Aby ste spustili látkovú premenu, prečistili krv a podporili imunitný systém, začnite 5-dňový očistný plán s SOS polievkou, ktorá v sebe skrýva všetko, čo telo potrebuje.

Najlepšie na tejto diéte je, že si polievočku
Zdroj: Shutterstock, profimedia.sk

1. Jarná cibuľka – oleje, ktoré obsahuje, nedráždia len naše slzné kanáliky, ale aj tráviace šťavy, stimulujú pečeň i žlčník a prečistia črevá.

2. Mrkva prečisťuje – pektín z mrkvy je dobrý na trávenie, telo dokáže všetko prebytočné rýchlo vylúčiť. Okrem toho vám zaručí aj dlhší pocit zasýtenia.

3. Najlepšia je kuracinka – 100 g kuracích prsičiek obsahuje len 102 kcal, ale 24 g bielkovín. To aktivuje látkovú premenu a produkciu zoštíhľujúcich hormónov.

4. Vňať odvodňuje – aj zaťažujúca tekutina musí ísť preč. Éterické oleje z byliniek pomôžu vyplaviť prebytočnú vodu z tela.

5. Brokolica spaľuje tuky – dostatok vitamínu C (95 mg na 100 g) urýchli odbúravanie tukov. Špeciálne látky, ktoré obsahuje brokolica, aktivujú v bunkách enzýmy odbúravajúce jedy.

6. Zeler – obsahuje éterický olej apiin, ktorý pomáha pri očiste zvnútra. A ešte k tomu aj podporuje spaľovanie tukov.

Takto si ju uvaríte

Najlepšie na tejto diéte je, že si polievočku uvaríte len dvakrát. Každý hrniec vám vystačí na 5 porcií. Polievku uskladnite v chladničke a pred konzumáciou ohrejte.

Na 5 porcií budeme potrebovať:

1 strúčik cesnaku, 200 g jarnej cibuľky, 500 g kuracích prsičiek, 350 g mrkvy, 350 g zeleru, 400 g cukety, 500 g brokolice, 1 PL olivového oleja, 1,5 l zeleninového vývaru, 400 ml nakrájaných paradajok z konzervy, soľ, mleté čierne korenie, 1 veľká viazanička petržlenovej vňate

Cesnak nasekáme a jarné cibuľky nakrájame na kolieska. Mäso nakrájame na väčšie kocky. Mrkvu nakrájame na plátky, zeler a cuketu na tyčinky, brokolicu rozoberieme na ružičky. Na oleji opečieme cesnak, cibuľky a mäso. Poriadne podusíme, zalejeme vývarom a necháme zovrieť.

Pridáme zeleninu, znova necháme prevrieť a prikryté varíme pri strednej teplote 15 minút. Pridáme paradajky a varíme ešte 5 minút. Ochutíme trochou soli a väčším množstvom korenia. Každú porciu podávame s nasekanou petržlenovou vňaťou.


5 - dňový plán

Na raňajky na výber:

✿ 150 g bieleho jogurtu s 1 malým jablkom

✿ 150 g vanilkového tvarohu s 1 mandarínkou

✿ koktail z 200 g mrazených čučoriedok a 200 ml jogurtového mlieka

Obed a večera:

Polievka do zasýtenia

Desiata a olovrant na výber:

✿ 1 vajce natvrdo

✿ 30 g syra s bielou plesňou

✿ 10 mandlí

✿ 50 g dusenej šunky

✿ 50 g tvarohu