Kamarátka Ivana sa rozčuľovala, že priberá len z pohľadu na rožok a že si pred pár rokmi mohla dovoliť oveľa viac. Čo na to povedať? "Ak sa prehupla cez štyridsiatku, je na tom jej telo pochopiteľne inak ako predtým," hovorí odborníčka na výživu Aneta Procházková. Výskumy Boston Medical Center uvádzajú, že ženy v období svojho života medzi tridsiatkou až päťdesiatkou rokmi stratia v priemere 15 kg svalovej hmoty, ktorá je nahradená tukom. Zároveň ale tiež dodávajú, že vôbec nie je potrebné hádzať flintu do žita. Len to chce vedieť, čo a ako zmeniť.
Čo sa deje?
"V tele dochádza po štyridsiatke k mnohým zmenám, ktoré sú prirodzené a týkajú sa každého. Dochádza aj k spomaleniu metabolických funkcií a to vedie v mnohých prípadoch k naberaniu hmotnosti (ak teda o seba človek príliš nedbá), "uvádza špecialistka na výživu Iva Veselá.
Čo s tým?
"Nejde o špeciálnu zmenu vo výžive, ale skôr sa sústrediť na potraviny, ktoré majú vyšší obsah účinných látok a telo lepšie vyživia. Vďaka nim sa vám zlepší pleť, eliminujete negatívne príznaky možnej menopauzy. Ktoré to sú? Fenikel, materská kašička, včelí peľ, jablká, ryža natural, olivy, slivky, vitamín E, púpalka alebo borák lekársky a všeobecne oleje lisované za studena," radí Iva Veselá.
Ako jesť?
"Ak naberáte na váhe, tak už je to len dôsledok toho, že samotný jedálniček nie je v poriadku. Preto svoj vek neberte ako výhovorku," povzbudzuje odborníčka. Jedzte častejšie, menšie porcie a starajte sa svoje telo aj tým, že trochu obmedzíte alkohol, fajčenie a všetko, čo pomáha vzniku škodlivých voľných radikálov a starnutie urýchľuje. Na zlepšenie krvného obehu zaraďte ginkgo bilobu alebo ľubovník. Muži si naopak môžu pomôcť zinkom, ktorý podporuje funkciu prostaty (hovädzie mäso, strukoviny, orechy), vitamíny skupiny B (lahôdkové droždie alebo Pangamin) a kyselinou listovou (áno, aj muži majú preukázané svoje prechody). Mužom ďalej odporúčame konzumáciu ovsa a ovsených vločiek, čerešní, mandlí, tučných rýb alebo acidofilných produktov.
Chcete schudnúť? Jedzte!
Často ženy riešia naberanie kíl v tejto dobe tak, že začnú menej jesť. Večerajú najneskôr o šiestej a výhradne šaláty, ktoré sú bez sacharidov. Je to riešenie? "Jesť celkovo menej je cesta do pekiel. Niekto to vydrží týždeň, niekto mesiac, ale zo skúsenosti môžem potvrdiť, že je to len otázkou času, kedy začnete jesť viac ... Keď už šalát na večeru, tak aspoň s mäsom, tofu či inou bielkovinou. Riešenie to je skôr na niekoľko dní, potom človek väčšinou "ujde" a vráti sa k prílohám. Čo je prirodzené, takže prečo sa sacharidov vzdávať? Je preto lepšie ich skôr jesť menej,"radí Iva Veselá. Optimálny pomer je 30% bielkovín, 40% sacharidov a 30% tukov z celkovej energetickej hodnoty skonzumovaných potravín za deň.
Choďte spať skôr!
Vedci z Brigham Young University uvádzajú, že ženy, ktoré majú pravidelný a kvalitný spánok, sú štíhlejšie a spaľujú tuky o 33% viac ako ženy, ktoré toto nedodržiavajú. "Podľa štúdie spánok, keď žena zaspí pred polnocou, spí dostatočne dlho a pravidelne dodržiava usínací rytmus, znižuje produkciu hormónu ghrelinu a zvyšuje produkciu hormónu leptínu. Ghrelin povzbudzuje chuť k jedlu. Leptín signalizuje pocit nasýtenia a predchádza prejedaniu," vysvetľuje kouč životného štýlu Martin Škába.
Dajte si skontrolovať štítnu žľazu
Mnoho žien vo veku medzi 40 a 50 rokmi začínajú mať problémy so štítnou žľazou. Nízka funkcia štítnej žľazy výrazne narúša schopnosť tela spaľovať tuky a schudnúť. Tak šup šup k lekárovi!
Vyberajte múdro!
Naučiť sa spoznať vhodnú potravinu je základom pre redukciu. "Kontrolujte zloženie. Zoznam je zostupný, takže na prvom mieste je ingrediencia, ktorej je tam najviac, potom sa to znižuje. Určite nekupujte potraviny, kde sú na prvých miestach uvádzané zložky ako cukor, glukózovo fruktózový sirup, invertný sirup, trstinový cukor. Všetky tieto zložky sa ukladajú do tela formou tuku," radí Martin Škába.
Skúste očistu
"Po štyridsiatke začína črevná stena prepúšťať toxíny, vznikajúce kvasením, do krvného obehu. Tiež má v tomto veku v dnešnej dobe veľké percento ľudí energeticky vysilenú pečeň na 50% svojej funkcie. Odporúčam podstúpiť očistu čriev i pečene," radí Martin Škába. Skúsiť môžete pôst, aj detox, či špeciálne procedúry. "Využívať sily zeleninových štiav. Pre pečeň sú skvelé šťavy z jablka a červenej repy. Ak pridáte semienka do svojej stravy, urobíte pre svoje črevá veľmi veľa," uvádza odborník.