Nová paradajková diéta
20. 8. 2007, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:59)

Zdroj: Archív
V paradajkách sa skrýva všetko, čo vás urobí krásnou. Sú chudobné na kilojouly i tuk, ale bohaté na lykopén, látku, ktorá chráni pred rakovinou. Dve paradajky denne pokryjú až štvrtinu dennej dávky vitamínu C.
Vaše menu počas paradajkovej diéty
Ráno si bohato obložte celozrnný chlieb paradajkami a na obed i večeru si vyberte jedno z jedál, ktoré vám ponúkame. S diétou môžete začať napríklad v piatok a držať ju až do pondelka. Niektoré jedlá sú pre dvoch, môžete túto chutnú diétu vyskúšať aj s kamarátkou.
Účinná látka, lykopén, ktorá chráni pred rakovinou, sa nachádza v čerstvých paradajkách, kečupe i paradajkovom pretlaku.
NIEČO BEZMÄSITÉ |
Porcia pre dvoch: 1287 kJ
PRÍSADY: 8 paradajok, pesto (zmes bazalky, cesnaku, olivového oleja, píniových orieškov, parmezánu), 4 malé vajcia, 50 g parmezánu na posypanie, olej.
POSTUP: Z paradajok odrežte vrch a vyberte dužinu. Poukladajte ich do vymastenej zapekacej misky. Každú paradajku naplňte pestom, polovicou vajca a posypte parmezánom. Na záver pokvapkajte olejom. Zapečte vo vyhriatej rúre.
CHUTNÁ POTRAVA PRE NERVY |
Porcia pre dvoch: 1 864 kJ
PRÍSADY: 300 g špagiet, 200 g mozzarelly light, 100 g rukoly, 250 g cherry paradajok, 6 polievkových lyžíc balzamového octu, 4 polievkové lyžice olivového oleja, soľ, čierne korenie.
POSTUP: Špagety uvarte v osolenej vode a nechajte odkvapkať. Mozzarellu pokrájajte na kúsky. Všetky suroviny zmiešajte. K šalátu sa hodí ciabatta a parmská šunka.
STUDENÉ PREDJEDLO |
Porcia pre dvoch: 589 kJ
PRÍSADY: 2 paradajky, 1 malá žltá paprika, 1 malá červená paprika, 1/2 šalátovej uhorky, 750 ml paradajkovej šťavy, 200 g ľahkej krémovej nátierky, soľ, tabasco, čierne korenie.
POSTUP: Zeleninu umyte a pokrájajte na kocky. Paradajkovú šťavu a nátierku zmiešajte, osoľte, okoreňte a dochuťte tabascom. Šťavu zmiešajte so zeleninou a servírujte.
ZOŠTÍHĽUJÚCI NÁPOJ |
Porcia pre jedného: 234 kJ
PRÍSADY: 150 ml paradajkovej šťavy, 2 kvapky olivového oleja, 3 lyžice kefíru, soľ, čierne korenie.
OBĽÚBENÁ POCHÚŤKA |
Porcia pre dvoch: 2 207 kJ
PRÍSADY: 600 g pizzového cesta, 200 g tvarohu, 250 g paradajok, 50 g cibule, 50 g salámy, 1 čajová lyžička masla, 3 žĺtky, soľ, čierne korenie, rukola.
POSTUP: Na cesto naneste zmiešaný tvaroh, žĺtky, soľ a čierne korenie. Na cibuľke uduste rukolu a paradajky pokrájané na kolieska. Salám a paradajky rovnomerne rozdeľte na cesto. Pečte vo vyhriatej rúre.
AKO Z TALIANSKEJ REŠTAURÁCIE |
Porcia pre jedného: 882 kJ
PRÍSADY: 250 g mozzarelly light, 4 veľké paradajky, 1 polievková lyžička olivového oleja, 1 polievková lyžička balzamového octu, soľ, čierne korenie, čerstvá bazalka.
POSTUP: Mozzarellu a paradajky pokrájajte na tenké kolieska. Rozložte na tanier a dochuťte prísadami. Ozdobte bazalkou.
ĽAHKÁ VEČERA |
Porcia pre jedného: 811 kJ
PRÍSADY: 2 bagetky, 2 polievkové lyžice kečupu a paradajkového pretlaku, 4 paradajky, 50 g salámy, 20 g parmezánu, oregano, soľ, čierne korenie.
POSTUP: Bagetky prerežte a potrite kečupom a pretlakom. Posypte oreganom. Obložte salámou, pokrájanými paradajkami. Posypte syrom, osoľte a zapečte.