Nesprávny cholesterol napácha veľa zlého: Ako ho znížiť? Bukovský má dlhoročne overený koncept
10. 2. 2020, 7:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 21:31)

Zdroj: Shutterstock
Keď nám lekár oznámi, že máme vysoký cholesterol, vieme, že to nie je niečo, z čoho by sme sa mali tešiť. Má povesť strašiaka, no nie každý vie, že je pre telo aj nevyhnutný a dokonca veľmi užitočný. Teda... Ak máme ten správny druh a nie je ho priveľa.
Cholesterol potrebujeme. Je to mäkká tuková látka, ktorá sa nachádza v krvnom obehu, ale aj v každej bunke tela, kde sa podieľa na produkcii hormónov ako estrogén a testosterón. Navyše pomáha telu vyrábať vitamín D, bunkové membrány a žlčové kyseliny, ktoré trávia tuky. Cholesterol treba pri tvorbe spomienok a je nevyhnutný pre správne neurologické funkcie. Ak dokážete toto prečítať, poďakujte sa svojmu cholesterolu. Ten však môže napáchať aj veľa zlého, najmä ak máte nadbytok toho nesprávneho. A existuje prekvapivý dôvod, prečo sa to môže diať.

HDL versus LDL
- Dobrý cholesterol je HDL a pomáha odstraňovať zlý cholesterol z krvného obehu a zo stien ciev. Vracia ho do pečene, odkiaľ sa vylučuje. A tak pomáha predchádzať ochoreniam srdca. U žien by jeho hladina mala byť v rozmedzí 0,9 až 1,4 mmol/l a u mužov 0,9 až 1,2 mmol/l.
- Naopak, LDL je ten zlý brat, pretože cirkuluje v krvi, ukladá sa na stenách ciev a vytvára povlak, ktorý zužuje ich priechodnosť a znižuje flexibilnosť. Z toho vzniká ateroskleróza. Ak sa v zúženej cieve, ktorá vedie do srdca či do mozgu, vytvorí zrazenina, môže to viesť k infarktu či mŕtvici. Hladina LDL by mala byť do 3,5 mmol/l.
Ako zistím, že mám vysoký cholesterol
Vysoký cholesterol predstavuje tiché riziko podobne ako vysoký krvný tlak. Neprejavuje sa totiž žiadnymi príznakmi. Odhaliť sa dá len pomocou pravidelných krvných testov, vďaka ktorým sa môže znížiť riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení.
Aj toto môže byť príčina
Za vysokým cholesterolom prekvapivo môže byť ochorenie štítnej žľazy. Práve táto žľaza v tvare motýlika je zodpovedná za uvoľňovanie hormónov, ktoré kontrolujú metabolizmus, a určuje, ako vaše telo spravuje energiu. Hormóny štítnej žľazy regulujú aj ostatné životne dôležité funkcie ako dýchanie, telesnú váhu, telesnú teplotu, činnosť srdca a nervový systém. Menej známy fakt je, že väčšina výskumov naznačuje, že znížená činnosť štítnej žľazy môže zvýšiť riziko vysokého cholesterolu.
Ako hypotyreóza ovplyvňuje cholesterol
Ak máte hypotyreózu, vaše telo nevyrába dostatok hormónov štítnej žľazy, čo môže mať efekt na hladinu cholesterolu. Práve hormóny štítnej žľazy pomáhajú regulovať LDL, teda zlý cholesterol, a pomáhať jeho odbúravaniu z krvi. Znížená schopnosť štítnej žľazy spôsobuje nedostatok hormónov, pre ktorý črevá absorbujú viac cholesterolu, a ten sa nevyplavuje z krvi v dostatočnom množstve. Prejavuje sa to zvýšenou hladinou zlého cholesterolu. Práve preto je dôležité zistiť, či vaša štítna žľaza funguje správne.
Zdroj: Shutterstock
Cholesterol zvyšujú tučné jedlá.
Tri otázky pre odborníka
Odpovedá MUDr. Igor Bukovský, PhD.
1. Viaceré máme za sebou sviatočné hodovanie. Môže nám zvýšiť cholesterol aj takéto „nárazové“ prejedanie?
Určite áno. Na zvýšenú hladinu cholesterolu a LDL cholesterolu vplýva aj príjem živočíšnych a iných nasýtených tukov. K málo známym rizikovým faktorom zvyšujúcim cholesterol a LDL cholesterol patrí škrob, biela múka, biela ryža a cukor.
2. Ktorý cholesterol je ten dobrý a ktorému sa, naopak, máme vyhýbať?
Najhoršia forma cholesterolu je oxidovaný cholesterol a ten sa nachádza najmä v sušených vajíčkach, sušenom žĺtku, sušenom mlieku a vo všetkých polotovaroch a potravinách, ktoré obsahujú tieto zložky.
3. Aký je váš odporúčaný spôsob, ako znížiť cholesterol prirodzenou cestou, prípadne predchádzať jeho zvýšeným hladinám?
V praxi využívam dlhoročne overený koncept.
- Príjem nasýtených mastných kyselín obmedzte na minimum, pretože podporujú tvorbu cholesterolu v pečeni.
- Vyhýbajte sa konzumácii potravín, ktoré obsahujú palmový tuk (olej), kokosový tuk, stužený pokrmový tuk, nepoužívajte tvrdé margaríny určené na pečenie a lacné druhy margarínov, ktoré neuvádzajú presné zloženie a obsah transmastných kyselín.
- Uprednostnite rastlinné bielkoviny (znižujú hladinu cholesterolu v krvi, zatiaľ čo živočíšne a mliečne bielkoviny ju zvyšujú).
- Zvýšte príjem nenasýtených mastných kyselín (najmä typu omega-3).
- Príjem cukru, sladkostí a škrobu obmedzte (zvyšujú koncentráciu triglyceridov) – uprednostnite potraviny s nízkym glykemickým indexom.
- Zvýšte príjem potravín, ktoré najúčinnejšie znižujú cholesterol.
- Príjem vlákniny rozpustnej vo vode zvýšte na 20 g denne (znižuje cholesterol).
- Zvýšte spotrebu potravín, ktoré podporujú funkcie pečene – cvikla, mrkva, artičoky, citrusy, paradajky, marhule a zelené vňate.
- Ak pijete alkohol, obmedzte jeho príjem maximálne na dva drinky/deň (muži) a jeden (ženy), jeden drink je ekvivalent asi 1,5 dl vína alebo 30 ml destilátu.
- Obmedzte príjem kávy – dávky nad 5 šálok denne môžu zvyšovať hladinu cholesterolu.
- Denne vypite 2 až 3 šálky zeleného čaju (znižuje LDL, zvyšuje HDL).
Zdroj: Shutterstock
Denne vypite 2 až 3 šálky zeleného čaju (znižuje LDL, zvyšuje HDL).
3 naj prírodné látky znižujúce cholesterol podľa doktora Bukovského
- mleté ľanové semiačka: pridávajte dve lyžičky dvakrát denne do jedla
- mletá škorica: pol lyžičky denne pridávajte do jedla (kaše, jogurt a podobne), prípadne si pripravujte škoricový čaj
- cesnak: jeden až tri strúčiky denne, prípadne ekvivalent tejto dávky vo forme cesnakových preparátov
Zdroj: Shutterstock
Ovocie a zeleniny by mali tvoriť základ jedálnička.
Potraviny, ktoré najúčinnejšie znižujú cholesterol
- ovocie: jablká, bobuľovité ovocie (ríbezle, maliny, černice, čučoriedky, brusnice a podobne), grapefruit, pomaranče (jedzte aj bielu časť šupky), slivky (aj sušené, ale určite nie pálené!), avokádo
- zelenina: mrkva, baklažán, cesnak, cibuľa, naklíčená žerucha, vňate, kapustová zelenina (čínska, červená a biela kapusta, ružičkový kel, brokolica, karfiol)
- strukoviny: všetky druhy, najmä sója, šošovica a strakatá fazuľa
- obilniny: ovos, nelúpaná naturálna ryža, jačmeň, pšeno, pšenica a celozrnné výrobky z nich (výrobky z bielej múky neobsahujú ani vlákninu, ani niacín)
- ostatné: inaktívne pivovarské kvasnice (tebi droždie), nízkotučné kvasené mliečne výrobky (jogurt, acidofilné mlieko), pomleté ľanové semiačka