Mirka chudne jedlom a všetkým dokázala, že je to ÚPLNE jednoduché: Stačí robiť TOTO správne!
8. 2. 2021, 6:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 22:43)

Zdroj: archív M.Ch.
Jedlo jej zmenilo život. Ako? Pretože Mirka chudne jedlom.
Mirka je aktívna mama, foodblogerka, fotografka jedla, a samozrejme, vášnivá kuchárka. Jedlo jej zmenilo život. Ako? Pretože Mirka chudne jedlom. Nemožné? Omyl. Všetkým dokázala, že je to úplne jednoduché. Stačí len správne jesť.
Na začiatku sa treba rozhodnúť pre zmenu
Ak sa aj vám zdá absurdné, žeby ste práve jedením schudli, dobre si prečítajte nasledujúce riadky. Je v nich najmä veľa odhodlania a pevnej vôle. Život mladej mamy dvoch dievčat sa zmenil, keď si jedného dňa povedala, že už to takto ďalej nejde, a rozhodla sa pre zmenu. Mirka začala okamžite konať. „Môj prvý impulz bol, že z mínusov urobím plusy, a už to išlo ruka v ruke. Úspech za úspechom, na ktoré som tak dlho čakala. Najskôr som sa zbavila nadbytočných sedemnásť popôrodných kilogramov, čo mi prinieslo obrovský prílev energie a uznanie od okolia. Taktiež som sa zoznámila s rôznymi receptami, ktoré mi vniesli radosť z nových chutí. Zrazu som pochopila, že som nad extra kilečkami vyhrala a bol to nesmierne dobrý pocit.“
Zdroj: archív M.Ch.
Varenie nepatrilo k jej obľúbeným činnostiam, preto hľadala rýchle recepty, ktoré by stíhala pripraviť popri dvoch dcérkach.
Je to cesta
Mirka priznáva, že boj s kilami nebol jednoduchý, potreboval svoj čas a disciplínu. „Na začiatku cesty mi chýbala pestrá škála zdravších receptov, ktorých príprava je rýchla a jedlá sú uvarené z dostupných potravín. Nevedela som, čo mám vlastne jesť a kedy. Najviac ma zaťažovalo práve to premýšľanie, čo treba uvariť. Prezradím vám, že varenie nepatrilo k mojim obľúbeným činnostiam. Práve preto som si dala počas materskej dovolenky predsavzatie, že obed budem mať uvarený do desiatej ráno,“ spomína Mirka. Tento čas jej vraj vyhovoval, pretože chodila s deťmi von, a keď sa vrátili z prechádzky, obed stačilo len naložiť na tanier. V jednom čase varila až tri druhy rôznych jedál, pretože začala prikrmovať mladšiu dcérku, druhé jedlo varila pre staršiu, dvojročnú dcéru a ešte si pripravovala niečo pre seba. No neodradilo ju to. Ako sama vraví, prijala to a pokračovala na ceste za svojím zdravším ja.
Musela správne jesť
Času mala ako mama dvoch malých detí málo, či už na prípravu, alebo zháňanie potravín, začala si zdravšie jedálne lístky dopredu plánovať. „Na jedlo, ktoré skonzumujem, som sa pozerala ako na zdroj energie, výživu s postupne sa uvoľňujúcou energiou. Na raňajky som si na tanier naložila ovsené vločky, pohánku či krúpy varené vo vode. Miesto si v jedálnom lístku našli rôzne obilniny, strukoviny, ryby, vajíčka, zelenina, ovocie, orechy, semienka, mäsko, kvalitné oleje, kefír a čistá voda. Recepty som si zhromažďovala a fotila, aby som videla, koľko som toho počas jedného dňa skonzumovala.“ Mirka sa netají tým, že často sa večer chytala za hlavu, keď videla svoje prehrešky. A tak musela urobiť ešte ráznejší krok, a to bolo zrieknuť sa na nejaký čas pečiva. „Pečivo s maslom bolo najväčším nepriateľom rýchlej energie. Vtedy som začala cítiť pozitívny progres. Pečivo nahradili raňajkové kaše z obilnín s ovocím a orechmi.“
Z mamy foodblogerka
Nastal zvrat, a to v čase, keď si nadšená žena myslela, že všetko ide hladko. Zrazu jej zo dňa na deň vypovedal službu mobil a stratila všetky dáta, ktoré si starostlivo zhromažďovala niekoľko mesiacov. „Prišla som o kompletnú zbierku zdravších receptov. Predýchavala som to niekoľko dní. Povedala som si, že všetko sa deje z nejakého dôvodu.“ A v tomto prípade to naozaj platí. Práve toto ju nakoplo, aby si založila blog. Na materskej dovolenke popri dvoch malých deťoch nafotila a skompletizovala 400 zdravších receptov a inšpirácií, ktoré zverejnila na webovej stránke www.chudnemjedlom.sk. „K receptom sa stále vraciam a dokonca pribúdajú nové. Práve pohľad na fotografiu receptu mi napovie, že práve na toto jedlo mám chuť, a uvedomím si, že už dlho som nemala práve túto skladbu surovín na tanieri. Je to taký môj ťahák,“ smeje sa.
Nie vždy to šlo hladko
Mala, pravdaže, aj krízy a bolo ich vraj veľa. „Samu seba som každý deň motivovala a povedala som si, že je nový začiatok a dnes to dám, aby som sa zajtra cítila lepšie. Ak aj boli prehrešky, siahla som skôr po horkej čokoláde s vyšším obsahom kakaa. Na sladké som mala často chuť, veľakrát som otvorila chladničku či špajzu a potom ju aj zatvorila. Za každé vydržanie som sa pochválila a neustále som si opakovala, že vydržím, nevzdám to. Celý týždeň som snívala o sladkom. Predsa som mala zakódované zlozvyky a tých sa bolo treba zbaviť. Zistila som, že je lepšie dať si cheesecake mimo domu, zmenila som vzduch a načerpala novú energiu. Alebo som si zdravší koláč upiekla. Kúsok som vychutnala a zvyškom niekoho potešila alebo som ho zmrazila, aby ma zbytočne nelákal,“ prezrádza na záver svoje finty.
Čo radí z vlastnej skúsenosti?
Buďte v stravovaní kreatívne, dajte telu to, čo potrebuje, v podobe pestrej stravy a ono sa vám odvďačí, budete mať viac energie, cítiť sa zdravšie, spokojnejšie, zároveň stúpne vaše sebavedomie, nebudete strácať čas hútaním, čo si obliecť, pretože vo všetkom budete vyzerať skvelo. Ak potrebujete zhodiť kilá, inšpirujte sa, upravte svoje stravovacie návyky práve konzumáciou pravidelnej zdravšej stravy. Pamätajte si, že to, čo skonzumujeme dnes, sa odrazí na našej váhe zajtra, a tak sa budeme aj cítiť. Na začiatku chudnutia sa nastavte na dlhšie obdobie a vydržte. Každý kopec má svoj koniec a ten výhľad stojí za to. Na tom vrchole si vás každý všimne a tie komplimenty za to tiež stoja. Pre ten pocit, ktorý budete mať zo seba, že ste to zvládli a zvíťazili nad sebou, sa oplatí nevzdať sa a vydržať.
Zdroj: shutterstock
Čo radí z vlastnej skúsenosti?
10 zásad zdravšieho stravovania podľa Mirky
● Pravidelne sa stravujte (päť- až šesťkrát denne) a jedlo konzumujte pomaly.
● Jedlo konzumujte každé dve, tri hodiny – nastavte si budík.
● Mimo hlavných jedál žiadne zobkanie, nedojedajte po deťoch.
● Nezajedajte stres, najskôr ho odbúrajte a až potom sa v pokoji najedzte.
● Pitný režim (len voda) – 2,5 litra až 3 litre, do 12.00 jeden liter, do 15.00 ďalší a do 18.00 0,5 až 1 liter.
● Vymeňte maškrty za orechy, semená.
● Doplňte si príjem vlákniny (psyllium, otruby), strukoviny, ovocie.
● Upravte si životný štýl – správna rovnováha spánku, relaxu a eliminácia stresu.
● Zaraďte do svojho harmonogramu pohyb – 30-minútovú prechádzku denne.
● Posledné jedlo dňa si dajte dve až tri hodiny pred spaním.
Zdroj: archív M.Ch.
Jedlo od Mirky
Spýtali sme sa odborníčky:
Je pravidelná strava dôležitá pre naše zdravie?
Zdroj: PATRIK GAZO
Radka Drábiková
Odpovedá Radka Drábiková ,výživová poradňa NATURHOUSE
Často počúvam od klientov, že jeden z dôvodov, prečo priberajú, je fakt, že nemajú čas na jedlo, že si ho nestíhajú pripraviť alebo že ho potom nestihnú zjesť. Základom je, pochopiteľne, zdravý, pravidelný a vyvážený jedálny lístok obsahujúci veľké množstvo antioxidantov a polyfenolov v podobe farebného ovocia a zeleniny. Kde vlastne začať? Nie je to také zložité, začnite raňajkami. Ľudia, ktorí vynechávajú raňajky, sú ľahšími obeťami nielen vznikajúcej nadváhy, ale aj zimných chorôb vrátane bežného prechladnutia. Nepravidelná strava alebo, naopak, zvýšený príjem kalórií, nezdravých potravín, sedavá práca, takmer žiadny aktívny pohyb, stres spôsobujú nielen priberanie, ale aj možné zdravotné riziká:
1. nadváha tuková, obezita tuková:
- vysoká záťaž pre pohybový aparát, vyššie riziko civilizačných chorôb, diabetes 2. typu, zvýšenie cholesterolu, krvného tlaku, riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb, vyššia hladina tuku, hromadenie tuku v oblasti brucha a na vnútorných orgánoch, zvýšená hladina kyseliny močovej…
2. vyššia hladina zadržiavanej vody v tele
- v organizme sa hromadia škodlivé látky, dôvodom je slabý pitný režim, príjem kofeínu, nikotínu, alkoholu, užívanie liekov, zvýšený príjem cukru, soli, stres, nedostatočný spánok
- kŕčové žily, opuchnuté unavené nohy, tŕpnutie končatín, celulitída