ODSKÚŠANÉ Mlsajte zdravo: Toto sú NAJLEPŠIE fit recepty z redakcie!
21. 5. 2022, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:06)

Zdroj: shutterstock
Priznávame bez mučenia, my v redakcii zbožňujeme sladké. Zároveň však vieme, že všetkého veľa škodí, a preto keď nás chytí chuť maškrtiť, siahame po zdravších verziách. O tie najobľúbenejšie sme sa rozhodli s vami podeliť.
Jablkovo-mrkvové mafinky od redaktorky Peťky
„Tento recept som objavila ešte na materskej a hneď som si ho zamilovala. Nielenže obsahuje samé zdravé suroviny, ale je v ňom mrkva, ktorú inak moji chlapci do úst ani za svet nedajú. Tak im tieto mafinky veselo vypekám a oni ich veselo papajú. Aj keď teraz už o tej mrkve vedia, vôbec im to nevadí. Boli časy, keď som ich piekla každý druhý deň, sušené ovocie nahradila čerstvými malinami či slivkami, občas poliala horkou čokoládou. K tomu šálka cereálnej kávy, mňam. Mimochodom, sú ideálne na výlety aj na desiatu do školy.“
● 240 g celozrnnej múky (ideálne špaldovej) ● 90 g trstinového cukru● trocha kypriaceho prášku z vínneho kameňa ● trocha sódy bikarbóny● 1 ČL škorice ● 60 g brusníc● 1 väčšia mrkva ● 1 jablko ● 100 ml ryžového nápoja ● 120 g masla● 3 vajcia
Takto sa to podarí: Múku, cukor, sódu bikarbónu, škoricu, brusnice a kypriaci prášok premiešame. Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť. Do druhej misy najemno nastrúhame mrkvu a nahrubo jablko. Pridáme vajcia, mlieko a maslo a dobre premiešame. Zapracujeme do múčnej zmesi a nanesieme do mafinovej formy s papierovými košíčkami. Pečieme pri teplote 180 °C asi 25 minút dozlatista. Necháme vychladnúť a môžeme podávať. Z tejto dávky vyjde 9 mafinov.
Zdroj: archív redakcie
Jablkovo-mrkvové mafinky od redaktorky Peťky
Orechové sušienky od redaktorky Soničky
„Keď doma máme chuť na niečo sladké a zároveň chcem, aby to bol nejaký zdravší variant, pečiem tieto orechové sušienky. Ich príprava je naozaj nenáročná, stačí iba pár surovín a ani nemusím vyťahovať mixér. (Smiech.) Upečené sú za chvíľku a potom si len pochutnávame. Sú vynikajúce ku kávičke.“
● 300 g špaldovej, kokosovej, makovej múky alebo akéhokoľvek zdravšieho variantu ● 200 g vlašských orechov nasekaných na hrubšie ● 200 g ovsených vločiek ● 200 g hnedého cukru ● 150 g kokosového oleja ● 50 ml teplej vody ● 2 PL medu ● 2 ČL sódy bikarbóny
Takto sa to podarí: Orechy nasekáme nahrubo, cesto potom bude vláčnejšie. V miske zmiešame všetky suché ingrediencie, teda múku, orechy, ovsené vločky, cukor a sódu bikarbónu. Pridáme všetky tekuté ingrediencie, a to rozpustený kokosový olej, teplú vodu a med. Dôkladne všetko spolu premiešame, aby sa jednotlivé zložky dobre spojili. Zo vzniknutej hmoty tvarujeme menšie placky a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme na 160 až 180 °C asi 20 minút v závislosti od rúry.
Zdroj: archív redakcie
Orechové sušienky od redaktorky Soničky
Mangovo-čučoriedkový cheesecake od redaktorky Maťky
„Pri kuchtení sa neriadim len receptom. Sem-tam rada experimentujem a tento svieži cheesecake je výsledkom improvizácie. Keďže neobsahuje žiadnu múku ani cukor, nemusíte mať výčitky, ak si ho doprajete k svojej pravidelnej šálke kávy. Zalizovať sa budete aj za ušami.“
● 100 g ovsených vločiek ● 110 g zmesi orechov ● 50 g datlí ● 10 g kokosového oleja ● 500 g nízkotučného tvarohu ● 120 g čučoriedok ● 50 g čokoládového proteínu (ak nemáte, pokojne dajte pre chuť 1 PL kakaa) ● 1 zrelé mango ● ovocie na ozdobu ● plátková želatína (7 plátkov)
Takto sa to podarí: „Cesto“ si pripravíme tak, že vločky, datle, olej a orechy vymixujeme. Aby sa to lepšie spojilo, pridáme približne 50 ml vody. Hmotu vyklopíme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a poutláčame. Pripravíme si krém. Čučoriedky trošku rozmixujeme, pridáme do tvarohu a primiešame proteín (alebo kakao). Poriadne premiešame a pridáme želatínu (5 plátkov). Vylejeme na korpus, uhladíme a dáme do chladničky. Na polevu rozmixujeme zrelé mango a pridáme doň želatínu (2 plátky). Vylejeme na krém, uhladíme, ozdobíme akýmkoľvek ovocím. Môžeme pokojne aj posypať kokosom. Následne necháme tuhnúť aspoň 2 hodinky v chladničke.
Zdroj: archív redakcie
Mangovo-čučoriedkový cheesecake od redaktorky Maťky
Ľahká tvarohová plnka od vedúcej tímu Ivky
„Táto torta nie je veľmi zdravá, lebo bola narodeninová a mala normálny korpus, ale nenašla som fotku jej zdravšej dvojičky, takže vám teraz dám recept aspoň na úžasnú ľahkú a zdravú tvarohovú plnku. Môžete ju použiť aj ako dezert do pohára s ovocím k nedeľnej kávičke.“
● 400 g tvarohu ● 50 g gréckeho jogurtu ● stévia ● vanilkový extrakt alebo struk
● jahody alebo maliny (môže a nemusí byť) ● 2 PL želatíny
Takto sa to podarí: Rozmixujeme jogurt s tvarohom a osladíme stéviou. Pridáme vanilku. Jahody alebo maliny pridáme v prípade, že chceme ovocnú verziu tejto mňamky. V tomto prípade nemusíme sladiť, postačí sladkosť ovocia. Na záver v teplej vode rozpustíme 2 lyžice želatíny a vylejeme ju do plnky. Plnku potom natrieme na pripravený korpus, zachladíme aspoň na 2 hodi-ny. Ale čím dlhšie počkáme, tým lepšie. Ak chceme diétnu sladkosť, ozdobíme naozaj iba ovocím podľa chuti.
Zdroj: archív redakcie
Ľahká tvarohová plnka od vedúcej tímu Ivky
Super fit ovsené koláčiky od editorky Beátky
„Toto je jediná zdravá dobrota, ktorú pečiem dokola, a základný recept vždy trochu pozmením, aby koláčiky chutili zakaždým inak. Sú to úžasné raňajky, ale aj zdravá bodka za obedom či večerou. Keďže neobsahujú múku, cukor ani vajcia, nemusíte mať po nich výčitky svedomia, teda ak ich nezjete 10 naraz ako ja.“
● 100 g jemných ovsených vločiek ● 80 g krupice ● 40 g medu/javorového sirupu ● 40 g rastlinného oleja ● 50 g hrozienok● 50 g sušeného ovocia (alebo malý banán) ● 50 g orechov (alebo ľubovoľných semienok) ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● 2 dl vody● 1 ČL citrónovej šťavy ● slivkový lekvár bez cukru
Takto sa to podarí: V teplej vode rozpustíme med a pridáme ovsené vločky a hrozienka. Po vychladnutí vmiešajte olej, citrónovú šťavu, sušené ovocie nakrájané nadrobno alebo roztlačený banán, polovicu orechov (semienok) a krupicu zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto dobre spracujeme rukami a pomocou 2 lyžíc tvarujeme malé bochníčky na plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu každého bochníčka spravíme priehlbinku, ktorú naplníme lekvárom a posypeme nasekanými orechmi (semienkami). Pečieme asi 20 minút pri teplote 180 °C.
Zdroj: archív redakcie
Super fit ovsené koláčik yod editorky Beátky