Čísla nepustia

Až tretina Európanov nedokáže stráviť fruktózu na sto percent. Avšak len polovica z nich pociťuje nejaké tráviace ťažkosti. No a 25 percent trpí zároveň laktózovou intoleranciou.

Dokázané

Zdravý človek jednorazovo absorbuje 25-50 g fruktózy. Ľudia s fruktózovou intoleranciou nestrávia viac ako 25 g, pričom niektorí z nich majú problémy už po konzumácii 5 gramov. Preto je dôležité navštíviť lekára, ktorý na základe výsledkov testu nasadí špeciálnu diétu a vypočíta povolené množstvo fruktózy na deň.

Čo ešte pomáha?

„Liečba pozostáva najmä z vhodnej stravy, no pacienti si môžu pomôcť aj enzýmom xylóza-izomeráza, ktorý premieňa fruktózu na glukózu a tým zmierňuje ťažkosti. Konzumácia glukózy súčasne s fruktózou totiž zlepšuje vstrebávanie fruktózy. Preto niektorí pacienti tolerujú napríklad grep alebo banány, ktoré síce obsahujú rovnaké množstvo fruktózy ako jablká, no na rozdiel od nich majú zároveň vyššiu hladinu glukózy,“ vysvetľuje odborníčka. Naopak, vstrebávanie fruktózy zhoršuje sorbitol. Z jedálneho lístka vylúčte taktiež fruktany, inulín a pšenicu vrátane všetkých výrobkov z nej.

Banány
Banány
Zdroj: shutterstock.com