Ak sa obávate diabetu typu 2, jestvuje spôsob, ktorým hladinu krvného cukru dokážete mať pod kontrolou. Vedci totiž zistili, že ľudia konzumujúci pravidelne a vo väčšom množstve škoricu, trpia cukrovkou typu 2 menej často. Je to kvôli látkam obsiahnutým v kôre škoricovníka. Tieto zlúčeniny totiž efektívne obmedzujú kolísanie hladiny glukózy v krvi, a predovšetkým vysokú hladinu krvného cukru. Zlepšujú tiež citlivosť buniek voči inzulínu, ktorý znižuje hladinu glukózy v krvi a riadi jej ukladanie do tukových zásob. Vedci z Massachusetts dokázali, že konzumácia väčšieho množstva škorice v pravidelnom režime po dobu troch mesiacov zlepší zdravotný stav osôb, ktoré sú tesne pred vypuknutím diabetu typu 2.

Ľudia, ktorí trávia viac času sedením, majú tiež zvýšené riziko cukrovky. Štúdia z roku 2007, publikovaná v odbornom lekárskom časopise Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, sa zaoberá účinkami niekoľkodňového ležania na posteli. Výsledky boli naozaj prekvapivé, už po piatich dňoch videli vedci zvýšenú inzulínovú rezistenciu, ktorá je predchodcom diabetu.
Ľudia, ktorí trávia viac času sedením, majú tiež zvýšené riziko cukrovky. Štúdia z roku 2007, publikovaná v odbornom lekárskom časopise Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, sa zaoberá účinkami niekoľkodňového ležania na posteli. Výsledky boli naozaj prekvapivé, už po piatich dňoch videli vedci zvýšenú inzulínovú rezistenciu, ktorá je predchodcom diabetu.
Zdroj: Shutterstock

"Z nášho experimentu, ktorý trval 12 týždňov, vyplýva, že pridanie škorica do jedálnička má pozitívny vplyv na udržiavanie vyrovnanej hladiny krvného cukru u prediabetických osôb. Tieto závery poskytujú odôvodnenie pre ďalšie dlhšie vedené a tiež rozsiahlejšie výskumy, ktoré solídnymi dôkazmi podložia, či môže byť škorica skutočne prevenciou cukrovky typu 2," tvrdí doktor Giulio R. Romeo z Joslinovho diabetologického centra v Bostone. V západnej kultúre je diabetes typu 2 epidémiou kvôli nezdravej strave, prejedaniu, nedostatku pohybu, znečistenému životnému prostrediu a stresu.

Ľudia konzumujúci pravidelne a vo väčšom množstve škoricu, trpia cukrovkou typu 2 menej často. Je to kvôli látkam obsiahnutým v kôre škoricovníka.
Ľudia konzumujúci pravidelne a vo väčšom množstve škoricu, trpia cukrovkou typu 2 menej často. Je to kvôli látkam obsiahnutým v kôre škoricovníka.
Zdroj: SHUTTERSTOCK