Odborníčka na výživu: Máte vysoký cholesterol a nejete VAJCIA? Robíte VEĽKÚ chybu! Aha, prečo
31. 3. 2021, 7:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 0:12)

Zdroj: shutterstock
Vajíčka sa neoplatí vyškrtnúť z jedálneho lístka. Pokojne si môžete pochutnať aj na tom slepačom. Surové však radšej nepite. Ktoré živiny sa v ňom skrývajú a prečo sa netreba báť jeho cholesterolu?

Dali by ste si vajíčko, ale stále ste v rozpakoch, či vám zbytočne nezdvihne hladinu cholesterolu? Pamätníci si iste spomenú na reklamu – jedno vajce denne –, potom prišlo obdobie, keď sa vajcia stali strašiakom. To už neplatí! Vajíčka pokojne môžete použiť vo svojom veľkonočnom menu. Určite sa negatívne nepodpíšu pod vaše zdravie. Dôležité je však množstvo, ktoré si dáte na tanier. Koľko ich môžete zjesť a aké benefity ponúkajú?
Viac pomáha, než škodí
Vajce je bohatým zdrojom cholesterolu, o tom niet pochýb. „Jedno obsahuje približne dvestotridsať miligramov, pričom všetok cholesterol sa nachádza v žĺtku. Z toho vyplýva, že jedno vajce dodá organizmu takmer jeho celodennú dávku,“ vysvetľuje odborníčka na výživu, profesorka Jana Jurkovičová z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.
„V minulosti sa predpokladalo, že vysoký príjem cholesterolu v potrave je zodpovedný za jeho vysoké hladiny v krvi, práve preto sme mali konzumáciu vajec výrazne obmedziť. Zistilo sa však, že cholesterol z potravy jeho hladinu v krvi v skutočnosti ovplyvňuje minimálne.“ Oveľa horší vplyv má na hodnoty cholesterolu príjem nasýtených tukov. Veľké štúdie nepotvrdili ani súvislosť medzi konzumáciou vajec a aterosklerózou či srdcovo-cievnymi ochoreniami. Naopak, stále pribúdajú dôkazy o jeho pozitívnych účinkoch na ochranu pred vznikom mozgovej príhody.
Zdroj: shutterstock
Počítajte s tým, že po úprave vajíčka na masti či oleji rastie jeho energetická hodnota, a teda má viac kalórií.
Vyhráva voľný chov?
Pamätáte sa ešte na vajíčka od starej mamy, z ktorých bola vždy žltšia praženica i bábovka? Voľný chov prináša výhody nielen pre sliepky. Pohyb na čerstvom vzduchu, slnko a po väčšinu roka prístup k zelenej strave sa odrazia na kvalite vajíčok. „Majú vyšší obsah vitamínu D i omega-3 polynenasýtených mastných kyselín, ktorých máme v strave nedostatok,“ vymenúva lekárka, prečo sa oplatí investovať do drahších biovajec a tých z voľného chovu. „Žĺtok takých sliepok je intenzívnejšie sfarbený pre vyšší obsah karotenoidov.“ Určite sa ich neoplatí vynechávať zo stravy. Patria medzi biologicky najcennejšie potraviny. Podľa odborníčky sa za tým skrýva vynikajúca skladba vaječných bielkovín, tukov, vitamínov, minerálnych látok i rastových a ochranných faktorov.
Má všetko okrem céčka
„Vajce má vyššiu biologickú hodnotu ako mlieko či mäso hospodárskych zvierat. Pre našu výživu je optimálne najmä zloženie plnohodnotných bielkovín, mimoriadne vysoká je ich stráviteľnosť. Z tukov, okrem cholesterolu, má význam vysoký podiel nenasýtených, čiže zdraviu prospešných mastných kyselín a najmä vysoký podiel fosfolipidov. Ide najmä o ovolecitín,“ približuje ďalšie pozitíva odborníčka. „Je dôležitý pre správnu funkciu nervovej sústavy. Podieľa sa tiež na znižovaní hladiny cholesterolu v krvi.“ Vajce obsahuje všetky významné minerálne látky, stopové prvky a takmer všetky vitamíny okrem céčka. Skrýva však v sebe ešte väčší potenciál. Odborníci predpokladajú, že sa v ňom nachádzajú doteraz nepreskúmané biologicky aktívne látky, ktoré môžu zohrať úlohu aj pri prevencii či liečbe niektorých chorôb.
Zdroj: shutterstock
Počítajte s tým, že po úprave vajíčka na masti či oleji rastie jeho energetická hodnota, a teda má viac kalórií.
Stačí jedno?
Všetky pozitívne vlastnosti vajíčka vychutnáte pri jeho rozumnej konzumácii. V praxi to znamená, že stačí zjesť jedno denne alebo sedem týždenne. Sú však diagnózy, pri ktorých je namieste ich príjem mierne obmedziť. „Opatrnosť sa odporúča pri chorobách žlčníka alebo ak už máte ochorenie srdca a ciev či cukrovku druhého typu. Na druhej strane sa však predpokladá, že u týchto ľudí predstavuje vyššie riziko skôr nezdravý životný štýl vrátane stravy ako samotná konzumácia vajec,“ objasňuje odborníčka na výživu. Pravidelne začínate deň surovým vajíčkom, aby ste mali výraznejšiu svalovú hmotu? Nie je to najlepšie. Hoci ponúka podobné benefity ako varené, počítajte s tým, že je ťažšie stráviteľné a využiteľnosť bielkovín je nižšia. „Surový vaječný bielok obsahuje bielkovinu avidín, ktorá má antinutričné účinky. Znamená to, že môže blokovať vstrebávanie niektorých vitamínov,“ upozorňuje doktorka Jana Jurkovičová. Navyše, nielen v letných mesiacoch konzumáciou surových vajec riskujete salmonelovú infekciu.
Aj málo kalórií
Vajíčka si postupne našli využitie aj v liečebnej výžive. Výhodou nie je len dobrá stráviteľnosť. Vďaka vysokému obsahu bielkovín a tukov vás výborne zasýtia pri pomerne nízkej energetickej hodnote. Jedno vajce má energetickú hodnotu približne 360 kJ. Ide asi o tri percentá denného energetického príjmu. Počítajte však s tým, že keď si pripravíte praženicu či volské oko, bude obsah energie vyšší. Za rastúcimi hodnotami sa skrýva príprava na tuku. „Podobnú energetickú hodnotu má napríklad sto gramov vareného hrachu, šošovice alebo uvarených zemiakov. Okrem rozličných redukčných diét sa ako koncentrovaná potravina využíva najmä vo výžive detí, starších osôb a rekonvalescentov,“ hovorí o jeho využití skúsená odborníčka.
Zdroj: shutterstock
Výborne vás zasýtia a sú dobre stráviteľné. Sledujte však ich dátum spotreby.
Dátum si radšej píšte
Podľa odborníkov sú vajíčka stabilné asi štyri týždne po znesení. Nemusíte ich uskladňovať v chladničke, ak máte k dispozícii chladnejšiu komoru. Tam ich však nedržte dlhšie ako osemnásť dní. Na obale z obchodu máte uvedený dátum spotreby. Ak máte domáce vajíčka, vždy si na ne napíšte dátum, budete sa v ich používaní ľahšie orientovať. Určite ich neumývajte, lebo narušíte prirodzenú ochrannú vrstvu na škrupine. V prípade zašpinenia jemne zotrite nečistoty suchou handričkou alebo mäkkou kefkou. Obal na vajíčka má ešte jednu výhodu. Aj v chladničke udrží stabilnú teplotu. Tá sa napríklad naruší, ak vyložíte vajíčka do dvier, ktoré často otvárate. Vajíčka tak prichádzajú o svoju kvalitu.
Čo sa v ňom skrýva?
Slepačie vajíčko obsahuje vitamíny A, D, E, K a vitamíny skupiny B. Z minerálov a zo stopových prvkov je v ňom zastúpený vápnik, fosfor, sodík, železo, ale aj horčík, draslík a jód. Ak si dáte jedno väčšie na raňajky, pokryjete ním približne 15 percent dennej potreby sodíka, železa a bielkovín. Jeho veľkou výhodou je dokonalá rovnováha a rozmanitosť živín spojená s vysokou stráviteľnosťou i prijateľnou cenou.
Zdroj: shutterstock
Vitamíny pod škrupinkou
Sú prepeličie lepšie?
Tri až štyri prepeličie vajíčka sa rovnajú približne jednému slepačiemu. „Tvrdenie, že neobsahujú cholesterol alebo ho majú menej ako slepačie, je nepravdivé. V sto gramoch prepeličích vajec je takmer dvojnásobné množstvo cholesterolu v porovnaní so slepačími. Majú o niečo vyššiu energetickú hodnotu, nižší obsah vitamínu A a o niečo vyšší obsah železa. Ak má niekto alergiu na vaječnú bielkovinu, s najväčšou pravdepodobnosťou ju bude mať aj na bielkovinu prepeličieho vajíčka,“ upresňuje Jana Jurkovičová.