Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Zbohom kilá - a bez hladovania! V jesenných mesiacoch jedzte TOTO, chudnutie pôjde ako po masle

Bobuľka hrozna je  ozajstný koncentrovaný  omladzujúci balíček.  Hriech ho nevyužiť!

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Vôbec neplatí, že ľahké šaláty sú skôr záležitosťou jari a leta. Aj jeseň má svoje plody, ktoré sa do šalátov nesmierne hodia, a na chudnutie sú ako stvorené.

Hovädzí šalát s papájou

4 porcie

● 200 g hovädzej špičky

● 1 papája

● 1 čili paprička

● koriander

● citrón

● 3 PL octu

● 3 PL olivového oleja

● soľ

● cukor

● mleté čierne korenie

Papáju a čili papričku očistíme a nakrájame na malé kúsky. Mäso uvaríme v slanej vode, prípadne použijeme z polievky. Zálievku pripravíme zmiešaním octu, oleja, soli, cukru, nakrájaného koriandra, citrónovej šťavy a korenia. Mäso nakrájame na plátky alebo kocky, jemne premiešame s papájou a čili papričkou. Zalejeme dresingom a môžeme posypať sezamom.

Čas prípravy: 20 minút

Zdroj: Shutterstock

Papáju a čili papričku očistíme a nakrájame na malé kúsky.

Hruškový šalát

4 porcie

● 600 g mixovaného šalátu

● 100 g hrozna

● 2 hrušky

● 250 ml bieleho gréckeho jogurtu

● 100 g syra s modrou plesňou

● 1 jarná cibuľka

● 2 PL pažítky

● olivový olej

● šťava z 1/2 citróna

● soľ

● mleté čierne korenie

Hrušky ošúpeme, očistíme a nakrájame na tenké plátky. Hrozno umyjeme, osušíme, bobule prekrojíme a zbavíme jadierok. Cibuľku očistíme a nakrájame na kolieska. V mise zmiešame šalát, pridáme hrušky, hrozno a cibuľku. Osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou. Syr nastrúhame, zmiešame s jogurtom a pridáme do šalátu. Okoreníme a posypeme nasekanou pažítkou.

Čas prípravy: 30 minút

Zdroj: Shutterstock

Základ na večeru si môžete urobiť deň predtým.

Hokaidový šalát

4 porcie

● 1 tekvica hokaido (približne 2 kg)

● 1 konzerva mexickej zmesi

● 200 g sterilizovaných šampiňónov

● 4 vajcia

● 1 ČL bylinkovej vegety

● 4 zavárané uhorky

● 100 g syra tofu

● olivový olej

● 300 ml bieleho jogurtu

● korenie tzatziki

Uhorky a syr tofu nakrájame na menšie kúsky. Vajcia uvaríme natvrdo. Z tekvice vyberieme vnútro a nakrájame na kúsky, pomiešame so syrom tofu, pokvapkáme olivovým olejom a dáme do vyhriatej rúry piecť pri 180 °C približne na 20 minút. Vyberieme z rúry a ešte horúce posypeme bylinkovou vegetou. Vychladnutú zmes zľahka premiešame s nakrájanými vajcami, uhorkami, mexickou zmesou a so šampiňónmi. Biely jogurt zmiešame s korením tzatziki. Dresing zľahka zamiešame do šalátu a necháme stáť 3 až 4 hodiny v chlade. Podávame s mäsom alebo opečeným chlebom.

Čas prípravy: 15 minút

Čas pečenia: 20 minút

Čas státia: 3 hodiny

Zdroj: Shutterstock

Vajcia uvaríme natvrdo. Z tekvice vyberieme vnútro a nakrájame na kúsky.

Cviklový šalát s cícerom

2 porcie

● 1 konzerva cícera

● 3 stredne veľké predvarené cvikly

● 1 jarná cibuľka

● hrsť petržlenovej vňate

● olivový olej

● šťava z 1/2 citróna

● mleté čierne korenie

Cícer scedíme a prepláchneme pod studenou vodou. Necháme odkvapkať. Petržlenovú vňať nasekáme. Cviklu nakrájame na menšie kocky. Cibuľku nasekáme nadrobno. Cícer, cviklu, cibuľku premiešame s ostatnými surovinami a dochutíme citrónovou šťavou a korením.

Čas prípravy: 10 minút

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK,

Cícer scedíme a prepláchneme pod studenou vodou.

Vyberáme pre vás niečo PLUS