Reklama

Najväčšie klamstvo o obezite? Čo je tučné, to je zdravé!

Stavte na zdravé jedlá a metabolizmus sa vám

Zdroj: shutterstock

Reklama

Už nemusíte mať zlé svedomie, keď si dáte na Vianoce výdatné jedlo alebo si natriete chlieb s maslom. Tuk je zdravý a naše telo ho potrebuje.

S týmto záverom prišiel renomovaný nemecký vedec Nicolai Worm (59) z Mníchova. Nutričná terapeutka Věra Boháčová však oponuje: „Naše telo potrebuje tuky, ale nie je jedno, koľko tukov a aké zjeme.“

Tiež máte problém vyznať sa v škodlivých a zdravých tukoch? Jeden odborník radí tuky z jedálnička vynechať. Ďalší je za to, aby sa maslo nahradilo margarínom a tretí hlása: „Pokojne si dajte masť, maslo i tučné maslo.“ Ako to teda je?

Prečo sú tuky pre telo dôležité?

Tuky sú pre telo životne dôležité. Slúžia ako zdroj energie, sú tiež súčasťou buniek a starajú sa aj o ich pružnosť.

Koľko tuku by sa malo jesť?

V posledných 30 rokoch sa vraj podiel tuku v strave znižuje. Napriek tomu ľudia stále priberajú. Ako to? Do ľudského organizmu sa dostáva viac kalórií, pretože strava je bohatšia na uhlohydráty, cukor a škrob. Tieto látky podľa vedca Nicolaia Worma spôsobujú hlad a človek preto je častejšie.

„Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje konzumovať 30 až 35 percent tuku z celkovej dennej energie, ale realita je často ďaleko vyššia,“ tvrdí nutričná terapeutka Věra Boháčová. Za zvýšenou telesnou hmotnosťou je nielen nadbytok energie, ale aj nepravidelná strava a nedostatok pohybu.

Aký tuk sa ukrýva v ...

  • Hranolkách

Pri správnej príprave neobsahujú veľa tuku. Ak sa však jedna dávku tuku vo fritovacom hrnci používa dlho, vznikajú nezdravé transmastné kyseliny.

  • Chipsoch

Sú veľmi kaloricky výdatné! Obsahujú tuky plné nevhodných nasýtených mastných kyselín.

  • Mlieku a v syre

V tučných mliečnych výrobkoch prevažujú nasýtené mastné kyseliny, ktoré by mali tvoriť len 10 percent zo všetkých prijatých tukov, pretože jednoznačne poškodzujú cievy.

  • Masle

Obsahuje nasýtené mastné kyseliny, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu a tým aj riziko srdcovo-cievnych chorôb.

  • Rybie mäso

Je vynikajúcim zdrojom prospešných tukov omega-3, ktoré sú veľmi dôležité pre zdravé cievy a správnu funkciu mozgu a nervov.

  • Vajciach

Jedno vajce má len 90 kalórií, obsahuje vysoko hodnotné bielkoviny, vitamíny, minerálne látky a sedem gramov vysoko hodnotného tuku.

Koľko tukov môžeme konzumovať?

„Ideálne je, keď tuky pokrývajú 30 až 35 percent z celkového príjmu energie,“ tvrdí Suchánek i Boháčková. Sacharidov by malo byť 50 až 55 percent z príjmu energie za deň. „Ak by naša strava bola zložená z 50 percent energie z tukov, ako tvrdí Worm, znamenalo by to nárast telesnej hmotnosti, ale aj ďalších zdravotných rizík,“ dodávajú českí špecialisti na výživu.

Zdroj: Blesk.cz