Najväčšia CHYBA v stravovaní, ktorú robíme skoro VŠETCI! Výsledkom môže byť cukrovka i RAKOVINA
18. 10. 2023, 7:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:22)

Zdroj: Shutterstock
Štatistiky nepustia, väčšina dospelej populácie do seba denne dostane sotva polovicu odporúčanej dávky. Nechtiac tak nahrávame kardiovaskulárnym ochoreniam, cukrovke či rakovine hrubého čreva…
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCPZ
Tridsať gramov denne, to je minimálne množstvo vlákniny, ktoré by mal podľa spoločnosti pre výživu prijať dospelý človek. Niektoré zdroje dokonca uvádzajú až 40 gramov. A aká je realita? Pohybujeme sa okolo 12 až 18 gramov, a to je teda rozhodne málo, nemyslíte? Pravdepodobne je to spôsobené tým, že v našich končinách stále nie sme naučení pridávať si ku každému jedlu aj porciu zeleniny. Konzumáciu strukovín obmedzujeme len na novoročnú šošovicu, ovocie jeme hlavne v lete a namiesto kvalitných celozrnných variantov pečiva či ryže volíme „biele verzie“. Možno je toto aj dôvod, prečo sa Slovensko v súvislosti s rakovinou hrubého čreva umiestňuje na vrchných priečkach.
Čo dobrého vám vláknina prinesie:
✔ Pocit sýtosti
Potraviny s vyšším obsahom vlákniny hryzieme dlhšie, takže jeme pomalšie a telo skôr zaznamená pocit sýtosti.
✔ Zdravé črevá
Vláknina ich čistí. Pri prechode hrubým črevom na seba viaže toxíny, ktoré sa vďaka nej rýchlejšie vylúčia z tela.
✔ Pravidelnú stolicu
V kombinácii s dostatočným pitným režimom zabraňuje zápche.
✔ Zníži nielen riziko obezity...
… ale aj cukrovky a ďalších ochorení spojených s inzulínovou rezistenciou. Spomaľuje uvoľňovanie cukru do krvného obehu.
✔ Zdravý mikrobióm
Vláknina je potravou pre priateľské baktérie v črevnom mikrobióme, udržuje ho zdravý a posilňuje našu imunitu. „Dobré“ baktérie rovnako produkujú vitamíny B a K, ktoré naše telo potrebuje.
✔ Redukciu váhy
V žalúdku vytvára vláknina objem, a tým aj pocit sýtosti.
✔ Znižuje glykemický index jedla
Vďaka tomu prichádza k miernejšiemu nárastu cukru v krvi.
Ako do seba dostať viac vlákniny?
1. Namiesto bieleho pečiva sa naučte jesť celozrnné. Výborný je napríklad ražný kváskový chlebík.
2. Na raňajky si dajte kašu z ovsených vločiek. Ovsené vločky obsahujú betaglukány, ktoré sú súčasťou obalu zŕn. Okrem toho, že sú výbornými antioxidantmi, pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi a cholesterolu.
3. Bielu ryžu vymeňte za celozrnnú. Bielej ryži chýba vláknina obsiahnutá v šupke.
4. Cestoviny z bielej múky nahraďte celozrnnými. Chutia trocha inak, ale rýchlo si zvyknete. Navyše vás lepšie zasýtia.
5. Zeleninu zaraďte do každého hlavného jedla. Môžete ju jesť surovú, uvarenú na pare alebo grilovanú. Pokiaľ bude neoddeliteľnou súčasťou vašich raňajok, obeda aj večere, nebudete mať problém prijať odporúčaných 450 gramov.
6. Nezabúdajte ani na každodennú porciu ovocia. Jablká a hrušky jedzte aj so šupkou. S hrsťou orieškov sú ideálnou desiatou či olovrantom, prípadne si ovocie pridajte do rannej kaše.
7. Namiesto pomarančovej šťavy si dajte celý pomaranč. Neochudobníte sa tak o vlákninu v ňom.
8. Aj zemiaky skúste jesť so šupkou podľa vzoru našich predkov.
9. Denne si do šalátov alebo do kaší pridávajte aj porciu semiačok či orechov.