Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Olivový olej je pre zdravie výbornou voľbou

Ilustračné foto

Zdroj: Nový Čas pre ženy

Reklama

Vyrába sa lisovaním za studena zo zrelých plodov olivovníka – Olea europea. Olivový olej poznali už starí Egypťania a tak si ho cenili, že sa používal ako platidlo.

Vychutnajte si ho

Najlepší olivový olej má chuť lisovaných zelených olív, ale vonia nielen ako ony. Spoznáme v ňom napríklad vôňu zelených paradajok, trávy a ovocia. Jednotlivé druhy sa líšia podobne ako vína, podľa miesta, kraja alebo aj podľa roku úrody.

Ako ich rozoznáme?

Olivový olej je len z olív, bez akéhokoľvek miešania s ďalšími druhmi olejov.

Panenský olej (virgin) je olej, ktorý sa získava len mechanicky a nie je chemicky upravovaný, je lisovaný vlastnou váhou plodov alebo lisom, ale vždy za studena, takže výliskov je menej, a preto je výroba panenského oleja drahšia.

Extra panenský olej (extra virgin) je olivový olej najvyššej kvality, pochádza z prvého lisovania, musí mať dokonalú chuť a vôňu, kyslosť musí byť maximálne 1 percento.

Pomace je olej, ktorý pochádza z posledného lisovania olivových šupiek, je horkastý a zvykne sa miešať s trochou oleja extra virgin. Čím kvalitnejší olivový olej, tým vyššie číslo stupňa kyslosti.

Prečo je zdravý?

Chráni pred rakovinou

Olivový olej obsahuje polyfenoly – silné rastlinné antioxidanty, ktoré nás chránia. Mononenasýtený tuk, ktorý sa nachádza v oleji, má protirakovinové účinky. U Juhoeurópanov je zaznamenaný najnižší výskyt rakoviny prsníka, vaječníkov a prostaty, pretože ich strava je bohatá na olivový olej.

Pomáha nášmu srdcu

Pretože neobsahuje žiadny cholesterol a okrem toho zvyšuje „dobrý“ a znižuje „zlý“ cholesterol a hladinu ďalších škodlivých krvných tukov – triglyceridov. Tiež redukuje zápaly a iné komplikácie, ktoré prispievajú k vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Znižuje krvný tlak

Ak máte vysoký krvný tlak (nad 120/80), olivový olej vám môže pomôcť. Polyfenoly v oleji rozširujú cievy a tým pomáhajú znižovať krvný tlak. Keď si kupujete olivový olej na použitie v studenej kuchyni, vyberte si extra panenský (extra virgin). Spôsob jeho spracovania dovoľuje zachovať maximum antioxidantov a vitamínov citlivých na teplo. Pokiaľ používate olej na tepelné spracovanie, je vhodné zvoliť obyčajný (pomace) olivový olej.

Pomáha znižovať váhu

Všetky oleje majú približne rovnaké množstvo kilojoulov, olivový má však sýtejšiu chuť, takže je potrebný v menšom množstve. Preto je výbornou výživovou zložkou aj v prípade rôznych diét.

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Výber pre vás