Nová diéta sľubuje ODSTRÁNENIE vrások a nadváhy zároveň: Kočky, trvá len 3 dni! Pozrite, aké potraviny by ste si mali zaobstarať
14. 7. 2023, 7:36

Zdroj: Getty/RossHelen
Nová diéta sľubuje okrem štíhlosti aj hladšiu a krajšiu pokožku. Znie to pripekne? Zistite viac!
Dr. Nicholas Perricone z Harvardskej univerzity zastáva názor, že zápalové procesy v tele urýchľujú proces starnutia pokožky a spôsobujú vrásky. To však v zmysle jeho diéty môžete zastaviť, konkrétne vďaka strave založenej na omega-3 mastných kyselinách. Takýto jedálniček by mal pomôcť nielen pri chudnutí, ale aj skrášliť pleť.
Potešujúcim faktom je relatívne krátke trvanie programu – trvá len tri dni. Počas nich jete potraviny bohaté na bielkoviny a sacharidy s nízkym glykemickým indexom. Nevyhnutné je zaradiť do jedálnička ryby a tofu.
Ako to funguje?
Počas troch dní jete tri hlavné jedlá a dva snacky. Ku každému jedlu je potrebné vypiť veľký pohár vody. Povolený je aj zelený čaj. Proteíny treba konzumovať pred sacharidmi pre spomalenie zvyšovanie hladiny inzulínu. Po uplynutí troch dní by ste si mali vytvoriť zdravé návyky a už nikdy sa k predošlému stravovaniu nevrátiť.
Pravda alebo marketingový ťah?
V skratke, Perricone diéta sa pokúša skombinovať výhody potravín a vylúčiť z jedálneho lístka nesprávne sacharidy a bielkoviny, ktoré škodia telu aj pleti.
Povolené sú ryby ako aljašská treska, divoký losos alebo iné mäkkýše prospešné pre celkové zdravie tela a pokožky. Dobrým zdrojom bielkovín, ktoré sú počas diéty povolené, sú aj morčacie prsia, kuracie mäso bez kože, vaječné bielky, strukoviny a tofu. Prijateľné sú mlieko a jogurty, rovnako ako mäkké syry ako feta, tvaroh a ricotta.
Aj celozrnné pečivo a ovocie s nízkym obsahom cukru či zelená zelenina ako špenát a brokolica je súčasťou stravy Perricone. K „dobrej“ zelenine patrí ďalej avokádo, kel, tekvica, paprika a paradajky.
Pokiaľ ide o sacharidy, zamerajte sa na celozrnné výrobky s nízkym glykemickým indexom. Určite sa vyhnite ryži, ktorá stimuluje produkciu inzulínu, čím výrazne prispieva k starnutiu pokožky Sušené ovocie je tiež tabu. Má vysoký obsah kalórií a vysoký obsah fruktózy. Ten napáda kolagén v pokožke, ktorý ju má napnúť a prekrviť.
Rovnako neprípustné sú spracované sladkosti aj biely chlieb, pretože spôsobuje raketový nárast hladiny cukru v krvi, a pre pokožku je prakticky jedom.
Autor: Petra Wachman