Ľudovo ju nazývame žihľava a pre jej pŕhlivé schopnosti ju neraz obchádzame. Je to trváca bylina, ktorá sa zbiera od marca do novembra. Má nízke nároky na pôdnu vlhkosť, ale vysoké na obsah dusíka. Nájdete ju takmer všade. Najčastejšie sa z pŕhľavy využívajú výhonky, listy a vňať. A pomáha aj sušená.

Pŕhľava dvojdomá
Zdroj: shutterstock

Pre lepšiu obranyschopnosť

Tinktúra je skvelá na zvyšovanie imunity, prečistenie krvi, detoxikáciu organizmu či podporu trávenia. Umyte 20 čerstvo natrhaných podzemkov a zalejte 200 ml čistej vodky alebo domácej slivovice. Následne rozmixujte na jemnú kašu a nechajte 24 hodín stáť v chlade. Vzniknutú kašu po odležaní preceďte cez jemné sitko, gázu či plátno do sklenej fľaštičky. Tinktúru skladujte v chladničke. Užívajte jednu čajovú lyžičku zaliatu pohárom čistej vody maximálne trikrát denne.

Pre lepšiu obranyschopnosť
Zdroj: shutterstock

Široký záber

Má veľkú liečivú a dietetickú hodnotu. Obsahuje vitamín C, A a B, minerály a železo. Jej listy sú plné chlorofylu a vápnika, fosforu, magnézia, železa, ale aj karoténu, organických kyselín, silicea trieslovín. Rastlina pôsobí tonizujúco, podporuje látkovú premenu. Je skvelá pri rekonvalescencii a keď trpíte nedostatkom vitamínov a minerálov. Pôsobí močopudne a liečivo pri reumatických chorobách, hnačkových ochoreniach, cukrovke, podporuje funkciu tráviacich orgánov a tvorbu krvi. Pomáha pri nadmernej fyzickej námahe, psychickom zaťažení či reumatických bolestiach.

Využijete v kuchyni

Nebojte sa využívať pŕhľavu v kuchyni. Upravovať ju môžete ako špenát. Samotnú alebo s rôznou listovou zeleninou ju použite do polievok, omeliet, fašírok a šalátov. Jej skvelá chuť vynikne aj v praženici namiesto cibuľky či pažítky. Mladé výhonky a listy najprv obarte vriacou vodou, zbavíte ich pŕhlivých vlastností. Pri tepelnej úprave to netreba.

Využijete v kuchyni
Zdroj: shutterstock

 Pri nedostatku železa

Čaj pomáha pri anémii, má vysoký obsah železa a vitamínu C. Na jeho prípravu potrebujete dve lyžičky čerstvej alebo sušenej žihľavy, ktoré zalejete 250 ml vriacej vody a necháte lúhovať 10 minút. Pite ho trikrát denne počas troch týždňov. Potom si dajte aspoň na 14 dní prestávku.

Pri nedostatku železa
Zdroj: shutterstock

Pre krásnu pokožku

Pŕhľava obsahuje veľké množstvo kyseliny kremičitej a spolu s ďalšími minerálmi poteší pokožku. Pripravte si odvar na oplach vlasov alebo potieranie vlasovej pokožky. Zalejte 100 gramov jemne nakrájanej rastliny 0,5 l vody. Po vychladnutí pridajte trocha 4-percentného octu. Odvar pred použitím zohrejte na kúpeľnú teplotu a vlasy premývajte každý večer počas 10 dní. Na pokožku použite odvar bez octu.

Pre krásnu pokožku
Zdroj: shutterstock

Domáci šampón

Hrsť žihľavových listov zalejte štvrť litrom prevarenej vody. Lúhujte15 minút a potom sceďte. Odvar znovu zohrejte, vmiešajte doň 4 lyžice nestrúhaného olivového mydla, nechajte mierne vychladnúť. Na záver pridajte pár kvapiek éterického oleja,napríklad levanduľovéhoalebo citrónového, a prelejtedo fľašky alebo nádoby.

Domáci šampón
Zdroj: shutterstock