Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Najlepšie prírodné antibiotiká: Sú stále poruke a neexpirujú

Príroda nám ponúka aj antibiotiká.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Príroda nám poskytuje aj tie najsilnejšie liečivá. Používali ich naši predkovia, skúste ich aj vy!

Lekári dnes predpisujú množstvo antibiotík, často zbytočne. Potom sa nemôžeme čudovať, že postupne získavajú odolnosť a prestávajú zaberať. V prírode pritom rastú antibiotiká, ktorými sa ľudia liečia už celé stáročia. Dobre ich poznali naše babičky, prečo by ste ich nemohli vyskúšať aj vy? Takže ak máte nádchu alebo ste prechladnuté, siahnite do špajzy a vyberte si niektorý z účinných liečivých prostriedkov.

Ktoré sú tie naj?

Všestranný CESNAK

Je to pravdepodobne najsilnejšie prírodné antibiotikum. Obsahuje viac ako 400 liečivých látok, ktoré pôsobia proti kvasinkám, vírusom a baktériám v dutine ústnej, ale aj v črevách. Okrem toho má cesnak aj protiplesňové a antiparazitické účinky.
Ako ho užívať
● Aby mal liečivé účinky, musí byť surový. Tepelnou úpravou síce nestráca účinnosť úplne, ale značne ju zníži. Prelisujte strúčik cesnaku cez sitko a zamiešajte do lyžičky medu. Užívajte pred každým jedlom (3x denne).
● Opatrne ošúpte cesnakový strúčik tak, aby ste nepoškodili jeho štruktúru, a takýto strúčik si vložte na čo najdlhší čas do úst. Zabezpečíte si tak jeho pôsobenie na najzraniteľnejšie sliznice.
● Cesnak môžete pridávať do jedál a šalátov alebo, ak máte problémy s jeho arómou, môžete užívať jeho výťažky v podobe toboliek či oleja.
● Jemnejšiu arómu a podobné účinky má medvedí cesnak. Jar sa už blíži a tak jeho čerstvé listy onedlho zoženiete na trhu a môžete ich použiť do šalátov.

CHREN - európsky žeň šeň

Rozpúšťa hlieny v tele a dokáže si výborne poradiť so začínajúcou infekciou. Obsahuje vitamíny, podporuje trávenie aj metabolizmus. Uvoľňuje nosové dutiny a horné dýchacie cesty.
Ako ho užívať
● Najlepší je čerstvý nastrúhaný. Dajte si ho k chutnému kúsku mäsa s chlebom alebo nastrúhajte do šalátu či nátierky. Sterilizovaný má oveľa nižší účinok.
● Zriedenú chrenovú šťavu môžete použiť ako kloktadlo.
● Ak to zvládnete, tak nastrúhaný chren zmiešajte s citrónovou šťavou a kašičku zjedzte.

TYMIAN – penicilín chudobných

Nielenže nádherne vonia, ale má aj výrazné antibiotické vlastnosti. Starí Egypťania používali jeho silicu na balzamovanie múmií. V arabských krajinách sa z neho dodnes pripravuje odvar zmiešaný s olivovým olejom, ktorý sa používa na čistenie rán. Táto bylinka sa považuje za jedno z najsilnejších prírodných antibiotík, pôsobí výrazne dezinfekčne a antisepticky. Ničí plesne, baktérie a tiež črevné parazity, podľa niektorých výskumníkov zaberá aj pri liečbe Helicobaktera pylori.
Ako ho používať
● Do 200 ml vriacej vody pridáme 2 lyžičky sušeného tymianu a necháme 5 minút vylúhovať. Pijeme dvakrát denne čo najteplejší.
● Čaj používame aj na kloktanie pri zápale horných dýchacích ciest.
● Na nečistú pleť a zapálené ranky si prikladáme obklady z tymianového extraktu alebo čaju.
POZOR! Tymian sa nesmie predávkovať.

Spoľahlivá CIBULA

Rovnako ako cesnak ani cibuľa nám veľmi nevonia, jej účinky sú však takmer zázračné. Znižuje hladinu cukru v krvi, pôsobí antisepticky a antibakteriálne. Cibuľová šťava dezinfikuje tráviacu sústavu, ničí parazity a kvasinky a podporuje krvný obeh. Skvelo pomáha pri odstraňovaní hlienu a pri nachladnutí.
Ako ju užívať?
● Denne zjedzte niekoľko nakrájaných kociek – výborne chutí v šalátoch alebo na mastnom chlebe.
● Veľkú cibuľu nakrájajte na plátky, nasypte medzi ne kryštálový cukor a cibuľu poskladajte do pôvodného tvaru. Uložte do sklenej misky a počkajte niekoľko hodín, kým z cibule nevytečie sladká šťava. Tú užívajte po lyžičkách.
● Cibuľu môžete takto použiť aj s medom, javorovým alebo ryžovým sirupom.
● Svoju silu má aj inhalácia aromatických látok z cibule. Ak je niekto v domácnosti chorý, nakrájajte ju a rozložte po byte.

ZÁZVOR nielen do čaju

Veľmi dobre pôsobí proti infekciám horných dýchacích ciest. Likviduje choroboplodné zárodky a mimoriadne silno pôsobí na tráviacu sústavu, harmonizuje jej činnosť. Čerstvý je, samozrejme, lepší ako mletý alebo inak spracovaný.
Ako ho užívať
● Kúsok zázvoru môžete pravidlene pridávať do domácich mixovaných ovocných alebo zeleninových štiav – smoothies.
● Zázvor môžete tiež rozmixovať aj do obľúbenej tekvicovej polievky. Pridáva sa do ázijských jedál, často sa podáva k hydinovému mäsu s ryžou.
● Čerstvý zázvor nakrájajte a zalejte horúcou vodou. Nechajte vylúhovať a pridajte lyžičku medu, pite trikrát denne.

Kedy ich užívať?

● Preventívne v období zvýšeného výskytu chrípok a zápalov.
● Ak sa cítite unavené a vyčerpané.
● Pri začínajúcej chorobe.
● Aj počas choroby, ale nespoliehajte sa len na prírodnú liečbu. Ak je vám zle, musíte svoj zdravotný stav konzultovať s lekárom.
● Počas rekonvalescencie.
● Pri nachladnutí.

Pamätajte si!

Všetky spomenuté prírodné antibiotiká majú obzvlášť silný účinok na celý tráviaci systém. Najmä v črevách. Ničia škodlivé látky. Vďaka tomu má telo menej práce s likvidáciou choroboplodných kvasiniek, plesní a baktérií v bruchu. Zdravé črevá navyše môžu dobre spracovať a hlavne vstrebať do krvi všetky prospešné látky z potravy a posilniť tak celý organizmus. Pri ochoreniach tráviaceho systému sa o užívaní prírodných antibiotík poraďte s lekárom.

Aké ďalšie antibiotiká ponúka príroda?

● Brusnice pomáhajú s infekciami močových ciest.
● Čučoriedky môžu uľaviť pri angíne a zastavujú hnačku.
● Kapucínka väčšia sa osvedčila pri liečbe zápalov dýchacích aj močových ciest, pôsobí aj proti lupinám.

Vyberáme pre vás niečo PLUS