Ide teda o upravený kuchynský biely cesnak a jeho história se viaže hlavne na Taiwan a Kóreu, ktoré ho používali zrejme ako prvé a odkiaľ sa rozšíril ďalej do sveta. Fermentácia je proces, keď sa cesnakové hlávky nechávajú v špeciálnych nádobách zrieť pri teplote 60 °C asi 3 až 4 týždne. Posledný týždeň sa dá cesnak schladiť a uschnúť. Počas tohto procesu sa produkuje melanoidín, tmavá substancia, ktorá je zodpovedná za čiernu farbu. Tento biologický enzymatický proces zmení konzistenciu, chuť i pach klasického cesnaku.
Čím sa líši
Chuť čierneho cesnaku je sladkastá, niekomu pripomína pečené slivky či balzamikový ocot. Konzistencia je šťavnatá a mazľavá a najviac sa podobá na želé. Úplne zmizne cesnakový zápach, preto nedráždi žalúdok a môžu ho užívať aj ľudia, ktorým normálny cesnak prekáža.
Ako pomáha
● Vo fermentovanej podobe sa z cesnaku ľahšie vstrebávajú živiny.
● Údajne má viac antioxidantov, ktoré chránia bunku pred chorobami a starnutím.
● Pomáha pri trávení a chráni tráviaci trakt vďaka kyseline mliečnej.
● Výrazne znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi.
● Odporúča sa ako prevencia rakoviny.
● Pôsobí protizápalovo, antimikrobiálne a antibioticky.
Komu sa odporúča
Určite každému, kto má vyššie hodnoty cholesterolu, ľuďom so srdcovcievnými problémami a tým, ktorým diagnostikovali aterosklerózu.