Reklama

Odborníčka: Zanevreli ste na lepok alebo ho nesmiete jesť? Tieto MŇAM recepty budete zbožňovať

Zmes rozložte na menší plech vystlaný papierom, vytvarujte približne 1,5 cm vysoké „cesto“ a pečte na 170 °C dozlatista približne 40 minút.

Zdroj: ALEX RYMŠINOVÁ

Reklama

Je jedno, či ste na lepok zanevreli pre diétne trendy, ktoré ho prestali odporúčať, alebo ho váš tráviaci trakt naozaj neznáša. Aj bez neho sa dá najesť chutne a dosýta.

V kuchyni vám pomôže bohatá ponuka bezlepkových výrobkov. „Navyše sa čoraz viac diskutuje o prirodzene bezlepkových potravinách a surovinách, ktoré sú nielen zdravé, ale aj perfektné na moderné varenie a pečenie,“ hovorí dietologička Jarmila Kabátová.

Ing. Jarmila Kabátová, dietologička z Odbornej detskej ambulancie v Piešťanoch.

Zdroj: ALEX RYMŠINOVÁ

Ing. Jarmila Kabátová, dietologička z Odbornej detskej ambulancie v Piešťanoch.

Problémová štvorka

Pšenica, jačmeň, raž a ovos. „Hoci ovos obsahuje podstatne menej lepku, je väčšinou sekundárne kontaminovaný inými lepkovými obilninami – či už počas pestovania, žatvy, skladovania, alebo spracovania. Za najkvalitnejší sa preto považuje ovos dovezený zo severských krajín, kde ho pestujú oddelene. Navyše, dnes už niektorí výrobcovia bezlepkových potravín majú vlastné polia, kde si pestujú čistý, nekontaminovaný ovos,“ vysvetľuje dietologička.

Chlieb na každý deň

„Kúpte si domácu pekárničku a pečte svoj vlastný. Môžete doň pridávať cesnak, bylinky, semiačka, dokonca slaninku, takže bude oveľa chutnejší ako bezlepkový chlieb z obchodu,“ radí Jarmila. Začínajte so špeciálnymi bezlepkovými múkami určenými práve na pečenie chleba (každá bezlepková múka je určená na iný druh pečenia), skúsenejší kuchári však dobre napečú aj z prirodzene bezlepkových surovín – z pohánkovej, amarantovej, ryžovej alebo kukuričnej múky.

(Ne)bezpečná grilovačka

Máte v pláne vybrať si z bohatej ponuky marinovaného mäsa, ktoré stačí už len hodiť na gril? Nerobte to! Veľmi často je v nich lepok, podobne ako v párkoch alebo v špekáčikoch. Glutén je často aj súčasťou šuniek či mäsových výrobkov, nehovoriac o konzervách. Vždy platí pravidlo, čím vyššie percento mäsa, tým nižšia pravdepodobnosť, že daný výrobok lepok obsahuje.

Sladkosti (radšej) NIE

Kvalitná čokoláda je viac-menej jediná sladkosť, ktorá lepok neobsahuje. No pozor na náplne, tam sa iste schováva. Chvalabohu, na Slovensku už dostať špeciálne bezlepkové sladkosti aj v bežných supermarketoch, v drogériách alebo v špeciálnych predajniach so zdravou výživou. Najlepšie však urobíte, ak si samy napečiete.

Nie je ryba ako ryba

Jasná vec, čerstvo ulovené o lepku ani nechyrovali. Pozornosť však zvýšte pri všetkých konzervách a napríklad aj pri krabích tyčinkách. „Najmä kvôli farbe do nich pridávajú pšeničný lepok, dextríny a modifikované potravinové lepkové škroby,“ objasňuje Jarmila.

Lepok, vstup zakázaný!

Vedeli ste, že špeciálne stravovanie sa netýka len celiatikov?

1. Celiakia

Ide o autoimunitné ochorenie, pri ktorom si organizmus vytvára látky proti sebe samému a tým dochádza k zmenám na sliznici tenkého čreva. Hlavným spúšťačom je práve lepok.

2. Alergia na pšenicu

Na rozdiel od celiakie, pri tejto alergii nedochádza k poškodeniu sliznice tenkého čreva, ani nie je zistená zvýšená hladina špecifických protilátok na lepok. Odhalia ju krvné testy.

3. Neceliakálna gluténová senzitivita

Ľuďom, ktorých trápi, lepok spôsobuje rovnaké ťažkosti ako celiatikom a alergikom na pšenicu. Napriek tomu, že ich je dnes viac ako celiatikov, nemajú nárok na predpis bezlepkových výrobkov.

Prirodzene bezlepkové potraviny

zemiaky, ryža, kukurica, strukoviny, amarant, pohánka, quinoa, proso, cirok, teff (milička habešská), všetky druhy orechov, čerstvé ovocie a zelenina, mäso, ryby, mlieko, vajcia...

Dobre vedieť

Ani takto označených výrobkov nemôžete zjesť priveľa. Hoci obsahujú iba povolené množstvo gluténu (takže nie nulové, ako ste si možno mysleli), ak ich jete celý deň, množstvo lepku sa vám sčítava. „Preto je ideálne kombinovať špeciálne bezlepkové potraviny s prirodzene bezlepkovými – v nich nie je po gluténe ani stopy. Navyše sú, na rozdiel od bezlepkových polotovarov, plné vitamínov a vlákniny,“ odporúča odborníčka.

Zdroj: Shutterstock

„Preto je ideálne kombinovať špeciálne bezlepkové potraviny s prirodzene bezlepkovými – v nich nie je po gluténe ani stopy."

Raňajky - Jahodové smoothie

1 porcia

● pol banána

● 1 šálka jahôd

● 100 ml kokosovej vody

Na ozdobu

● 1 lyžica chia semiačok

● 1 lyžica sušeného kokosu

● hrsť ľubovoľných orechov a semienok

Všetky ingrediencie na smoothie rozmixujte a ozdobte semienkami, kokosom prípadne ovocím.

Príprava: 5 minút

Zdroj: ALEX RYMŠINOVÁ

Všetky ingrediencie na smoothie rozmixujte a ozdobte semienkami, kokosom, prípadne ovocím.

Desiata - Fit tyčinky

6 kusov

● 1 šálka (250 ml) bezlepkových vločiek

(pohánkové alebo ovsené bez lepku)

● pol šálky zmesi orechov a semienok

● pol šálky sušených brusníc

● 2 lyžice chia semiačok

● 1 lyžička vanilkového extraktu

● 3 lyžice bieleho jogurtu

● 1 vajce

● med alebo xylitol na osladenie

● štipka soli

Vo veľkej mise zmiešajte všetky ingrediencie. Zmes rozložte na menší plech vystlaný papierom, vytvarujte približne 1,5 cm vysoké „cesto“ a pečte na 170 °C dozlatista približne 40 minút.

Príprava: 10 minút

Pečenie: 40 minút

Aj v mliečnych výrobkoch

„Môžete ho nájsť najčastejšie v topených syroch, ale tiež v jogurtoch, dokonca aj v smotane ako modifikovaný pšeničný škrob. Podľa nového zákona však už výrobcovia musia uviesť, či ide o škrob zo pšenice alebo iný, pre vás bezpečný druh.

Obed - Pohánková pizza

1 Plech

Na cesto

● 100 g celozrnnej pohánkovej múky

● pol lyžičky oregana

● 2 lyžice kokosového oleja

● 1 lyžica studenej vody

● štipka soli

Na prílohu

● 3 lyžice pasírovaných paradajok

● 40 g ľubovoľných húb

● 40 g strúhanej červenej repy

● 50 g mozzarelly

● ružička brokolice

● za hrsť rukoly

V mise zmiešajte múku so soľou a s oreganom a pridajte kokosový olej. Zmes poriadne „premasírujte“, aby sa kokosový olej rovnomerne rozotrel. Pridajte lyžicu studenej vody a vytvorte cesto.

Čistými navlhčenými rukami preneste cesto na plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto najprv tvarujte rukami, nakoniec pomocou valčeka na cesto.

Navrch natrite pasírované paradajky, strúhanú repu, očistené huby a mozzarellu. Vrch ozdobte nakrájanou ružičkou brokolice. Pečte na 180 °C asi 20 minút.

Príprava: 10 minút

Pečenie: 20 minút

Zdroj: ALEX RYMŠINOVÁ

Zmes poriadne „premasírujte“, aby sa kokosový olej rovnomerne rozotrel.

Dezert - Čokoládová torta s pomarančom

8 kúskov

Na cesto

● pol šálky nepraženého kakaa

● pol šálky kokosovej múky

● 1 väčší pomaranč

● 1 lyžička mletej škorice

● 2 lyžičky prášku do pečiva (bezlepkového)

● 1 lyžica chia semiačok

● štvrť šálky medu alebo xylitolu

● 3 lyžice kokosového oleja

● pol šálky kokosového mlieka

● 6 vajec

● 50 g kvalitnej horkej čokolády

Na krém

● pol šálky plnotučného kokosového mlieka

● 50 g kvalitnej horkej čokolády

● 1 lyžička gumy guar

Najprv roztopte čokoládu a kokosový olej vo vodnom kúpeli. Odstavte a nechajte chladnúť. V mise zmiešajte kakao, kokosovú múku, chia semiačka a prášok do pečiva. Pomaranč rozdeľte na dve časti, odložte jednu polovicu na finálne ozdobenie torty. Druhú polovicu očistite, kôru nastrúhajte a očistený pomaranč spracujte mixérom spolu s kokosovým mliekom a vajcami. Pridajte med alebo xylitol a primiešajte do zmesi s múkou. Prilejte roztopenú mierne vychladnutú čokoládu a dobre premiešajte. Pečte v tortovej forme vymastenej kokosovým olejom na 170 °C približne 40 minút. Krém pripravte z čokolády, ktorú ste roztopili v polovici šálky kokosového mlieka. Odstavte, primiešajte gumu guar a nechajte chladnúť. Len čo krém dostatočne vychladne, vložte ho do mrazničky aspoň na 20 minút. Potom naneste na tortu.

Príprava: 15 minút

Pečenie: 40 minút

Zdroj: ALEX RYMŠINOVÁ

V mise zmiešajte kakao, kokosovú múku, chia semiačka a prášok do pečiva.

Večera - Paradajková polievka s cícerom a krevetami

6 PORCIÍ

● 700 g zrelých paradajok

● 2 konzervy krájaných paradajok

● 200 ml pasírovaných paradajok

● 1 lyžička stévie

● 1 lyžica červeného vínneho octu

● 3-4 strúčiky cesnaku

● olivový olej

● soľ, korenie

Na podávanie

● cícer, grilované krevety a čerstvá bazalka

Čerstvé paradajky narežte navrchu krížovým rezom a ponorte na minútu do vriacej vody, aby sa lepšie šúpali.

Na olivovom oleji osmažte rozdrvený cesnak na nižšom plameni. Pridajte ošúpané, nakrájané paradajky, stéviu a vínny ocot. Poduste 5 minút, pridajte 2 konzervy paradajok aj pasírované paradajky a opäť priveďte do varu. Nechajte variť 5 minút a odstavte.

Príprava: 10 minút

Varenie: 15 minút

Zdroj: ALEX RYMŠINOVÁ

Čerstvé paradajky narežte navrchu krížovým rezom a ponorte na minútu do vriacej vody, aby sa lepšie šúpali.

Kde všade sa ešte môže ukrývať

V kvasniciach, prášku do pečiva, pudingoch, horčici, kečupe, koreninách, bujónoch, džúsoch s vlákninou, čajoch, instantnej káve, pive… „Keď o niečom pochybujete, volajte na infolinku, ktorá je uvedená na každom výrobku,“ radí Jarmila Kabátová.

Radšej nezhrešte

… riziká sú veľké. „Každý celiatik, ktorý nedodržuje bezlepkovú diétu, by si mal uvedomiť, že nejde len o dlhodobo narušenú sliznicu čreva. V hre sú, žiaľ, ďalšie závažné komplikácie. Telo si totiž pamätá každý prešľap. V najhoršom prípade môže nedodržanie diéty viesť až k vzniku onkologických ochorení,“ varuje Jarmila Kabátová.

Aha...

Lepok alebo glutén je zmes bielkovín v niektorých obilninách. Nenachádza sa však iba v pekárenských výrobkoch, ale tiež v mnohých iných potravinách. Výrobcovia ho pridávajú najmä pre jeho technologické vlastnosti.

Kto z celebrít sa vyhýba lepku?

Jessica Alba (37), herečka

„Mala som alergiu takmer na všetko, najmä na potraviny, ktoré mali semiačka. Potom mi zistili intoleranciu na lepok,“ povedala o svojom trápení herečka, ktorá poslúchla rady lekárov a prešla spolu s rodinou na bezlepkovú stravu. „Moje prejavy alergie sa rýchlo zmiernili a cítim sa skvele,“ zhodnotila zmenu Jessica.

Zdroj: Profimedia

Jessica Alba (37) „Mala som alergiu takmer na všetko, najmä na potraviny, ktoré mali semiačka. Potom mi zistili intoleranciu na lepok.“

Kristína Turjanová (39), herečka

Po tom, ako mala slovenská herečka dlhodobé problémy s trávením, so žalúdkom a s imunitou, prišiel od lekárov tvrdý verdikt – celiakia. Kristína musí dodržiavať prísnu diétu a bolo tomu tak aj počas jej tehotenstva. Musela si dávať veľký pozor na raž, pšenicu, ovos a jačmeň, aby neohrozila seba a svoje dieťatko.

Zdroj: Dušan Kristek

Kristína Turjanová (39) musí dodržiavať prísnu diétu a bolo tomu tak aj počas jej tehotenstva.

Kourtney Kardashian (39), hviezda reality šou, podnikateľka

Najstaršia zo sestier Kardashian si na zdravý jedálniček potrpí a zo svojho života pred rokmi navždy vyškrtla lepok. Napriek tomu, že alergiou na bielu múku netrpí, je presvedčená, že nášmu organizmu škodí a do tejto diéty už zasvätila aj svoje deti.

Zdroj: Shutterstock

Kourtney Kardashian (39) napriek tomu, že alergiou na bielu múku netrpí, je presvedčená, že nášmu organizmu škodí.