah, tak pravidelnými meditáciami. Čo sa týka stravy, pečeni nevyhovujú mastné jedlá, príliš kyslé pokrmy a priveľa alkoholu. Všetko, čo by nás mohlo zväzovať, od stiahnutých vlasov, príliš tesného oblečenia až po názory či vzťahy, obmedzuje aj energiu pečene. Preto neduste v sebe emócie, dovoľte si uvoľnene sa smiať i plakať, veľmi pomáha hlasný spev. Hovorte, čo si myslíte, buďte pravdivé k sebe aj druhým. Jedzte zelené, naštartuje to vaše vnútorné fotosyntetické procesy.

Zdroj: Shutterstock

Používate ich pri varení?

Strava vo fáze dreva

Keďže sa na jar príroda prebúdza, všade sa objavuje výrazná zelená farba, preto aj v jedle uprednostňujte zelené potraviny – mladé zelené lístky, výhonky, žihľavu, bylinky, petržlen, pór, jarnú cibuľku, pažítku, špenát, koriander, šaláty a rôzne klíčky. Rovnako aj zelenú brokolicu, kel, kapustu, zeler, čínsku kapustu, kaleráb, karfiol, čakanku a ďalšie. Kyslá chuť je pre zdravého človeka potrebná na „otvorenie trávenia“, preto si ju doprajte napríklad na začiatku dňa, na rozhýbanie čchi pečene, napríklad v podobe rannej vody s citrónom.

Vyskúšajte

Do studenej vody namočíme rovnaké množstvo myšieho chvosta, púpavy a žihľavy. Necháme odstáť niekoľko hodín, rozmixujeme. Môžeme precediť a pijeme niekoľkokrát denne 1 dl. Aby nedošlo k nadmernému ochladzovaniu, pridáme do nápoja zahrievacie korenie, napríklad mletú škoricu alebo mletý klinček. Tento nápoj doplňuje čchi, ochladzuje a detoxikuje.

Zdroj: Shutterstock

Aby nedošlo k nadmernému ochladzovaniu, pridáme do nápoja zahrievacie korenie, napríklad mletú škoricu alebo mletý klinček.

Vyspovedali sme autorku knihy

Napísali ste knihu o čínskej medicíne. Zmenilo vás toto učenie?

– Taoistická filozofia, ktorej súčasťou je aj čínska medicína, zmenila môj život úplne. Je to úžasne komplexný návod, ako žiť život zmysluplne a zdravo v napojení na prírodu a vesmírne zákonitosti. Keď im človek porozumie až do drene svojich kostí, začne žiť s tokom prirodzeného života. A to je ozdravné a vyživujúce.

Čo by ste poradili ľuďom, ktorí o tom nič nevedia, ale zaujalo ich to...

– Odporúčam cvičiť čchi-kung alebo tajči, chodiť viacej do prírody a skutočne ju vnímať, prestať sa zaoberať malichernosťami a začať dôverovať viac životu a niečomu, čo náš život vedie. Nájsť si semináre, kde je možnosť dozvedieť sa viac a ľudí, ktorí ukážu inú cestu. Takú, ktorá vedie ku zdraviu a vlastnému porozumeniu.

Našli ste nejakú univerzálnu pravdu, ktorá platí pri každom zdravotnom probléme?

– Áno. Život je neustála premena a aj to, čo sa nám zdá ako neznesiteľne ťažké, sa raz skončí v zmysluplnom pochopení. A to, čo sa nám zdá ako úžasné, sa tiež raz skončí. Preto netreba lipnúť ani na jednom, ani na druhom, ale vnímať život komplexne a naplno mu dôverovať.

Máme tu jar a ľudia trpia jarnou únavou a nedostatkom energie. Čím to je?

– Nie sme naučení zimu využiť na akýsi reset a skutočný oddych. Pracujeme s rovnakým nasadením, či je jar, leto, jeseň, zima. To je proti prírode, v zime príroda oddychuje a spí. Keď v zime nenačerpáme sily, na jar nevládzeme.

Čo by ste v tomto období odporučili, aby sme sa cítili lepšie?

– Chodievať veľa do prírody, pozerať sa na sviežosť zelenej farby a napĺňať sa novou jarnou energiou. Určite odporúčam očistu pečene a žlčových ciest, jar je vhodným obdobím na detoxikáciu. V potrave by sa malo objaviť veľa zeleného, mladého, čo nám jar prirodzene ponúka.

Viac receptov, tipov a skvelých rád nájdete v knihe Tao cesta ku zdraviu od Zuny Vesan Kozánkovej.

V knihe sa tiež dočítate

● čo je energia čchi – ako súvisí s krvou, potravou a orgánmi

● čo je jin-jang, pasivita-aktivita

● aké sú fázy premien energie, s čím súvisia a ako ich chápať a ovplyvňovať nimi naše zdravie

● nájdete aj možnosti prevencie a liečby

Zdroj: Shutterstock

Keďže sa na jar príroda prebúdza, všade sa objavuje výrazná zelená farba, preto aj v jedle uprednostňujte zelené potraviny – mladé zelené lístky, výhonky, žihľavu, bylinky, petržlen, pór,

Vyberáme pre vás niečo PLUS