Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Obľubujete pivo? Kvasinky môžu aj pomáhať

Zlatý mok patrí medzi najobľúbenejšie nápoje.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Slováci milujú pivo. Zlatý mok patrí medzi najobľúbenejšie nápoje a pijeme ho nielen pri rôznych príležitostiach, ale aj pri jedle, alebo len keď jednoducho máme chuť.

Podľa prieskumu, ktorý pre Nový Čas Zdravie urobila spoločnosť TNS SK, z alkoholických nápojov pivo pijeme najčastejšie. Každý štvrtý opýtaný konzumoval pivo viackrát za týždeň, pätina (22 percent) ho pila raz za týždeň a dve pätiny opýtaných (42 percent) ho konzumovali len 1- až 3-krát za mesiac. Pivo sa podľa prieskumu nadpriemerne často pije na strednom Slovensku, a najmä v menších obciach a mestách (do 4 999 obyvateľov).

Na zdravie aj na krásu

Pivo je zdrojom vitamínov a živín a jeho rozumná konzumácia má pozitívny vplyv na zdravie. Blahodarne pôsobí na srdce a cievy, na zažívanie aj na nervy, ale i na pokožku či na vlasy. Hold pivu aj krásnym vlasom vzdal aj český režisér Jiří Menzel vo filme podľa knihy Bohumila Hrabala Postřižiny. Pôvabná pani správcová s nádhernými vlasmi v podaní Magdy Vášáryovej sa kúpala v pive, aby bola krásna.

Prečo piť pivo?

prospieva srdcu – je vhodné ako prevencia vzniku aterosklerózy, obmedzuje vznik ischemickej choroby srdca a tým prispieva k zníženiu nebezpečenstva infarktu alebo mozgovej príhody

proti vráskam – pivo vďaka hydratácii napína pokožku a pôsobí proti vráskam

na zdravú kožu – podporuje zdravie pokožky a vlasov, jeden liter piva pokryje až stopercentnú dávku zinku, ktorý telo potrebuje na odolnosť kože proti nepriaznivým vplyvom

na lesklé vlasy – pivný kúpeľ dodá vašim vlasom pevnosť, lesk a budú sa menej mastiť

je plné vitamínov – pivo obsahuje množstvo vitamínov a stopových prvkov: vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, najväčší podiel majú vitamíny skupiny B – pyridoxín, tiamín, ribofl avín, niacín a kyselinu listovú

liek na žalúdok – pomáha znížiť kyslosť v žalúdku, zlepšuje trávenie, zvyšuje chuť do jedla a môže obmedziť zápchu

posilňuje kosti – pivo tiež znižuje úbytok kostnej hmoty a podporuje jej tvorbu

proti starnutiu – antioxidanty, ktoré pivo obsahuje, pomáhajú v boji proti starnutiu a tým, že chráni srdce, predlžuje život

dodá energiu – zdrojom energetickej hodnoty piva sú predovšetkým sacharidy a alkohol, napriek tomu má menej kalórií než kolové nápoje či jablčná šťava

na mozog aj na nervy – je výborným prostriedkom pri prevencii či zvládaní stresu, je osvedčeným prostriedkom proti pracovnému preťaženiu, odstraňuje napätie

pomáha zrelaxovať – nie je náhoda, že sa ľudia zámerne schádzajú práve pri pive

Zložky obsiahnuté v pive zlepšujú látkovú premenu

MUDr. Katarína Babinská, PhD., odborníčka na výživu, Fyziologický ústav LF UK, Bratislava

Prečo pivo pozitívne vplýva na organizmus?

Pivo obsahuje rozličné účinné zložky, ktoré priaznivo pôsobia na ľudský organizmus. Zdraviu prospešné účinky možno pripísať nielen samotnému alkoholu, ale najmä obsahu vitamínov B6 a B12, draslíka, vápnika a horčíka, aminokyselín či antioxidačne pôsobiacich látok.

Koľko ho môžeme vypiť, aby bolo naozaj pre zdravie? V akom množstve už škodí?

Výsledky vedeckých štúdií potvrdzujú, že pivo priaznivo vplýva na ľudský organizmus, ak sa konzumuje v malých množstvách. Ženy by nemali denne vypiť viac ako pohár piva, muži, ktorých telo sa dokáže lepšie vyrovnať s účinkami alkoholu, si môžu dopriať dvojnásobné množstvo. Pri konzumácii piva vo vyšších dávkach už prevažujú škodlivé účinky nad priaznivými. Zdravie poškodzuje i nárazové pitie väčšieho množstva piva. Prospešné účinky piva možno označiť skôr ako mierne a ten, kto si chce zlepšiť zdravie, nemusí nevyhnutne začať piť pivo. Oveľa účinnejšou cestou k zdraviu je zdravá strava bohatá na ovocie a zeleninu a správna životospráva.

Na čo všetko pivo pozitívne vplýva?

Pivo má mierne prospešné účinky na viaceré funkcie. Zistilo sa, že jeho konzumácia má priaznivý účinok na kosti a znižuje riziko vzniku osteoporózy. Zložky obsiahnuté v pive zlepšujú látkovú premenu tukov, zvyšujú schopnosť organizmu brániť sa proti škodlivým voľným radikálom, čím spomaľujú proces aterosklerózy a chránia srdcovo-cievny systém. Experimenty naznačujú, že pivo môže mať i protirakovinové účinky a priaznivý vplyv na imunitu.

Viete že...

… v 16. storočí sa pilo 40-krát viac piva než dnes?
… ho v starovekom Babylone, Egypte aj Afrike používali pri rôznych náboženských rituáloch?
… niekde doň pridávali bobkový list, cukor a med?
… od 9. storočia sa varilo z chmeľu v kláštoroch a bolo horké?

Viac zaujímavých článkov nájdete v prílohe Nový Čas Zdravie, každý piatok v denníku Nový Čas!

Vyberáme pre vás niečo PLUS