Najväčšie chyby a omyly, ktoré robíme pri chudnutí!
2. 4. 2010, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:28)

Zdroj: Archív
Chcete schudnúť a preto si namiesto bieleho pečiva kupujete celozrnné? Potom si buďte istí, že pokiaľ budete jesť rovnaké množstvo, tak neschudnete.
„Pozitíva celozrnného pečiva spočívajú v obsahu vitamínov, minerálov a vlákniny, ktoré v bielej múke chýbajú. Ich energia je však rovnaká,“ tvrdí primárka Jana Čepová.
Aké sú ďalšie zažité mýty o chudnutí?
Raňajkovanie müsli – Nie!
Po sladkých chrumkavých müsli budete skoro hladní a budete chcieť opäť jesť. Naviac, müsli nie sú vôbec diétne. Dajte si radšej neochutené ovsené vločky s jogurtom a pomaranč. Takéto raňajky vám hlad určite zaženú.
Nepijem limonádu, len stopercentné džúsy – Hlúposť!
Energetický rozdiel medzi nimi nie je takmer žiadny. Liter džúsu obsahuje priemerne 25 až 30 kociek cukru.
Nejem čokoládu – Zbytočne!
Zabudnite na čokoládové tyčinky a mliečnu čokoládu, ale aj počas redukčného režimu si môžete dopriať jeden alebo dva štvorčeky 80 až 90-percentnej horkej čokolády.
Diétne párky sú vhodné na diétu – Nezmysel!
Toto označenie je zavádzajúce. Majú podobné množstvo energie ako klasické.
Namiesto knedlí jem cestoviny – Pravda je, že cestoviny majú nižsí obsah energie
Problém je v tom, že ich zjeme viac než knediel. Kedykoľvek stačí porciu prílohy celkovo zmenšiť a doplniť ju zeleninou.
Jem diétne sušienky – Potraviny s označením DIA nie sú vhodné na chudnutie
Cukry sú v nich síce nahradené väčšinou umelými sladidlami, ale veľmi často obsahujú väčšie množstvo tuku. Nejem, chudnem – Hlúposť! Hlad je priateľ obezity. Jedzte pravidelne malé porcie, hlad nikdy mať nesmiete.
Nejem zemiaky – Zbytočne!
Zemiaky sú najvhodnejšou prílohou pri diétnom režime a stabilizáciou váhy. Ideálna porcia je 150 gramov, najlepšie varených v šupke.
Po zeleninovom šaláte sa chudne – Áno, aj nie!
Ak si zeleninu zalejete dresingom z obchodu a pridáte opečené krutóny, veľmi si nepomôžete. Pripravte si zálievku doma len z malého množstva olivového oleja, korenia a citrónovej šťavy.
Zdroj: ahaonline.cz