Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Nebaví vás počítanie kalórií? Dajte si na tanier mäso s... Táto diéta maže kilá bez HLADOVANIA

Chudnutie nebolo nikdy jednoduchšie!

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Nebaví vás počítanie kalórií a komplikované kombinácie ťažko dostupných surovín? Ste na správnej adrese. Položte si na tanier plátok chudého mäska a chrumkavý šalát.

Neexistuje hádam väčšie klišé ako žena, ktorá opatrne zobká šalát. Miska zeleniny je naozaj skvelá vec. Šalát nezaťažuje žalúdok, ľahko sa pripravuje a dobre sa prenáša. Ale pozor! Často ukrýva aj kalórie navyše vo forme dresingov, šunky alebo množstva syra. Inokedy zasa býva priveľmi chudobný na živiny, čo spôsobuje, že rýchlo vyhladnete a už krátko po obede vás prepadne vlčí hlad.

Aby ste sa vyhli týmto chybám, doprajte si šalát ako profesionálni športovci – s kvalitným olejom a octom a s plátkom mäsa. Až vďaka dávke bielkovín z mäsa budete dlhodobejšie sýta a zvýšite intenzitu spaľovania tukov.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Týchto 5 tipov na chudnutie si musíte vytlačiť a zavesiť na chladničku!

     

    Rovnako dôležité je aj dostatočne veľa piť, aby ste podporili činnosť obličiek pri odbúravaní bielkovín. Pre vyváženosť stravy si na raňajky doprajte komplexné sacharidy, ako napríklad müsli s ovocím. Naštartujete si metabolizmus a nabijete sa energiou.

    Kombinácia s maximálnym účinkom

    Steak – zdroj bielkovín
    Zlatým pravidlom chudnutia sú bielkoviny, ktoré zasýtia, a žiadne sacharidy. Proteíny telo spracúva veľmi pomaly, a preto vás dokážu jedlá bohaté na bielkoviny zasýtiť na naozaj dlhý čas.

    Zelenina – bohatá na vitamíny
    Pravidelne jedzte paradajku, papriku či cibuľku – zelenina dodá vitamíny a minerálne látky, ktoré prispievajú k štíhlej línii.

    Listový šalát – zasýti
    Obsahuje vlákninu, ktorá viaže a odstraňuje jedovaté látky a tuky v tele a tým podporuje chudnutie. Nie je síce extra výživný, podporuje však trávenie a imunitu.

    Zdroj: shutterstock

    Listový šalát

    Ako na to?

    Počas troch dní si doprajte stravu založenú na kombinácii grilovaného alebo opekaného mäsa a šalátu. Vegetariáni môžu nahradiť mäso miešanými vajcami, tofu alebo hubami v kombinácii s bylinkovým tvarohom. Nasleduje 4- až 7-dňová prestávka, keď budete jesť predovšetkým vegetariánsku stravu, aby ste uľavili tráveniu, a teda aj telu.
    Dlhodobé jedenie mäsa, predovšetkým spracovaného ako salámy, klobásy a mäsové konzervy, môže spôsobiť zdravotné ťažkosti. Zato kvalitné mäso môže pri vyváženej strave tvoriť jej pevnú súčasť. Obsahuje totiž vitamíny skupiny B, železo a cenné aminokyseliny.

    Inšpiratívne recepty

    Rozbif s listovým šalátom
    Potrieme 150 g rozbifu soľou a mletým čiernym korením, necháme 30 minút odležať. Nakrájame 5 sušených paradajok v oleji na rezance. Vymiešame 1 PL oleja z paradajok s 1 PL vývaru, 1 ČL balzamového octu, korením a so soľou. Opláchneme 2 hrste šalátu a natrháme na menšie kúsky. Mäso opečieme z oboch strán na 1 ČL oleja. Prikryjeme, stiahneme oheň a necháme dovariť. Pridáme 50 g cherry paradajok a krátko opekáme. Podávame s 20 g syra gorgonzola.
    460 kcal, S: 4 g, T: 31 g, B: 40 g

    Morčací steak s paprikovým šalátom
    Očistíme a nakrájame 1 malú žltú papriku, pol cibule, pol avokáda a 75 g cherry paradajok na menšie kúsky. Zmiešame 1 ČL olivového oleja s 1 ČL limetkovej šťavy, 1 PL pomarančovej šťavy a pol nasekaného strúčika cesnaku. Dochutíme soľou a korením. Zmiešame so zeleninou. Ochutíme 150 g morčacích pŕs papričkou čili a soľou a opečieme na 1 ČL oleja. Podávame s pripraveným šalátom.
    430 kcal, S: 13 g, T: 23 g, B: 42 g

    Zdroj: shutterstock

    Morčací steak s paprikovým šalátom

    Losos s mladým šalátom
    Potrieme 150 g lososovej filety citrónovou šťavou a papričkou čili. Opečieme na 1 ČL oleja z oboch strán. Posypeme nasekaným kôprom a bylinkovou soľou. Zmiešame 2 hrste šalátových listov s polovicou ošúpanej uhorky nakrájanej na kúsky. Premiešame s 1 PL olivového oleja a pokvapkáme octom. Podávame s lososom.
    330 kcal, S: 3 g, T: 22 g, B: 30 g

    Steak s feniklovým šalátom
    Potrieme 150 g rump steaku papričkou čili, tymianom, cukrom a soľou. Vymiešame 50 g gréckeho jogurtu s 2 PL mlieka, 1 ČL oleja, citrónovou šťavou, korením čili a so soľou. Nakrájame 100 g papriky, 100 g uhorky, 75 g fenikla a pol červenej cibule na menšie kúsky. Zmiešame s dresingom a prípadne dochutíme. Mäso opečieme na 1 ČL oleja. Podávame s kôp--rom a mätou.
    435 kcal, S: 9g, T: 28 g, B: 34 g

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.