Nebaví vás počítanie kalórií? Dajte si na tanier mäso s... Táto diéta maže kilá bez HLADOVANIA
27. 1. 2021, 6:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 22:48)

Zdroj: shutterstock
Nebaví vás počítanie kalórií a komplikované kombinácie ťažko dostupných surovín? Ste na správnej adrese. Položte si na tanier plátok chudého mäska a chrumkavý šalát.
Neexistuje hádam väčšie klišé ako žena, ktorá opatrne zobká šalát. Miska zeleniny je naozaj skvelá vec. Šalát nezaťažuje žalúdok, ľahko sa pripravuje a dobre sa prenáša. Ale pozor! Často ukrýva aj kalórie navyše vo forme dresingov, šunky alebo množstva syra. Inokedy zasa býva priveľmi chudobný na živiny, čo spôsobuje, že rýchlo vyhladnete a už krátko po obede vás prepadne vlčí hlad.
Aby ste sa vyhli týmto chybám, doprajte si šalát ako profesionálni športovci – s kvalitným olejom a octom a s plátkom mäsa. Až vďaka dávke bielkovín z mäsa budete dlhodobejšie sýta a zvýšite intenzitu spaľovania tukov.

Rovnako dôležité je aj dostatočne veľa piť, aby ste podporili činnosť obličiek pri odbúravaní bielkovín. Pre vyváženosť stravy si na raňajky doprajte komplexné sacharidy, ako napríklad müsli s ovocím. Naštartujete si metabolizmus a nabijete sa energiou.
Kombinácia s maximálnym účinkom
Steak – zdroj bielkovín
Zlatým pravidlom chudnutia sú bielkoviny, ktoré zasýtia, a žiadne sacharidy. Proteíny telo spracúva veľmi pomaly, a preto vás dokážu jedlá bohaté na bielkoviny zasýtiť na naozaj dlhý čas.
Zdroj: shutterstock
Steak
Zelenina – bohatá na vitamíny
Pravidelne jedzte paradajku, papriku či cibuľku – zelenina dodá vitamíny a minerálne látky, ktoré prispievajú k štíhlej línii.
Zdroj: shutterstock
Zelenina
Listový šalát – zasýti
Obsahuje vlákninu, ktorá viaže a odstraňuje jedovaté látky a tuky v tele a tým podporuje chudnutie. Nie je síce extra výživný, podporuje však trávenie a imunitu.
Zdroj: shutterstock
Listový šalát
Ako na to?
Počas troch dní si doprajte stravu založenú na kombinácii grilovaného alebo opekaného mäsa a šalátu. Vegetariáni môžu nahradiť mäso miešanými vajcami, tofu alebo hubami v kombinácii s bylinkovým tvarohom. Nasleduje 4- až 7-dňová prestávka, keď budete jesť predovšetkým vegetariánsku stravu, aby ste uľavili tráveniu, a teda aj telu.
Dlhodobé jedenie mäsa, predovšetkým spracovaného ako salámy, klobásy a mäsové konzervy, môže spôsobiť zdravotné ťažkosti. Zato kvalitné mäso môže pri vyváženej strave tvoriť jej pevnú súčasť. Obsahuje totiž vitamíny skupiny B, železo a cenné aminokyseliny.
Zdroj: shutterstock
Ako na to?
Inšpiratívne recepty
Rozbif s listovým šalátom
Potrieme 150 g rozbifu soľou a mletým čiernym korením, necháme 30 minút odležať. Nakrájame 5 sušených paradajok v oleji na rezance. Vymiešame 1 PL oleja z paradajok s 1 PL vývaru, 1 ČL balzamového octu, korením a so soľou. Opláchneme 2 hrste šalátu a natrháme na menšie kúsky. Mäso opečieme z oboch strán na 1 ČL oleja. Prikryjeme, stiahneme oheň a necháme dovariť. Pridáme 50 g cherry paradajok a krátko opekáme. Podávame s 20 g syra gorgonzola.
460 kcal, S: 4 g, T: 31 g, B: 40 g
Morčací steak s paprikovým šalátom
Očistíme a nakrájame 1 malú žltú papriku, pol cibule, pol avokáda a 75 g cherry paradajok na menšie kúsky. Zmiešame 1 ČL olivového oleja s 1 ČL limetkovej šťavy, 1 PL pomarančovej šťavy a pol nasekaného strúčika cesnaku. Dochutíme soľou a korením. Zmiešame so zeleninou. Ochutíme 150 g morčacích pŕs papričkou čili a soľou a opečieme na 1 ČL oleja. Podávame s pripraveným šalátom.
430 kcal, S: 13 g, T: 23 g, B: 42 g
Zdroj: shutterstock
Morčací steak s paprikovým šalátom
Losos s mladým šalátom
Potrieme 150 g lososovej filety citrónovou šťavou a papričkou čili. Opečieme na 1 ČL oleja z oboch strán. Posypeme nasekaným kôprom a bylinkovou soľou. Zmiešame 2 hrste šalátových listov s polovicou ošúpanej uhorky nakrájanej na kúsky. Premiešame s 1 PL olivového oleja a pokvapkáme octom. Podávame s lososom.
330 kcal, S: 3 g, T: 22 g, B: 30 g
Steak s feniklovým šalátom
Potrieme 150 g rump steaku papričkou čili, tymianom, cukrom a soľou. Vymiešame 50 g gréckeho jogurtu s 2 PL mlieka, 1 ČL oleja, citrónovou šťavou, korením čili a so soľou. Nakrájame 100 g papriky, 100 g uhorky, 75 g fenikla a pol červenej cibule na menšie kúsky. Zmiešame s dresingom a prípadne dochutíme. Mäso opečieme na 1 ČL oleja. Podávame s kôp--rom a mätou.
435 kcal, S: 9g, T: 28 g, B: 34 g