Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Odhaľte signály svojho tela: Čo robiť, ak vás prepadne bolesť počas sviatkov

Reklama

Nie vždy máme možnosť bežať s každým problémom k lekárovi. Niekedy to ani nie je nevyhnutné. Viete, čo ktorá bolesť v tele signalizuje? Tu je niekoľko rád.

Rozbolelo vás brucho?

Treba vždy odlíšiť bežné ťažkosti s trávením, plynatosťou a podobne od náhlej brušnej príhody. Dôležitá je lokalizáca bolesti. Príčin môže byť veľa – žalúdok, pečeň, žlčník, pankreas, črevo, slepé črevo, obličky, ale aj pľúca či ženské orgány.

Bolesť brucha pod pravým rebrovým oblúkom naznačuje zápal alebo alkoholické postihnutie pečene, pankreasu, žlčovú koliku.

Bolesť v pravej dolnej štvrtine brucha môže byť zapríčinená zápalom slepého čreva.

Bolesť brucha pod ľavým rebrovým oblúkom môže byť prejavom bolesti žalúdka, sleziny, pankreasu alebo pľúc. Ale rovnako môže signalizovať infarkt, vredovú chorobu, gastritídu.

Bolesť brucha v strede nad pupkom býva prejavom vredu žalúdka alebo dvanástnika, podráždenia sliznice liekmi alebo alkoholom. Môžu to byť aj žlčové kamene či pankreatitída.

Bolesti brucha v strede pod pupkom poukazujú na ochorenie močových orgánov, hrubého čreva, konečníka alebo ženských orgánov (endometrióza), nemožno vylúčiť ani močové kamene.

Bolesťami brucha v ľavom podbruší sa prejavuje hlavne zápcha, plynatosť, nadúvanie, žalúdočná nervozita. Môže teda ísť o tieto choroby: kŕče brucha, meteorizmus, (choroba spôsobená nadmernou tvorbou plynov pri narušení rovnováhy črevnej flóry).

Ihneď vyhľadajte lekára: Pri náhlom záchvate silnej bolesti brucha aj pri napnutí brušnej steny.

Zdroj: archív

Gastroenterológovia ubezpečujú, že drvivá väčšina

Čo jedia počas sviatkov odborníci na výživu a zdravie?

1. Čo si dožičíte na vianočnom stole počas štedrej večere?

2. Dokážete zhrešiť?

3. Čo odporúčate, aby sme mali pocit hojnosti a pritom nám nebolo nevoľno?

4. Ako si pomôcť, ak nám príde zle? Akú máte radu či domáci tip?

MUDr. Iveta Vaverková, Združenie zdravej výživy

Zdroj: Shutterstock, profimedia.sk, RCA

MUDr. Iveta Vaverková, Združenie zdravej výživy

1. Štedrovečerné menu máme tradičné, tak ako si to pamätám z detstva: jabĺčko, vlašské orechy, oblátka s medom a cesnakom, šošovicová polievka a kapustnica, vysmážaného kapra sme vymenili za pečené ryby (hoky, losos), zemiakový šalát s maminou majonézou (jogurt, kyslá smotana, horčica, soľ, čierne korenie) a na záver ovocná torta.

2. Jedlo si nevyčítam, viem si udržať zdravý rozum aj pri delikatesách.

3. Vychutnať si vianočné dobroty spolu s atmosférou rodinnej pohody. Pri príjemnej konverzácii nebudete potrebovať hltať a pocit sýtosti si uvedomíte lepšie. Jedlo je vhodné dokonale požuť. Vraví sa, že ideálne by bolo 30-krát. O čo viac zapracujú naše zuby a sliny, o to menej sa bude namáhať žalúdok a vyhne sa tak napríklad rôznym problémom s premiešavaním a vyprázdňovaním.

4. Najlepšia je vždy prevencia. A na prejedené brucho postačí hladovka.

MUDr. Miloš Bubán, gastroenteorológ

1. Keď som trávil sviatky s mamou, na stole nechýbala kapustnica, vyprážaný kapor aj so zemiakovým šalátom a potom jej výborné zázvorníky. Predtým, prirodzene, oblátky s medom. Odkedy mamy niet, niet pre mňa ani typických Vianoc. A tak sa viac túlam po svete a vďaka tomu mávam rozmanité Vianoce: v Austrálii, na Novom Zélande či v USA. Ale tam som si dával vždy morské ryby, ktoré neboli vyprážané, a chutili báječne, boli totiž čerstvo ulovené.

2. Som ako každý iný človek na zemi. Dokážem nielen zhrešiť, ale rovnako viem aj všetky príkazy dodržať.

3. V prvom rade striedmosť. Aby ľudia nezabúdali, že aj cez sviatky majú iba jeden žalúdok, jednu pečeň a pankreas. Skôr by som odporúčal kvalitnejšie a drahšie jedlá v menšom množstve. Nepreháňať to s alkoholom a sladkosťami a hlavne sa viac hýbať... Pod hojnosťou si predstavujem hlavne zdravie a stretnúť ľudí, ktorých mám rád a oni mňa.

4. Záleží na tom, či je to len bežné prejedenie sa, keď pomôže aj najdlhší prst na ruke, alebo už ide o komplikovanejší žlčníkový či pankreatický záchvat. S tým už nie sú žarty, a tak treba navštíviť odborníka. Lekári pracujú, na rozdiel od mnohých iných, aj cez sviatky nonstop 24 hodín.

MUDr. Karolína Hauerová, terapeutka tradičnejk čínskej medicíny (Kayia)

Zdroj: Shutterstock, profimedia.sk, RCA

MUDr. Karolína Hauerová, terapeutka čínskej

1. My mávame klasické rodinné Vianoce. Náš vianočný večer sa začína oblátkami s medom, potom kapustnicou, ktorú varí vždy môj otec, a už roky máme miesto kapra pstruha alebo lososa, ako prílohu zemiakovú kašu so zelerom. Najväčšia zmena sa za posledné roky udiala pri koláčoch, prestali sme ich zhora cukrovať či namáčať do polevy a tento rok sme sa rozhodli piecť bezlepkovo, z pohánkovej múky.

2. Určite! Milujem jedlo a varenie, a to je strašné! Ale moje hriechy si zvyčajne upečiem či uvarím sama, takže viem, že aspoň ingrediencie sú zdravé a kvalitné.

3. Tradičná čínska medicína (TČM) je vo svojej dietetike veľmi prísna, podľa nej by sa malo jesť veľmi ľahko a fádne, aby sme boli celý život zdraví. No moja rada pre čitateľky je: netreba si robiť ťažkú hlavu z jednej hostiny, jedzte s potešením. TČM vníma negatívne emócie či vyrušovanie počas jedla ako základ mnohých chorôb a problémov s trávením. Ak sa pri jedle rozoberá ťažká téma, cítite v bruchu napätie, ťažobu na žalúdku a najskôr vás aj nafúkne. Jedno čínske príslovie zase hovorí: „Sprav 100 krokov po jedle, dožiješ sa 100 rokov.“ Je dôležité rozhýbať si peristaltiku prechádzkou či umytím riadov.

4. Ako prvá pomoc pri hostine pomôže čínska bylinná zmes, Mandarínovo tajomstvo (Bao He Pian), ktorá podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov a odbúravanie alkoholu. Výborný je feniklový odvar, ten treba popíjať pred aj počas jedenia, ak vás trápi nadúvanie či pichanie v oblasti rebier. Ďalej si možno pomôcť samomásážou brucha: dlaňou krúžite po bruchu 50x do jednej aj do druhej strany. Pomáha aj stimulácia akupunktúrnych bodov na rukách.

Vyberáme pre vás niečo PLUS