Osvedčená diéta z Grécka: Za 3 dni o 2 kilá ľahšia!
27. 6. 2012, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:46)
Zdravá, chutná, účinná, bez kalorických bômb. So stredomorskou diétou kilá miznú skoro samé. Nie je nič jednoduchšie ako chudnúť práve v lete!
Chutné recepty zo stredomorskej kuchyne obsahujú dostatok látok, ktoré telo k svojmu fungovaniu potrebuje, ale extrémne málo kalórií. Tentokrát sa vám schudnúť podarí! Táto vegetariánska diéta zabezpečí úspech v zhadzovaní nadbytočných kíl a v neposlednom rade tiež zaručí, že si naozaj pochutnáte.
Denne máte povolených 1000 kalórií: na raňajky 250, na desiatu alebo olovrant 50, na obed 400 a na večeru 300 kalórií. Svojím energetickým zložením sa toto množstvo pohybuje na dolnej hranici, pod ktorú by nemala energia klesnúť. Je preto vhodné držať ju len určitý čas, potom prejsť na ľahko energeticky výraznejšiu stravu podľa zásad správnej výživy.
Dôležité!
Pravidelne dopĺňajte tekutiny. Je to dôležité nielen v teplých dňoch. Najlepšie sú minerálne vody, bylinkové a ovocné čaje. Mali by ste vypiť minimálne 2-3 litre tekutín denne.
1. DEŇ
Raňajky: Reďkovkovo-syrová pochúťka
Postup: Na plátok celozrnného chleba (60 g) s 1 ČL nízkotučného masla položíme 30 g syru eidam a 5 reďkoviek nakrájaných na plátky. Pridáme 1 kiwi. (250 kcal)
Olovrant: 200 g melónu (50 kcal)
Obed: Letný zemiakový šalát
Postup: 250 g malých zemiakov uvarených v šupke ošúpeme, nakrájame na kúsky a zmiešame s horúcim zeleninovým vývarom (75 ml, použijeme instantný). Pridáme 2 PL octu, soľ, korenie, 200 g cherry paradajok, 200 g šalátovej uhorky. Nakrájame nadrobno a vmiešame do zemiakov. Pridáme 1 ČL olivového oleja, 100 g nízkotučného jogurtu a nasekanú pažítku. Dochutíme. (300 kcal)
Večera: Pečené paradajky s fetou
Postup: 500 g stredne veľkých paradajok rozkrojíme na polovicu a položíme do zapekacej formy šupkou dolu, okoreníme a osolíme. Stredne veľký pór nakrájaný na kolieska, 1 PL slnečnicových semienok a 15 g nadrobno nakrájaných čiernych olív rozložíme na paradajky. Posypeme ľahkým kozím syrom (75 g, rozdrobeným), pridáme 1/2 ČL citrónovej kôry a 1/2 ČL sušeného tymianu. V predhriatej rúre (200 stupňov) asi 15 minút zapekáme. Podávame s plátkom celozrnného chleba. (400 kcal)
2. DEŇ
Raňajky: Melónové müsli
Postup: 25 g celozrnných ovsených vločiek orestujeme na teflónovej panvici. 100 g melónu nakrájame na kúsky a zmiešame s nízkotučným kefírom (200 g) a 1 ČL medu. Podávame s melónom a ovsenými vločkami. (200 kcal)
Olovrant: 100 g jahôd, 2 nízkotučné sušienky bez cukru a 1 káva so 100 ml nízkotučného mlieka. (100 kcal)
Obed: Miešané vajíčka s paradajkami
Postup: Orestujeme 2 plátky celozrnného toastu. 200 g cherry paradajok očistíme a nakrájame. Ďalej si pripravíme osolené vajcia, štipku čierneho korenia, 1 ČL kečupu, 1 PL nakrájaných byliniek, 2 PL nízkotučného mlieka a premiešame. Na 1 ČL olivového oleja pripravíme miešané vajíčka, ktoré podávame na toastový chlieb obložené paradajkami. Posypeme pažítkou, osolíme, okoreníme. Môžete si zabaliť miešané vajíčka, paradajky, toast a vziať so sebou do práce. (300 kcal)
Večera: Zeleninová panvica
Postup: 1 žltú papriku, 200 g uhorky, 200 g cherry paradajok očistíme a nakrájame. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno, opražíme na panvici s 1 ČL olivového oleja. Pridáme zeleninu a krátko osmažíme. 100 ml zeleninového vývaru (instantného), 150 g rozmixovaných paradajok z plechovky a 50 g na malé kúsky rozlámaných špagiet privedieme do varu. Občas zamiešame a necháme asi 10 minút pod pokrievkou variť. Dochutíme soľou a korením. Posypeme bazalkou a 5 g nastrúhaného parmezánu. (400 kcal)
3. DEŇ
Raňajky: Rôzne druhy toastov
Postup: Upečieme 2 plátky celozrnného toastu. 1 toast obložíme nízkotučným camembertom (30 g) a 2 na plátky nakrájanými jahodami. Druhý toast potrieme nátierkou z 2 PL nízkotučného tvarohu a 1 ČL orieškovo-nugátového krému. Podávame so 100 ml zriedeného džúsu. (250 kcal)
Olovrant: 1 kopček ovocnej zmrzliny (50 g), káva s mliekom (100 g nízkotučného tvarohu). (100 kcal)
Obed: Paradajkovo-rezancová polievka
Postup: 50 g malých cestovinových mušličiek uvaríme, scedíme a krátko prepláchneme studenou vodou. Na teflónovej panvici a 1 ČL olivového oleja orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak spolu s očistenými, na kúsky nakrájanými šampiňónmi (50 g). Pridáme 1/2 malej plechovky už nakrájaných paradajok a 200 ml zeleninového vývaru (instantného). Osolíme, okoreníme, pridáme 1 a 1/2 ČL zeleninového vývaru v prášku a dochutíme 1 ČL medu. Varíme asi 5 minút. Na záver pridáme 1 PL nasekaných byliniek a cestoviny. (300 kcal)
Večera: Zeleninový hrniec s bylinkovou ryžou
Postup: 50 g celozrnnej ryže uvaríme. 300 g uhorky, 250 g paradajok, 250 g cukety, 2 cibule a 1 cesnak očistíme a nakrájame nadrobno. Na panvici zohrejeme 1 ČL oleja, cibuľu a cesnak na ňom osmažíme. Pridáme zvyšok zeleniny a dochutíme soľou a korením. Pridáme 1/2 ČL zeleninového vývaru (instantného), 6 PL vody a zeleninu. Všetko asi 8 minút dusíme. Ryžu scedíme a vmiešame do nej 2 PL nasekaných byliniek. Zeleninu a ryžu podávame s 10 g najemno nastrúhaného parmezánu. (350 kcal)