Odborníčka na výživu otvorene: Pozor, TOTO vám môže ublížiť viac ako akákoľvek potravina!
1. 3. 2021, 6:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 23:31)

Zdroj: shutterstock
Dietologička a propagátorka zdravej výživy Margit Slimáková pomáha zorientovať sa v množstve odporúčaní, ktoré si protirečia, a učí viac vnímať vlastné telo. Prezradila aj to, čo nám môže ublížiť viac ako akákoľvek potravina.
Jednej z najznámejších českých špecialistiek na zdravotnú prevenciu a výživu sme sa pýtali, ako sa zdravo stravovať v tej záplave jedla. „Sme zaplavené množstvom odporúčaní, čo máme robiť,ktoré si protirečia. A čím viac tie rady počúvame, tým menej vnímame potreby svojho tela. Sledujeme, čo tvrdia časopisy, lekári, kamarátky, kolegyne... A sme čoraz viac zmätené a zneistené. To je podľa mňa hlavný problém. Som presvedčená, že každý z nás môže jesť veľmi dobre, slušne, zdravo, chutne aj cenovo dostupne. Stačí na to jediné pravidlo zdravej výživy – jedzte skutočné potraviny a jedlá z nich. Nekupujte ultraspracované produkty, ale základné potraviny. Ak chcete urobiť dieťaťu kašu, nerobte ju z instantných presladených prefabrikátov, kúpte obyčajné ovsené vločky, jablká, hrozienka, biely jogurt a z toho urobte kašu,“ hovorí odborníčka.
Zdroj: shutterstock
Nežeňte sa za bio
Ale čo robiť, ak nemáme v okolí biofarmu, lennsupermarket?
Ak začnete jesť skutočné potraviny, nech budú odkiaľkoľvek, urobíte ten najväčší a najdôležitejší krok k zdravej výžive. Samozrejme, keby mal každý svoju záhradku, bolo by to super. Ale nežijeme v ideálnom svete a všetci robíme kompromisy. Môžeme sa však snažiť a robiť to, čo je možné, napríklad pestovať pažítku za oknom. A netrápme sa tým, čo nie je možné. Lebo stres nám môže ublížiť viac než akákoľvek potravina.

Takže sa netreba hnať za biopotravinami?
Podľa výskumov sú z výživového hľadiska aj tak porovnateľné s tými komerčnými. Základné zloženie, ako bielkoviny, cukry, tuky, majú naozaj približne rovnaké. No biopotraviny sú takmer určite menej zaťažené zvyškami agrochemikálií a majú vyšší obsah niektorých mikroživín, napríklad ryby z voľného výlovu majú viac omega-3 mastných kyselín ako chovné. Ale konzumácia biopotravín nie je len to, čo jeme. Je to náš postoj k ochrane životného prostredia a rešpekt k zachovaniu udržateľnosti poľnohospodárstva, čistoty ovzdušia, vody, pôdy... Je to vyšší level.
Zdroj: shutterstock
Strava pre posilnenie imunity
Namiesto klasickej výživovej pyramídy odporúčate zdravý tanier. Čo si máme pod tým predstaviť?
Pyramída vraví, že všetci by sme mali najviac zo všetkého jesť sacharidy – chlieb, zemiaky, knedle... S tým nesúhlasím. Neexistujú žiadne kvalitné vedecké štúdie, ktoré by tvrdili, že pre celý svet a na celý život existuje jeden výživový smer, že všetci máme jesť tak, ako to predpisuje pyramída. Niekomu to môže vyhovovať, ale nie je to väčšina z nás. Som zástanca väčšej tolerantnosti k individuálnym potrebám a chutiam. Preto dávam odporúčania, ktoré voľnejšie rešpektujú rôzne potreby ľudí. Zdravý tanier ukazuje, že každý by mal mať ako základ zeleninu doplnenú o ovocie, potom je tam skupina bielkovín, tuky a obilniny. No a tu sa môžeme rôzne posúvať. Napríklad makrobiotici a vegetariáni budú mať viac obilnín a sacharidov ako bielkovín, zástancovia paleo budú mať oveľa viac bielkovín a takmer žiadne obilniny, prívrženci nízkosacharidovej stravy nebudú mať obilniny, ale viac tukov a podobne. Toto je podľa mňa v poriadku. Rešpektujem chute a potreby každého človeka, kultúru, z ktorej vychádza. Zásadné je jesť skutočné potraviny.
Dukanova diéta, delená strava, stravovanie podľa krvných skupín a podobne. Čo si myslíte o takom stravovaní?
To sú módne diéty pár autorov, jednotlivcov, ktorí z toho spravili biznis. Nie sú nijako vedecky potvrdené a podľa mňa sú úplne zbytočné. Je to komerčná záležitosť, ktorú pre zdravie nikto nepotrebuje. Zdravo sa môžete stravovať aj bez nich. Treba jesť skutočné potraviny a počúvať svoje telo.
Ako máme počúvať svoje telo? Naozaj netuším, či a čo mi telo vraví...
Viete, prečo je to tak? Lebo jeme komerčnú stravu, kde je veľa cukru, dochucovadiel, zvýrazňovačov chutí, aditív... Vnímame tieto neprirodzené chute a túžime po nich. Prvá podmienka, aby sme dokázali počúvať svoje telo, je jesť skutočné potraviny. Ak si na nich postavíte jedálny lístok na dva-tri mesiace, chute sa vám úplne zmenia a začnete vnímať reakcie svojho tela. Ale pri prevahe komerčnej, bežnej stravy nemáte šancu. Je to, akoby ste chceli počúvať spev vtákov v meste, kde je strašný dopravný hluk. Tam si vtáčí spev nevieme užívať a vnímať ho. To je to isté, vinou komerčných potravín nevnímame skutočné potreby tela a skutočné chute. Takže prvý krok sú skutočné potraviny a potom vnímať, čo nám telo hovorí.
Zdroj: shutterstock
Zdravé stravovanie
Čo sú vo vašom ponímaní skutočné potraviny?
Sú to základné potraviny, ďalej minimálne priemyselne upravované potraviny a jedlá pripravené z nich. Problém vidím v ultraspracovaných potravinárskych produktoch. Základná potravina je akákoľvek rastlinná potravina, ideálne tá, ktorá vyrastie z kvalitnej pôdy, ďalej akákoľvek živočíšna potravina, ideálne zo zvieraťa kŕmeného kvalitnou stravou, s ktorým sa slušne zaobchádzalo, a pod minimálnou priemyselnou úpravou rozumiem fyzikálnu úpravu, napríklad keď sa zo smotany stlčie maslo. Alebo fermentáciu, povedzme biely plnotučný jogurt. Ak bol osladený, ochutený, odtučnený, už nie je dôvod jesť ho.
Ste krásne štíhla. Pomáhajú skutočné potraviny chudnúť?
Nikdy neodporúčam nejakú stravu na chudnutie. Telo si za pár mesiacov pri stravovaní skutočnými potravinami nájde optimálnu hmotnosť bez toho, aby sme ho kontrolovali, premeriavali, vážili. Tieto potraviny obsahujú množstvo mikroživín a neprejedáme sa nimi. Za tridsať rokov praxe som nemala klienta, ktorý by pribral z ovsených vločiek, vajíčok alebo zo šošovice. To sú jednoducho potraviny, ktorými sa nikto z nás neprejedá. Najeme sa do sýtosti a je to v pohode. Nie sú návykové, nenútia nás neprimerane jesť.
Je jar, keď sa masívne vyzýva absolvovať detox a očistu. Čo si o tom myslíte?
Je to neuveriteľne komerčná záležitosť. Zabudnime na detoxikačné kúry, ušetrime peniaze a nakúpme si za ne na trhoch a v tržniciach prvú jarnú zeleninu – šaláty, všetko zelené, čerstvé. Nenakupujme špeciálne diéty, špeciálne produkty, špeciálne režimy. To nikto z nás nepotrebuje. Všetci máme detoxikačné orgány, ktoré pracujú dvadsaťštyri hodín, sedem dní v týždni, a keby nefungovali, máme veľmi veľký problém, ktorý riešia lekári.
Zdroj: shutterstock
Nežeňte sa za bio
A čo hovoríte na časté varovania pred prekyslením organizmu?
Ďalšia komerčná teória, ktorá nie je ničím podložená. Hlavne pH moču nesúvisí s pH krvi. A keby sa vám zmenilo pH krvi, okamžite ležíte na jednotke intenzívnej starostlivosti a lekári bojujú o váš život. Stravou nemožno meniť pH krvi.
Poradíte nám, ktorými potravinami môžeme povzbudiť imunitu pred vírusmi alebo keď prechladneme?
Prvoradá je vždy prevencia. A nejde len o výživu, ale celkové správanie – otužovanie vonku na čerstvom vzduchu. Príjemná je terapia lesom šinrin’joku, pochádzajúca z Japonska, ktorá hovorí, aby sme išli do lesa a nerobili tam nič iné, len tam boli. Už to má celý rad priaznivých účinkov na telo, pretože sa znižuje hladina kortizolu, stresového hormónu. Neustály podprahový stres, ktorému sa vystavujeme, oslabuje náš imunitný systém a už to, že sa posadíme do parku na lavičku, môže pomôcť. Ísť do lesa je ešte lepšie. Ako vravím, prvá je prevencia.
Zdroj: shutterstock
Strava pre posilnenie imunity
Ale keď predsa niečo chytím?
Ideálne je okamžite sa začať intenzívne liečiť – zaliezť do postele, piť horúci čaj s medom, mať pokoj, môžeme pridať vitamín C, kloktať, použiť aromatické oleje, vetrať. Teda úplne základné veci. Ak s tým naozaj začnete hneď, prechladnutie nemusí trvať sedem dní, ale len sedem hodín. Ide o to, aby sme to zachytili na začiatku, treba počúvať svoje telo a dať mu dva, možno tri dni pokoj a možnosť, aby to zvládlo. Ale my často čakáme, až odpadneme, a to už je neskoro.
Nemáme pridať na posilnenie imunity probiotiká?
Poruchy črevného mikrobiómu sa spájajú s mnohými chorobami. Pokusne sa začína pomocou zmien mikrobiómu aj liečiť, ale stále ide len o experimentálne fázy. V tele máme miliardy mikróbov, ale vôbec nevieme, nevidíme si do čreva, aké miliardy nám chýbajú či nechýbajú. Každý probiotický prípravok obsahuje iné milióny mikróbov. Ak si aj nejaké probiotikum vyberiete, je to skôr taký hókus-pókus. Preto by som bez problémov odporúčala fermentované potraviny, dostatok zeleniny. Ale tieto prípravky... Nikomu to neublíži, ale žeby som vedela odporúčať na nejaký problém niečo konkrétne, tak ďaleko ešte nie sme.
Posledné roky pribúdajú výživoví poradcovia ako huby po daždi. Máte nejaký návod, ako rozoznať tých naozaj dobrých?
Hlavne si myslím, že drvivá väčšina z nás nepotrebuje žiadnych výživových poradcov a žiadne diétne potraviny. Budem sa opakovať, ale každému radím – jedzte skutočné potraviny, o pár mesiacov sami zistíte, čo vám prospieva, a rešpektujte svoje telo. Ak to budete robiť šesť-sedem mesiacov, som presvedčená, že väčšina z vás príde sama na to, čo vám prospieva, a nebudete potrebovať žiadneho poradcu. Ak by u niekoho pretrvávali nejaké ťažkosti, ktoré nie je schopný sám zvládnuť touto cestou, treba ísť k lekárovi a dať si urobiť cielenú diagnostiku. Nemá zmysel skúšať odporúčania rôznych poradcov či časopisov a slepo do seba hádzať jeden prípravok za druhým, míňať na to peniaze a stráviť mesiace takýmto nezmyselným správaním. Choďte k lekárovi, dajte si urobiť detailný krvný rozbor. Možno máte nejakú metabolickú poruchu, poškodené črevá, narušené vstrebávanie živín... Treba zistiť, čo sa deje, a cielene to liečiť. Keď to vyriešite, postupujte tak, ako som už hovorila. Strava, ktorá je čo najmenej priemyselne spracovaná.
Neslaďte!
Dosladzovanie čímkoľvek vrátane medu, stévie či javorového sirupu považuje Margit za nevhodné. „Zvykáme si na neprirodzene sladkú chuť, ktorá je čiastočne návyková, takže ju o to viac požadujeme,“varuje odborníčka pred zákernosťou sladkého mámenia.