Obávate sa, že pri zvýšenom príjme tejto minerálnej látky sa vám vytvoria močové kamene? S odborníčkou na výživu sme sa pozreli na niekoľko mýtov.

1. mýtus: Vápnik potrebujeme len na zdravie kostí

Áno, je pravda, že správna hladina vápnika v krvi podporuje kostné zdravie. „Pozitívne zdravotné účinky vápnika sú širokospektrálne. Okrem významnej stavebnej funkcie sa tento minerál zúčastňuje na kontrakcii svalových vlákien, optimalizácii procesu trávenia či na prenose nervových vzruchov. Ako dôležitá súčasť procesu zrážania krvi je potrebný pri akomkoľvek zranení,“ hovorí MUDr. Alexandra Frolkovičová, všeobecná lekárka a odborníčka na výživu. Navyše, vápnik slúži v tele ako „posol“. Prináša do buniek rôzne ďalšie látky, ktoré dostanú impulz, aké úlohy majú plniť.

2. mýtus: Vápnik je dôležitý iba v detstve

Je pravda, že dostatok vápnika v strave detí a mládeže má vplyv na množstvo, ktoré sa zabuduje do ich kostry v období rastu. V puberte sa celkové množstvo vápnika zabudovaného do kostí za jeden deň ešte zvyšuje. Na vápnik by však nemali zabudnúť ani tehotné ženy, pretože približne 80 percent všetkého vápnika v kostiach novorodencov sa zabuduje počas tretieho trimestra tehotenstva. A na dostatočný príjem vápnika musia dbať aj seniori, lebo vo vyššom veku začína rednúť kostná hmota a zvyšuje sa riziko osteoporotických zlomenín.

3. mýtus: Najlepším zdrojom je mlieko a mliečne výrobky

Telo si vápnik nedokáže vytvoriť samo, preto ho treba prijímať zvonka. A pre trávenie, vstrebávanie a metabolizmus vápnika je ideálny a najbezpečnejší prirodzený príjem vápnika v potravinách a minerálnych vodách. Je síce pravda, že „najbohatším zdrojom vápnika je mlieko a mliečne výrobky, no spolu s vápnikom prijíma naše telo aj živočíšne bielkoviny. Ich nadbytok môže prispieť k zvýšenej strate vápnika v obličkách, čo znižuje konečný zisk vápnika. Súčasťou minerálnych vôd nie je nežiaduci tuk, ktorý prispieva k zvýšenej hladine cholesterolu v krvi, ako je to v živočíšnych potravinách,“ vysvetľuje tento mýtus MUDr. Frolkovičová.

4. mýtus: Vápnik je iba v živočíšnych produktoch

Výbornú biologickú dostupnosť má vápnik aj v rastlinných potravinách. Najmä v strukovinách a sóji, vo výrobkoch zo sóje, napríklad v tofu, v brokolici, špenáte, kapuste, bylinkách (petržlenová vňať, pažítka, bazalka a podobne), ale aj v orechoch a semenách. Minerálne vody s vyšším obsahom vápnika tiež dopĺňajú tento minerál.

5. mýtus: Vápnik spôsobuje močové kamene

Štatistiky potvrdzujú, že najčastejšie nás trápia takzvané kalciumoxalátové močové kamene, teda tie, ktoré tvorí vápnik. Očakávali by sme, že príjem vápnika bude zvyšovať riziko vzniku takých močových kameňov. Opak je pravdou. „Ak vápnik prijímame v jeho prirodzenej forme, teda ak je súčasťou stravy, v ideálnom prípade tej rastlinnej, riziko tvorby močových kameňov znižujeme. Rovnako príjem vápnika minerálnymi vodami s vyšším obsahom vápnika nás pred močovými kameňmi chráni a ešte aj napĺňa náš pitný režim,“ upresňuje MUDr. Frolkovičová.

6. mýtus: Minerálky ako súčasť pitného režimu nepotrebujeme

Často počúvame, že stačí piť čistú vodu a nie je nutné sa zbytočne zaťažovať minerálmi v nápojoch. Je to naozaj tak? „Platí, že ak nedochádza k výrazným stratám sodíka potením, je dobré sa vyhýbať minerálkam s vysokým obsahom sodíka. Dostatok vápnika a horčíka však stravou mnohokrát nepokryjeme, a preto je ich príjem formou minerálnych vôd veľmi jednoduchý a praktický. Keď si predstavíme, že športovec môže počas jedného tréningu stratiť až 400 mg vápnika a úroveň jeho vstrebávania je 10 až 50 percent, budeme šokované, keď si vypočítame, aké množstvo musí prijať, aby túto stratu nahradil. Ak ho potom chce prijať v prirodzenej forme, dobrou voľbou sú práve minerálky, ktoré mu doplnia aj stratené tekutiny,“ prekvapuje MUDr. Frolkovičová.

Medzi slovenské minerálky bohaté na prirodzene zvýšený obsah vápnika patrí aj prírodná minerálna voda Kláštorná Kalcia. S celkovou mineralizáciou 1 840 mg/l a obsahom vápnika 287 mg/l Kláštorná Kalcia ľahko doplní chýbajúci vápnik. A taktiež obsahuje dostatočné množstvo horčíka. Obe tieto látky dokáže naše telo efektívne využiť.