Reklama

Najlepšia bielkovinová diéta po 40: Stačí ju dodržiavať iba 2 dni, z výsledku budete nadšení!

Ovocno-bielkovinový drink s jahodami

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Pravidlá len na 2 dni a zvyšných 5 dní si môžete dopriať, na čo máte chuť. Áno, naozaj je to namáhavejšie udržať si peknú postavu. Ale vzdať sa? Nikdy!

Vyskúšajte najlepšiu bielkovinovú diétu po 40.

1. deň: Odľahči svoje trávenie

Čím sme staršie, tým menej sa hodia do nášho každodenného života striktné diéty. Oveľa lepšie pre spaľovanie tukov a látkovú premenu po 40 sú 2 dni do týždňa, počas ktorých sa zriekneme sacharidov. Hneď ráno si doprajeme ľahko stráviteľné bielkoviny. Počas nasledujúcich týždňov môžeme recepty variovať, zeleninu vymeniť za inú zeleninu a lososa nahradiť iným typom ryby. Drink na raňajky si môžeme pripraviť z bobúľ, ananásu, melóna či jabĺk.

Raňajky

Ovocno-bielkovinový drink s jahodami

300 g jahôd rozmixujeme so 150 g nízkotučného jogurtu, s 2 PL jemných ovsených vločiek a 100 ml pomarančovej šťavy.

320 kcal, 12 g B, 6 g T, 50 g S.

Obed

Losos s karfiolovým šalátom

50 g červenej šošovice povaríme 10 minút, zlejeme, necháme odkvapkať. 350 g karfiolu uvaríme v slanej vode, po 4 minútach zlejeme a necháme odkvapkať. Šalotku a 1 červenú papričku čili nasekáme nadrobno, obe premiešame s 1 ČL oleja, 1 PL octu, so soľou a s korením. Dresingom ochutíme karfiol a šošovicu. V hrnci zvaríme 100 ml jablkovej šťavy, 1 PL citrónovej šťavy a štipku soli. 125 g lososa vložíme do jablkového sirupu a 8 minút podusíme. Rybu podávame so šalátom a s hrsťou žeruchy.

420 kcal, 43 B, 11 g T, 33 g S

Zdroj: Shutterstock

Losos s karfiolovým šalátom

Večera

Zeleninová praženica

1 krajec ražného chleba opečieme v hriankovači a nalámeme na kúsky. 2 vajcia vyšľaháme s 2 PL mlieka, so soľou a s korením. 300 g brokolicových ružičiek podusíme spolu s 50 ml vývaru, keď sa tekutina odparí, pridáme vajcia a za stáleho miešania upečieme praženicu. Nakoniec ju ochutíme chlebom, 1 PL opekaného sezamu a hrsťou rukoly.

2. deň: Nabite sa energiou zo zeleniny a z mäsa

Druhý deň začíname s dobrým pocitom, no doobeda nás ľahko môže dobehnúť vlčí hlad a myšlienka, že by sme sa mohli vzdať. Ani nápad! Sýty obed, pokojne už o 11.30 h nás upokojí. Na jedálnom lístku stojí chudé mäsko. Vždy s kombináciou 300 g zeleniny. Len tak budeme sýte a v pohode prežijeme 48 hodín, počas ktorých nemusíme športovať. Avšak zvyšné dva dni sa pohybujeme čo najviac, doprajeme si prechádzku, zaplávame si alebo vybehneme po schodoch.

Raňajky

Ovocno-bielkovinový drink s ananásom

300 g ananásovej dužiny (polovica ananásu) nakrájame na kocky a rozmixujeme s 1/2 viazaničky mäty a so 100 ml jablkovej šťavy. Pridáme 150 g nízkotučného jogurtu a pár kvapiek citrónovej šťavy.

300 kcal, 8 g B, 2 g T, 58 g S

Zdroj: Shutterstock

Ovocno-bielkovinový drink s ananásom

Obed

Kura na ratatouille

1 cuketu (asi 200 g) nakrájame na plátky. 2 paradajky nakrájame na kocky. 1 cibuľu nakrájame na plátky a strúčik cesnaku nasekáme. Na 1 PL oleja opečieme cibuľu, cesnak a cuketu. Pridáme paradajky a 2 minúty opekáme. Nakoniec ochutíme tymianom, korením a soľou, 1 kuracie prsičká (asi 150 g) okoreníme a opečieme na 1 ČL oleja. Po 8 minútach mäso preložíme na tanier, nakrájame a podávame so zeleninou.

410 kcal, 44 g B, 15 g T, 23 g S

Zdroj: Shutterstock

Kura na ratatouille

Večera

Guľky so zeleninou

300 g karfiolu a 200 g mrkvy nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode. 150 g mletého hovädzieho mäsa okoreníme a sformujeme do guliek. 100 g čerstvého syra s 0,2 % tuku premiešame s 200 ml vývaru a ochutíme. Guľky, omáčku a zeleninu rozdelíme do zapekacej misy a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme pri teplote 180 °C asi 25 minút.

410 kcal, 54 B, 12 g T, 17 g S

Zdroj: Shutterstock

Guľky so zeleninou