Najväčšie mýty o potravinách: Čo je pravda a čo je lož?
31. 5. 2013, 16:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:41)
Neverte mýtom o potravinách! Hovorí sa, že neexistujú zdravé a nezdravé jedlá, existujú len zdravé a nezdravé množstvá.
Ale je to tak? Pozrite sa, čo vravia odborníci na potraviny, ktoré vyvolávajú najviac diskusií. Pri výbere potravín nezabúdajte čítať údaje na obaloch a rozhodovať sa podľa faktov, nie podľa neoverených mýtov.
Mýtus 1: Müsli je zdravé a schudnete s ním
Müsli u nás dostať vo forme miešaných, zapečených alebo nezapečených zmesí a vo forme tyčiniek. Energetická hodnota zapečených zmesí je niekedy až dvojnásobná oproti nezapečeným. Okrem toho, obilniny sú väčšinou extrudované - tento proces potravinu zlisuje do polotuhej masy, zvýši tak jej trvanlivosť, ale zároveň zvyšuje aj hladinu cukru v krvi. Ak sa usilujete schudnúť, môžete sa ľahko oklamať v müsli tyčinkách. Na ich výrobu sa využíva v porovnaní so sypkou zmesou oveľa viac tukov a cukrov, ktoré udržia tvar. Čerešničkou na torte sú polevy (jogurtová, čokoládová), ktoré často obsahujú množstvo stužených tukov nezámeho pôvodu, a teda s neznámym obsahom škodlivých transmastných kyselín.
Müsli zvyšuje aj hladinu cukru v krvi.
TIP:
,,Základným pravidlom pri výbere müsli je - čím sypkejšie, tým menej pridaného cukru," radí odborníčka na zdravú výživu Jana Jurkovičová z Lekárskej fakulty UK v Bratislave. Tyčinky treba chápať skôr ako zdroj rýchlej energie pri zvýšenom výdaji (napr. pri športe), ale nie ako súčasť redukčnej diéty.
Mýtus 2: Margaríny sú umelina
Mnohí si margaríny zamieňajú so stuženými tukmi. Faktom je, že kedysi skutočne obsahovali vysoké množstvo škodlivých transmastných kyselín , ale súčasné ich už obsahujú v nutrične zanedbateľnom množstve do 1 %, čo je dokonca menej než prirodzených transmastných kyselín v masle a mliečnych výrobkoch. ,,Pomerne častým tvrdením je tiež umelý pôvod margarínov, blízkosť k plastom, výroba z ropy a podobne. V tomto prípade ide skutočne o mýty, povedala odborníčka Jurkovičová. Margaríny sú v skutočnosti rovnako ako maslo prírodného pôvodu a vyrávajú s z rastlinných olejov. Jediným rozdielom je, že kým živočíšne tuky alebo rastlinné oleje sú zväčše jednodruhové, margaríny sú prevažne viacdruhové, čiže ide o zmes viacerých rastlinných olejov a tukov.
Margaríny sú v skutočnosti rovnako ako maslo prírodného pôvodu a vyrávajú s z rastlinných olejov.
TIP:
Kým deťom môžete nateieť chlieb častejšie maslom, dospelí - hlavne ľudia s nadváhou alebo vyššéou hladinou cholesterolu môžu preferovať margarín kvôli vyššiemu obsahu nenasýtených mastných kyselín.
Mýtus 3: Nízkotučné mlieko nemá živiny
Pri veľkom ošiali ,,light" alebo nízkotučných výrobkov nastala diskusia o tom, aká je ich skutočná výživová hodnota. Odstredené alebo nízkotučné mlieko neobsahuje tuk, alebo ak, tak len v nízkej koncentrácii, Neobsahuje teda ani vitamíny rozpustné v tukoch (najmä A, D a E). Ale tvrdenie, že nízkotučné mlieko nemá žiadnu výživovú hodnotu, či obľúbené porovnanie so zafarbenou vodou, je mýtus. V skutočnosti voda tvorí 88 až 90 % akéhokoľvek kravského mlieka. ,,Rozdiel medzi nízkotučným a plnotučným mliekom je len v obsahu tuku a vitamínov. Všetky ostatné živiny ostávajú zachované aj v nízkotučných výrobkoch," opísal profesor Ľubomír Valík z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.
Rozdiel medzi nízkotučným a plnotučným mliekom je len v obsahu tuku a vitamínov.
TIP:
Nízkotučné mlieka sú vhodné pre ľudí, ktorí si potrebujú znížiť celkový príjem tukov. Naopak, deti by mali preferovať plnotučné alebo polotučné verzie mlieka.
Mýtus 4: Tavené syry obsahujú vápnik prospešný pre kosti
Tavený syr má výhodu v dlhšej trvanlivosti, ale z hľadiska zloženia je v porovnaní s čerstvým alebo tvrdým syrom iba jeho chudobný príbuzný. Hlavnou príčinou sú tzv. taviace soli, napríklad fosforečnan sodný a draselný. ,,Tie zhoršujú pomer vápnika a fosforu v potrave, pričom nadbytok fosforu môže spôsobovať vyplavenie vápnika z kostí," vysvetlil profesor Valík. Oproti čerstvým alebo tvrdým syrom obsahujú tavené syry v priemere aj menej bielkovín a niektorých minerálnych látok - horčíka, draslíka a vápnika.
Zdroj: archív
Do nátierky môžete pridať 2 trojuholníčky
Tavený syr je v porovnaní s čerstvým alebo tvrdým syrom iba jeho chudobný príbuzný.
TIP:
Ak sa už chystáte na cestu či na turistiku, chlieb s taveným syrom ostáva stále zdravšou voľbou než trvanlivý croissant a na rozdiel od čerstvých syrov si dokáže udržať trvanlivosť aj pri vyšše teplote. Ale nemal by byť súčasťou každodenného jedálneho lístka.