Reklama

Na ocot: Čo všetko spôsobuje prekyslenie organizmu?

citrón

Zdroj: archív

Reklama

Keď sa váš organizmus prekyslí, je to veru horšie, ako keď zostanete na ocot. Zhoršuje to totiž zdravie.

Vydatá, rozvedená, ovdovená, rozídená, zadaná, zamilovaná aj tá, čo palicu nad vzťahmi dávno zlomila - všetky sme na ocot. Minimálne jednou nohou. A chlapi sú v tom tentoraz nevinne.Kyslý úsmev na tvári nám vyčaruje kdečo. Neochotná pani na pošte, čudné správanie kolegyne, dotieravý muž súkajúci z rukáva prvoplánové kaleráby... Vystrúhame grimasu, akože úsmev, a ide sa ďalej.

Horšie je, že okrem chvíľkovej kyslosti na tvári sme kyslé aj zvnútra. Normálne ako ocot. No, normálne... Normálne to nie je. Je to až príliš krutá daň, ktorú platíme, ak žijeme rýchlo, zázraky robíme na počkanie a nemožné do troch dní. Teda ak žijeme život, ktorý sa dnes považuje za normálny. Daňové úrady v našich telách si platby vyberajú napríklad vo forme vypadaných vlasov, mdlej pleti, kožných chorôb, tukových vankúšikov nalepených na tele tým najodolnejším lepidlom, vyčerpanosťou, zníženou imunitou... V lepšom prípade. Lebo účet môže mať aj podobu totálne odvápnených kostí či rakoviny. „Bohužiaľ, je to tak, prekyslený organizmus môžeme považovať za jednu z civilizačných chorôb. Jednoducho žijeme príliš rýchlo na to, aby sme si dávali pozor, čo a ako jeme, čím vytvárame v tele prostredie, ktoré umožňuje rozvinutie rôznych chorôb,“ hovorí výživová poradkyňa z dámskeho fitklubu Expreska Ing. Jana Švandová.

Kyslé priberanie

Kyseliny sú normálna súčasť organizmu, močovú, octovú aj mliečnu si vytvára sám pri látkovej výmene. Ale „vďaka“ kyselinotvorným potravinám, ktoré do seba súkame bez toho, aby sme vedeli, že budeme kyslé, je ich podstatne viac, než je zdravé a užitočné. „V prekyslenom organizme dochádza k zmenám v zdravotnom stave, sme náchylnejšie na vznik cukrovky, gynekologických ťažkostí, problémov s otehotnením, oveľa ľahšie sa rozvinú alergie a astma, osteoporóza, onkologické choroby, choroby kože, akné a ekzémy. Aj chronické bolesti hlavy či zubov súvisia s prekyslením organizmu, podobne ako zápalové ochorenia, zápcha či naopak hnačky. V prekyslenom prostredí vznikajú obličkové kamene, telesný tuk sa usádza okolo vnútorných orgánov a v cievach, čo potom spôsobuje mozgové a cievne príhody aj zvýšený krvný tlak, keď že srdce sa musí viac namáhať, aby krv cievami pretlačilo,“ vyratúva nemilosrdný zoznam dôsledkov Jana Švandová.
Žiaľ, tu sa to nekončí. Vnútorné prostredie organizmu, ktoré je totálne na ocot, môže aj za to, že ani za svet neschudneme, hoci sa snažíme vyžiť hlavne zo vzduchu. „Je to spôsobené narušenou rovnováhou medzi glukagónom, ktorý má za úlohu premieňať tuk na energiu, a inzulínom, ktorý tuk zase ukladá, aby sme mali potrebné zásoby. V prekyslenom organizme sa tvorí oveľa viac inzulínu, čo znamená, že sa viacej tuku ukladá do zásoby a menej sa premieňa na energiu.“ Jeme či takmer nejeme, ale priberáme, a pritom sme bez energie. Naopak, v neutrálnom prostredí sa tuky spaľujú ľahšie a aj pravdepodobnosť jojo efektu je nižšia.

Veď nie je čo jesť!

Keď začne výživová poradkyňa vymenúvať potraviny, ktoré spôsobujú nežiaduce prekyslenie organizmu, dušu zachváti panika: čo budeme jesť?! No uznajte, kyselinotvorné sú: všetky (!!!) druhy mäsa, živočíšne bielkoviny, teda mlieko, syry, maslo, tvaroh, vajcia, vlašské a kešu orechy, ryža, pšenica, obilniny, biela aj celozrnná (!!!) múka, ryby, morská soľ, hrach, cukor, káva a z ovocia brusnice a slivky! Tak to aby sme zamierili na zeleninové polia alebo sa rovno išli pásť!
„Nebude to také zlé,“ upokojuje Jana Švandová. „Potrebujeme aj látky z týchto potravín, ale mali by sme ich jesť iba jednu štvrtinu v pomere k zásadotvorným, teda k zelenine, zemiakom a strukovinám. Ak pijeme kávu, mali by sme piť aj bylinkové čaje. Pražené orechy nahradiť nepraženými. A hlavne dobre žuť a ešte raz žuť a piť a ešte raz piť, lebo aj nepožutá zásadotvorná potravina a nedostatok tekutín spôsobujú prekyslenie organizmu. Taký pohár vody s citrónom je ideálny štart dňa. Citrón síce chutí kyslo, ale je zásadotvorný a neutralizuje kyslé pH, takže je to skvelý pomocník v boji s prekyslením.“

Zásadná zásada

Ak si chcete overiť, či ste na ocot, v lekárni si kúpte lakmusové papieriky a bezbolestne z moču zistite, ako to s vami je. Neutrálne pH je 7. Ak je vyššie, telo je zásadité, ak je nižšie, telo je kyslé. Zlá správa, na figu je všetko okrem neutrálnej sedmičky. „Ani zásadité pH nie je dobré, ale je lepšie ako kyslé, pretože sa v ňom netvoria rakovinotvorné bunky. Tie prežijú iba v kyslom prostredí. Nízke pH sa telo snaží neutralizovať, využíva pritom to, čo má k dispozícii, napríklad vápnik z kostí. Tie ho potom majú málo a lámu sa ako zápalky. Čo znamená, že bez pomoci zvonka to telo nemá šancu zvládnuť,“ upozorňuje J. Švandová. „Na detoxikáciu a neutralizáciu organizmu sú výborné morské riasy alebo zelený jačmeň. Viažu na seba toxíny aj voľné radikály a vylučujú ich z tela von. Dobré je kombinovať kyselinotvorné potraviny s kvasenou zeleninou, teda s kyslou kapustou, ktorá má práve teraz sezónu a pomáha potravu neutralizovať.“
Takže hor sa na kapustnicu? „No...“ poradkyňa na výživu nereaguje tak, ako by sme si želali. „Lepšia je surová,“ usmeje sa. "Kyslému organizmu pomôžeme, ak sa upokojíme, budeme viac oddychovať, menej sa stresovať, doprajeme si viac prechádzok a jedlo nebudeme hltať ani pri stole, ani pri pozeraní programov. Bude dosť času, aby sme ho pekne požuli a potom si dali napríklad bylinkový čaj.“

Odkyslite sa!

Zvykli sme si, že na detoxikáciu je ideálna jar, ale rovnako dobrá je jeseň. Očistený a zneutralizovaný organizmus si potom lepšie poradí s tým, čo doň napraceme cez sviatky. Tuky sa budú lepšie spaľovať, aj pleť a vlasy budú krajšie, a najmä posilníme imunitu a nedovolíme hnusným chorobám udomácniť sa v našich telách tak ľahko.
Malý zázrak už za mesiac sa dá dosiahnuť s vhodnými výživovými doplnkami. Pomôže zelená riasa chlorela aj zelený jačmeň. Dobre fungujú aj prípravky, v ktorých sú skombinované, alebo kúry presne zacielené na dosiahnutie acidobázickej rovnováhy (kombinácia práškového nápoja s príchuťou zeleného čaju a toboliek s výťažkami z chlorely a alfalfy).