Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Nedocenená pŕhľava posilňuje imunitu a dokáže ďalšie skvelé veci: Ako ju využiť aj v kuchyni?

Čo dokáže pŕhľava?

Zdroj: shutterstock

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Hoci ju mnohí vnímajú ako nepríjemnú burinu, jej liečivé účinky využívali už naši predkovia. Nehovoriac o tom, že ju môžeme bežne použiť aj v kuchyni. Vyskúšajte a neoľutujete.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    VIDEO Pŕhľava dvojdomá alebo žihľava .
    Zdroj: Jozef Kelbel/youtube

    Ľudovo ju nazývame žihľava a pre jej pŕhlivé schopnosti ju neraz obchádzame. Je to trváca bylina, ktorá sa zbiera od marca do novembra. Má nízke nároky na pôdnu vlhkosť, ale vysoké na obsah dusíka. Nájdete ju takmer všade. Najčastejšie sa z pŕhľavy využívajú výhonky, listy a vňať. A pomáha aj sušená.

    Zdroj: shutterstock

    Pŕhľava dvojdomá

    Pre lepšiu obranyschopnosť

    Tinktúra je skvelá na zvyšovanie imunity, prečistenie krvi, detoxikáciu organizmu či podporu trávenia. Umyte 20 čerstvo natrhaných podzemkov a zalejte 200 ml čistej vodky alebo domácej slivovice. Následne rozmixujte na jemnú kašu a nechajte 24 hodín stáť v chlade. Vzniknutú kašu po odležaní preceďte cez jemné sitko, gázu či plátno do sklenej fľaštičky. Tinktúru skladujte v chladničke. Užívajte jednu čajovú lyžičku zaliatu pohárom čistej vody maximálne trikrát denne.

    Zdroj: shutterstock

    Pre lepšiu obranyschopnosť

    Široký záber

    Má veľkú liečivú a dietetickú hodnotu. Obsahuje vitamín C, A a B, minerály a železo. Jej listy sú plné chlorofylu a vápnika, fosforu, magnézia, železa, ale aj karoténu, organických kyselín, silicea trieslovín. Rastlina pôsobí tonizujúco, podporuje látkovú premenu. Je skvelá pri rekonvalescencii a keď trpíte nedostatkom vitamínov a minerálov. Pôsobí močopudne a liečivo pri reumatických chorobách, hnačkových ochoreniach, cukrovke, podporuje funkciu tráviacich orgánov a tvorbu krvi. Pomáha pri nadmernej fyzickej námahe, psychickom zaťažení či reumatických bolestiach.

    Využijete v kuchyni

    Nebojte sa využívať pŕhľavu v kuchyni. Upravovať ju môžete ako špenát. Samotnú alebo s rôznou listovou zeleninou ju použite do polievok, omeliet, fašírok a šalátov. Jej skvelá chuť vynikne aj v praženici namiesto cibuľky či pažítky. Mladé výhonky a listy najprv obarte vriacou vodou, zbavíte ich pŕhlivých vlastností. Pri tepelnej úprave to netreba.

    Zdroj: shutterstock

    Využijete v kuchyni

     Pri nedostatku železa

    Čaj pomáha pri anémii, má vysoký obsah železa a vitamínu C. Na jeho prípravu potrebujete dve lyžičky čerstvej alebo sušenej žihľavy, ktoré zalejete 250 ml vriacej vody a necháte lúhovať 10 minút. Pite ho trikrát denne počas troch týždňov. Potom si dajte aspoň na 14 dní prestávku.

    Zdroj: shutterstock

    Pri nedostatku železa

    Pre krásnu pokožku

    Pŕhľava obsahuje veľké množstvo kyseliny kremičitej a spolu s ďalšími minerálmi poteší pokožku. Pripravte si odvar na oplach vlasov alebo potieranie vlasovej pokožky. Zalejte 100 gramov jemne nakrájanej rastliny 0,5 l vody. Po vychladnutí pridajte trocha 4-percentného octu. Odvar pred použitím zohrejte na kúpeľnú teplotu a vlasy premývajte každý večer počas 10 dní. Na pokožku použite odvar bez octu.

    Zdroj: shutterstock

    Pre krásnu pokožku

    Domáci šampón

    Hrsť žihľavových listov zalejte štvrť litrom prevarenej vody. Lúhujte15 minút a potom sceďte. Odvar znovu zohrejte, vmiešajte doň 4 lyžice nestrúhaného olivového mydla, nechajte mierne vychladnúť. Na záver pridajte pár kvapiek éterického oleja,napríklad levanduľovéhoalebo citrónového, a prelejtedo fľašky alebo nádoby.

    Zdroj: shutterstock

    Domáci šampón

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Soňa Andrisíková

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.