V čom vidíte najväčší benefit ovocia a zeleniny?

Sú výborným zdrojom látok, ktoré naše telo potrebuje, aby mohlo správne fungovať – vitamíny, minerály, vláknina potrebná na správne trávenie. Okrem toho zelenina obsahuje málo kalórií, čiže je prospešná pri redukcii hmotnosti.

Môžeme sa predávkovať?

Hypervitamínoza zo stravy nie je bežná. Skôr k nej dochádza, ak človek prijíma v strave dostatok vitamínov a zároveň suplementuje (dodáva telu syntetické vitamíny). Nadbytok jedného vitamínu môže narušiť vstrebávanie iných živín, nedostatok môže spôsobiť prerušenie reťazca biochemických reakcií. Odporúčam najskôr zistiť, aké hladiny vitamínov v tele máte. Pri nedostatku upraviť stravu, ak by to nešlo doplniť stravou, na rad prichádza suplementácia. Tú je ideálne riešiť s lekárom či odborníkom na výživu.

Ktorú zeleninu radšej variť?
Zdroj: shutterstock

Čoraz populárnejšia je raw strava. Čo si o nej myslíte?

Žiaden extrém nie je dobrý. Vitariáni vylučujú všetky živočíšne produkty zo stravy a ich výber potravín je veľmi zúžený a môžu im chýbať dôležité živiny. Mnohí sú presvedčení, že môžu zjesť veľa raw koláčov a je to v poriadku. Väčšina je však zložená z orechov a zo semienok, ktoré sa radia medzi tuky, a tie sú energeticky najbohatšie. Jeden kúsok môže byť naozaj pekne kalorický.

Je sušené ovocie zdravé?

Má svoje benefity a môže byť súčasťou vyváženej stravy. Sušenie zníži obsah vody, zabráni hnilobným baktériám v rozkladnej činnosti aj ich rozmnožovaniu. Zároveň zachová veľkú časť živín. V obchodoch na nás číhajú lákavo vyzerajúce kúsky, no tie často obsahujú pridaný cukor, stabilizátory a farbivá.

A lyofilizované ovocie?

Sušenie silným mrazom pri extrémnom znížení atmosférického tlaku je nesmierne šetrné ku krehkej stabilite vitamínov, antioxidantov, fytoterapeuticky účinných polyfenolových zlúčenín, flavonoidov. Plody sú bez pridaných konzervantov, cukru, aditív. Je to dobrá voľba na spestrenie stravy, no treba ho jesť s rozumom.

Nejaké rady ohľadom smoothie ste nám už dali. Ale čo naň hovoríte celkovo?

Môže byť dobrým pomocníkom na doplnenie živín. Zvýšime tak príjem zeleniny, ktorú neobľubujeme v prirodzenej podobe. Má aj nevýhody. Mnohí kombinujú len ovocie alebo zvolia prehnanú kombináciu a množstvo všetkého, čo doma nájdu – vločky, ovocie, zelenina, jogurt, mlieko, orechy, semienka, med. To môže spôsobiť tráviace ťažkosti, priberanie na váhe. Ako občasné spestrenie je fajn.

Ako tepelne upraviť zeleninu, aby si zachovala živiny?

Surová zelenina je bohatý zdroj vitamínov a minerálov. Niektoré vitamíny sú tepelne stabilnejšie, iné labilnejšie. Platí pravidlo – čím vyššia teplota a dlhšie varenie, tým väčšie straty mikroživín. Nedá sa im veľmi vyhnúť, no množstvo vieme ovplyvniť skrátením času tepelnej úpravy, množstvom použitej vody, dusením pod pokrievkou. Najlepší spôsob tepelnej úpravy je blanšírovanie, varenie na pare či krátke opečenie. Vtedy sú straty podstatne nižšie ako pri varení vo vode.

Jana Rybárová
Zdroj: shutterstock

Ktorú zeleninu je vhodnejšie konzumovať varenú a prečo?

Varenie jednoznačne prospieva mrkve. Je charakteristická vysokým obsahom betakaroténu, ktorý sa v tele mení na vitamín A. Tepelnou úpravou zabezpečíme narušenie bunkovej steny a lepšie využitie ďalších vitamínov a minerálov. Z tepelne upravených paradajok sa lepšie uvoľňuje a následne vstrebáva lykopén. Je to antioxidant, ktorý prispieva k znižovaniu rizika kardiovaskulárnych chorôb, chráni bunky a podporuje imunitu. Surová paradajka je zasa výborný zdroj vitamínu C. Špargľu možno jesť surovú, no tepelne spracovanú oceníme viac. Vtedy sa naruší bunková stena a vitamíny, minerálne látky a antioxidanty sa stávajú dostupnejšími pre telo.

Ktoré ovocie a zelenina sú pre nás najprospešnejšie?

Každé ovocie a zelenina má svoje benefity a je dôležité, aby boli súčasťou našej stravy. Čo by som dala do pozornosti, je lokálnosť a sezónnosť. Na obsah prospešných látok má vplyv, za akých podmienok sa suroviny vypestovali. Najviac ich obsahuje zelenina a ovocie vypestované prirodzeným spôsobom počas ich sezóny.