V kuchyni vám pomôže bohatá ponuka bezlepkových výrobkov. „Navyše sa čoraz viac diskutuje o prirodzene bezlepkových potravinách a surovinách, ktoré sú nielen zdravé, ale aj perfektné na moderné varenie a pečenie,“ hovorí dietologička Jarmila Kabátová.

Ing. Jarmila Kabátová, dietologička z Odbornej detskej ambulancie v Piešťanoch.
Ing. Jarmila Kabátová, dietologička z Odbornej detskej ambulancie v Piešťanoch.
Zdroj: ALEX RYMŠINOVÁ

Problémová štvorka

Pšenica, jačmeň, raž a ovos. „Hoci ovos obsahuje podstatne menej lepku, je väčšinou sekundárne kontaminovaný inými lepkovými obilninami – či už počas pestovania, žatvy, skladovania, alebo spracovania. Za najkvalitnejší sa preto považuje ovos dovezený zo severských krajín, kde ho pestujú oddelene. Navyše, dnes už niektorí výrobcovia bezlepkových potravín majú vlastné polia, kde si pestujú čistý, nekontaminovaný ovos,“ vysvetľuje dietologička.

Chlieb na každý deň

„Kúpte si domácu pekárničku a pečte svoj vlastný. Môžete doň pridávať cesnak, bylinky, semiačka, dokonca slaninku, takže bude oveľa chutnejší ako bezlepkový chlieb z obchodu,“ radí Jarmila. Začínajte so špeciálnymi bezlepkovými múkami určenými práve na pečenie chleba (každá bezlepková múka je určená na iný druh pečenia), skúsenejší kuchári však dobre napečú aj z prirodzene bezlepkových surovín – z pohánkovej, amarantovej, ryžovej alebo kukuričnej múky.

(Ne)bezpečná grilovačka

Máte v pláne vybrať si z bohatej ponuky marinovaného mäsa, ktoré stačí už len hodiť na gril? Nerobte to! Veľmi často je v nich lepok, podobne ako v párkoch alebo v špekáčikoch. Glutén je často aj súčasťou šuniek či mäsových výrobkov, nehovoriac o konzervách. Vždy platí pravidlo, čím vyššie percento mäsa, tým nižšia pravdepodobnosť, že daný výrobok lepok obsahuje.

Sladkosti (radšej) NIE

Kvalitná čokoláda je viac-menej jediná sladkosť, ktorá lepok neobsahuje. No pozor na náplne, tam sa iste schováva. Chvalabohu, na Slovensku už dostať špeciálne bezlepkové sladkosti aj v bežných supermarketoch, v drogériách alebo v špeciálnych predajniach so zdravou výživou. Najlepšie však urobíte, ak si samy napečiete.

Nie je ryba ako ryba

Jasná vec, čerstvo ulovené o lepku ani nechyrovali. Pozornosť však zvýšte pri všetkých konzervách a napríklad aj pri krabích tyčinkách. „Najmä kvôli farbe do nich pridávajú pšeničný lepok, dextríny a modifikované potravinové lepkové škroby,“ objasňuje Jarmila.