Reklama

Odhalili sme TAJOMSTVO štíhlej línie ÁZIJSKÝCH žien: Môže za to táto malá RASTLINKA, ale PST!

Týždeň vegánskej stravy prinesie viaceré benefity.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Konečne môžete zjesť cestovín, koľko len chcete, aj tak pôjdu prebytočné kilá dole. Neveríte? Počuli ste už o konjaku alebo, inak povedané, o širataki?

Žiaden cukor, žiaden tuk a skoro žiadne kalórie. Človek sa až pýta, či vôbec majú chuť. Áno! Rovnako ako pri iných cestovinách, aj pri týchto stojí v centre pozornosti práve obľúbená omáčka, ktorá dodá jedlu tú pravú chuť. Je jedno, či bolonská alebo smotanová s lososom. Vďaka úžasným ôsmim až desiatim kalóriám, ktoré konjakové cestoviny obsahujú, bude ktorékoľvek jedlo z nich diétne. Na porovnanie, klasické pšeničné cestoviny obsahujú okolo 375 kcal na 100 g. A to je už parádny rozdiel. Však?

Ako to funguje?

Cestoviny širataki obsahujú balastnú látku glukomanán, ktorá má zo všetkých prírodných látok najväčšiu kapacitu viazať na seba vodu. Dokáže naviazať 50- až 100-násobok vlastnej váhy. Vďaka tomu cestoviny v žalúdku zväčšia svoj objem. To vedie k dlhodobému pocitu nasýtenia.

Zdroj: Shutterstock

Konjakové cestoviny dostanete kúpiť aj u nás na Slovensku.

Viažu tuky: Okrem vody tieto cestoviny viažu tuky nachádzajúce sa v ostatnej strave. Telo si tak nevytvára zásoby tuku a namiesto ukladania ho z tela vylučuje. To vedie k zníženiu hladiny cholesterolu v krvi.

Brzdia apetít: Konjakové cestoviny udržujú hladinu cukru v krvi na nízkych hodnotách, čo brzdí hormón vlčieho hladu ghrelín. Nasýtia vás už menšie porcie, čím sa automaticky zníži prísun kalórií.

Pozor! Aby pri tejto diéte nedochádzalo k tráviacim ťažkostiam, je veľmi dôležitý dostatočný prísun tekutín. Teda pite, pite a ešte raz pite. Týmto spôsobom cestoviny podporia činnosť čriev, čím dodatočne prispejú k chudnutiu.

Z čoho sa skladajú konjakové cestoviny?

Cestoviny sú zložené z 97 percent z vody a asi 3 percentá tvorí konjaková múka. Tá sa získava z koreňa rastliny konjak (Amorphophallus konjac). Cestoviny sú chuťovo neutrálne, aj pri dlhšom varení zostanú al dente (na zhryz) a naviažu na seba arómu omáčky, v ktorej sa zohrievajú. Predávajú sa v náleve v rôznych tvaroch. Stačí si vybrať.

Vzorový jedálny lístok

Raňajkujte, ako ste zvyknutá. Nezabudnite však do raňajok zahrnúť potraviny bohaté na vitamíny, sacharidy aj bielkoviny. Ideálnou voľbou je ovocie, celozrnné produkty, vajce alebo tvaroh. Skúste napríklad orechové müsli alebo jedno vajce s obloženým chlebíkom a so zeleninou. Na obed a večeru si uvarte chutný chod z konjakových cestovín. Na desiatu je dovolené ovocie alebo zelenina. Iné chuťovky počas dňa nebudete potrebovať. Cestoviny vás dostatočne zasýtia.

Recepty na inšpiráciu:

Šalát so sklovitými rezancami

1 porcia: Prepláchneme 125 g konjakových cestovín a rozpálime na panvici. Vmiešame 50 g cukrového hrášku a podusíme asi 3 minúty. Nastrúhame pol mrkvy. Ochutíme 150 g kuracích pŕs soľou, korením čili a mletou červenou paprikou. Opečieme na 1 ČL oleja a nakrájame na rezance. Cestoviny premiešame s 1 PL sezamového oleja, pol nasekanej feferónky, 1 PL limetkovej šťavy a 1 nasekanou jarnou cibuľkou. Pridáme mrkvu a mäso.

310 kcal, T: 10 g

Zdroj: Shutterstock

Šalát so sklovitými rezancami

Cestoviny s lososovo-smotanovou omáčkou

1 porcia: Podusíme 125 g listového špenátu spolu s 1 nasekaným strúčikom cesnaku na 1 ČL oleja, kým sa nevyparí všetka tekutina. Dochutíme citrónovou kôrou, soľou a korením. Zalejeme 75 ml smotany na šľahanie a 75 ml vývaru. Okoreníme 100 g lososa a vložíme do omáčky. Dusíme spolu asi 5 minút. Pridáme 125 g premytých konjakových cestovín a ešte 7 minút varíme.

445 kcal, T:35 g

Zdroj: Shutterstock

Cestoviny s lososovo-smotanovou omáčkou

Špenátové lazane

1 porcia: Prepláchneme 125 g plátkov konjakových lazaní. Posypeme 125 g mletého hovädzieho mäsa korením čili a feniklovými semienkami. Opečieme na 1 ČL oleja. Pridáme 1 nasekaný strúčik cesnaku a 1 ČL paradajkového pretlaku. Zamiešame 150 g mrazeného špenátu, necháme rozpustiť. Dochutíme soľou a korením. Zmiešame 75 g syra ricotta s 20 g strúhaného parmezánu. Zmes spolu s cestovinami striedavo vrstvíme do zapekacej formy. Pečieme pri teplote 200 °C asi 25 minút.

555 kcal, T: 41 g

Zdroj: Shutterstock

Špenátové lazane

Bolonské špagety

1 porcia: Nasekáme 1 cibuľu spolu so 100 g šampiňónov. Podusíme na 1 ČL oleja. Pridáme 125 g mletého hovädzieho mäsa a opečieme. Zamiešame 1 PL paradajkového pretlaku a 100 g lúpaných paradajok z konzervy. Dochutíme soľou, korením a oreganom. Opláchneme 125 g konjakových špagiet a zamiešame do omáčky. Varíme spolu asi 10 minút.

440 kcal, T: 30 g

Zdroj: Shutterstock

Bolonské špagety

Fettuccine s hubovým pestom

1 porcia: Rozmixujeme 50 g šampiňónov spolu s 1 PL vlašských orechov, trochou petržlenovej vňate a 30 ml cmaru. Dochutíme soľou a korením. Prepláchneme 125 g konjakových cestovín fettuccine. Spolu s pestom dáme do panvice a prehrejeme. Okoreníme 2 filety z platesy (po 100 g), obložíme parmskou šunkou a parmezánom. Krátko opečieme na 1 PL oleja. Podávame spolu s cestovinami.

475 kcal, T: 30 g

Zdroj: Shutterstock

Fettuccine s hubovým pestom

Vyberáme pre vás niečo PLUS