Odborníčka: Zhadzujte kilá bez hladovania, dá sa to! 5 zoštíhľujúcich tipov pre každú ženu
26. 7. 2021, 6:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 2:52)

Zdroj: Shuttersstock
Leto je v plnom prúde, no vás stále trápi nejaké to kilo navyše, ktoré vykúka spod plaviek? Alebo si len chcete bez problémov udržať váhu, na ktorej ste celú jar pracovali?

Vieme, ako na to. Nemusíte sa báť žiadnej drastickej diéty, keď nemôžete jesť nič z toho, čo vám chutí, alebo nebodaj monotónnej stravy, pri ktorej by ste od rána do večera do seba tlačili iba zeleninu. Ako sa zbaviť nechcených kilogramov, vám poradí výživová poradkyňa a autorka kníh Stravovanie bez výčitiek Zuzana Líšková, ktorá sa venuje zdravej výžive už viac ako 20 rokov.
Na vlastnej koži
Určite ste už neraz počuli alebo si povedali vetu, že dnes už je výživovým poradcom naozaj každý. Zuzana sa však k tejto profesii a správnemu štýlu stravovania dostala cez vlastné poznanie. Vie, že ak metabolizmus nefunguje správne, veľmi ľahko môžeme pribrať, pociťovať únavu a telo sa nedokáže tak ľahko a rýchlo zregenerovať. Pri znižovaní hmotnosti vám nepomôžu zázračné tabletky, po ktorých by ste z večera do rána mali o pár kíl menej. Neverte týmto kúzlam, hoci rozumieme, že teraz v lete chcete mať štíhlu postavu čím skôr. Pomôžu len zdravé a racionálne triky.
Žiadna hladovka
„Zastávam chudnutie bez pôstov a hladoviek či konzumácie špeciálnych doplnkov stravy. Veď stravovanie je tá najprirodzenejšia vec na svete, rovnako dokonale vymyslená ako rozmnožovanie, dýchanie a fungovanie tela. Na začiatku je dôležité stabilizovať metabolizmus a naštartovať zdravú produkciu enzýmov a hormónov v tele. Potom sa upraví aj hmotnosť a viditeľne sa zvýši fyzická a psychická výkonnosť, koncentrácia a emocionálna vyrovnanosť,“ tvrdí Zuzana, ktorá si pre vás pripravila 5 tipov, ako zhodiť nejaké to kilo a udržať si váhu.
Naozaj fungujú! 5 zoštíhľujúcich tipov podľa odborníčky na výživu
Radí Zuzana Líšková, výživová poradkyňa
Zdroj: archív
Zuzana Líšková
1 Vyvážené porcie
Nehladujte. Ak chcete zredukovať svoju hmotnosť, zamerajte sa na kvalitné a zdravé suroviny. Nepočítajte bezhlavo kalórie, pretože nevypovedajú o výživovej hodnote jedla, ale zamerajte sa na nízky glykemický index. „Cieľom je, aby sa vylučovanie inzulínu dostalo do rovnováhy, a to z jednoduchého dôvodu. Jeho kolísanie sa prejavuje pocitmi častého hladu a chuťou na sladké. Dôležité je konzumovať vo väčšej miere bielkoviny a tuky a v menšom množstve sacharidy.“ Ideálne je vopred si naplánovať, čo budete jesť. Myslite na to, ako by mal váš tanier vyzerať, no nestresujte sa pre to.
Zdroj: shutterstock
Vyvážené porcie
Aby ste mali vyvážené porcie, pomôže vám jednoduché pravidlo:
✔ 50 % taniera by malo tvoriť ovocie alebo zelenina,
✔ 25 % bielkoviny,
✔ 25 % sacharidy.
2 Päť hodín
Niekto vám bude tvrdiť, že nezáleží na tom, aký časový interval je medzi jedlami. Zuzana má na to iný názor. Už neraz ste určite počuli o kladných účinkoch prestávok medzi jedlami. Podľa nutričnej poradkyne je vhodné dopriať si tri kvalitné jedlá denne a medzi nimi dodržiavať päťhodinový odstup. „Počas päťhodinovej prestávky po jedle, ako aj počas nočného spánku klesá hladina inzulínu tak, že možno efektívne spaľovať tuk. Pri piatich-šiestich malých jedlách však hladina inzulínu ostáva permanentne zvýšená a telo tvorí skôr tuk než svalovú hmotu. Okrem toho neustále zvýšená hladina inzulínu bráni produkcii mnohých hormónov, ktoré telo chránia pred zápalmi a dokonca starnutím,“ vysvetľuje Lišková. Po dlhodobom prejedaní častejšie dochádza k tomu, že pociťujeme hlad aj každé dve hodiny. Je to spôsobené najmä vyšším podielom cukru v strave, ktorý je obsiahnutý napríklad v zemiakoch, chlebe, ryži, cestovinách, ovocí i zelenine. „Len čo znížime príjem cukru a časť nahradíme zdravými tukmi a bielkovinami, pocit hladu sa postupne znormalizuje.“
Zdroj: shutterstock
Zbohom, polotovary
3 Zbohom, polotovary
Možno si teraz hovoríte, že nestíhate a práve rýchle jedlá, ktoré šupnete do mikrovlnky, sú vaším jediným normálnym a teplým jedlom počas dňa. Nemáme pre vás dobrú správu. Ak chcete dať zbohom kilám, budete si musieť nájsť čas na varenie. Zamávajte na rozlúčku polotovarom, instantným jedlám a „hotovkám“, ktoré majú v sebe nezdravé aditíva, konzervanty, veľa soli a cukru. Radšej si lepšie rozložte čas, navarte a jedlo dochuťte podľa seba.
4 Siahnite po zdravom cukre
Klasický cukor, zákusky, tortičky, v lete zmrzlina, obľúbené biele pečivo a všetky sladkosti nahraďte zdravšou verziou cukru. Áno, taký existuje a nachádza sa v ovocí, zelenine, ovsených a ražných výrobkoch a celozrnných potravinách. Tie majú v sebe navyše aj mnohé vitamíny a minerály, ktoré sú prospešné pre náš organizmus.
5 Siahnite po mede
Ak si predsa len svoju šálku kávy či čaju neviete predstaviť bez toho, aby bola sladká, dajte si do nápoja radšej med než cukor. Rovnako môžete medom nahradiť aj cukor v niektorých receptoch na koláče. „Med je výborná alternatíva sladidla, ktorá dodá jedlu okrem sladkej chuti hodnotné vlastnosti,“ tvrdí Zuzana. Tento zlatý tekutý poklad má blahodarné účinky pre naše zdravie a pri sladení medom odpadá namáhavé metabolické štiepenie sacharózy na fruktózu a glukózu. Med nespôsobuje nadváhu, čo je obrovské plus, a tak je ideálnou náhradou cukru. Detoxikuje organizmus, naštartuje metabolizmus a nezvyšuje hladinu glukózy v krvi. Nezabúdajte však na to, že je dôležité siahnuť po kvalitnom mede od včelára.
Bonus
Dodržujte týchto päť rád a zhodíte pár kilogramov alebo si minimálne udržíte svoju váhu a nepriberiete. Dôležité je mať poruke vždy nejaký zdravý snack (smoothie, granola, dip so zeleninou), ak by vás znenazdajky prepadla nezadržateľná chuť na sladké. Keď budete mať poruke kvalitnú výživu, ktorou si dodáte dostatok energie, zvýšite svoju produktivitu a hlavne do seba nenahádžete nezdravé jedlá, po ktoré by ste utekali do najbližších potravín.