Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Objavte tajomstvo vitamínu K2: Posilnite kosti, srdce aj imunitu s týmto nenápadným pomocníkom!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Schudla som viac ako 20 kíl za pol roka a bolo to ľahšie, ako som si myslela

    Osoby užívajúce vitamín D

    Vitamín D podporuje vstrebávanie vápnika, no bez dostatočného množstva K2 môže vápnik skončiť na nesprávnych miestach. Kombinácia D3 a K2 je preto ideálna.

    Zdroje vitamínu K2

    Živočíšne produkty:
    ● fermentované syry (napríklad gouda, ementál),

    ● maslo z kravského mlieka,
    ● vaječné žĺtky,
    ● kuracie mäso,
    ● pečeň (hovädzia, kuracia).

    Fermentované potraviny:
    ● natto (japonský fermentovaný sójový produkt) – najbohatší zdroj K2,
    ● kyslá kapusta (v menšom množstve).

    Doplnky stravy:
    ● Pre ľudí, ktorí nemajú prístup k potravinám bohatým na K2, sú dostupné výživové doplnky vo forme kapsúl alebo kvapiek.

    Urobte si doma kimči

    Zdroj: shutterstock

    urobte si kimči, je plné vitamínu K2.

    Tradičné kórejské jedlo, ktorého základom je čínska kapusta, čili a soľ, sa dá urobiť na mnoho spôsobov. Tu je jeden z nich. Asi kilovú kapustu rozoberte a umyte. V mise ju dôkladne nasoľte, prípadne na pár hodín ponorte do slanej vody. Potom kapustu opláchnite a pridajte k nej štyri nadrobno nasekané strúčiky cesnaku, lyžičku strúhaného zázvoru, 2 lyžičky mletých papričiek čili a 2 lyžice rybej omáčky. Môžete pridať nakrájanú mladú cibuľku, bielu reďkev či mrkvu. Dôkladne zmiešajte. Natlačte do skleného pohára a dajte fermentovať na chladné miesto.

    Anketa

    Jedli ste už kimči?

    Hlasovanie bolo ukončené

    Rozdiel medzi K1 a K2

    Vitamín K1 (fylochinón) sa nachádza prevažne v listovej zelenine a je známy svojou úlohou v procese zrážania krvi. Vitamín K2 (menachinón) má však odlišné biologické funkcie, a to najmä pri distribúcii vápnika v tele.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Soňa Andrisíková

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.
    Reklama