Ovláda vás chuť na sladké? Pozor, takto závislosť od cukru ničí zdravie aj figúru!
22. 1. 2014, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:33)

Zdroj: Shutterstock
Nie je deň, aby ste si nedali niečo sladké? Pozor, aby sa cukor nestal vašou drogou.
Musíte mať v kabelke čokoládovú tyčinku a doma neustále zásobu na horšie časy? Na upokojenie nervov vám nič nezaberá lepšie ako sladkosti? Pozor, chorobnú závislosť si môžeme vypestovať od čohokoľvek. Od tabaku, alkoholu, ale aj hier, nakupovania, mobilu či sexu.
Je to nutkavá psychická potreba, až vášeň po niečom, bez čoho si závislý človek nevie svoj život predstaviť. Často je to iba náhrada za iné potreby, keď sa pokúšate zahnať stres alebo depresiu. Tak čo, ako ste na tom vy?

Zdroj: Shutterstock, RCA
Ilustračná fotografia
Bez cukru to nejde
Cukor náš organizmus na svoje fungovanie potrebuje. Glukóza je totiž významným zdrojom energie pre svalové a tukové bunky a hlavným zdrojom energie pre mozog. Je potrebná pre metabolizmus každej jednej bunky. Telo ju premieňa pomocou inzulínu. Pri nepravidelnom stravovaní môže byť hladina cukru v krvi nižšia, pričom ju konzumácia sladkostí za pomerne krátku dobu zvýši. Takto sa zároveň zrýchli aj prísun energie pre mozog, a to človek môže vnímať ako psychickú vzpruhu. Po opätovnom poklese hladiny cukru si vyžaduje ďalšie dávky.
Ničí zdravie aj figúru
Ak to so sladkosťami preháňame, koledujeme si o najrôznejšie zdravotné problémy a, samozrejme, aj kilá navyše. „Nadváha nie je jediným následkom konzumácie nadmerného množstva sladkostí, aj keď najviditeľnejším. U pacientov s predispozíciou na cukrovku konzumácia sladkostí urýchli vznik ochorenia.
Zdroj: Shutterstock, RCA
Ilustračná fotografia
Pri dlhodobom príjme dochádza k obezite, ktorá je významným rizikovým faktorom rozvoja kardiovaskulárnych chorôb,“ varuje MUDr. Ivan Majerčák, kardiológ a prezident Ligy proti obezite. Pokazené zuby, zlá pleť a rýchlejšia tvorba vrások sú tiež následkami našej lásky k sladkostiam.
Zásada JLP: ako sa zbaviť chuti na sladké
Postupné zmenšovanie dávok sa naozaj oplatí. Ak budete mať chuť na sladké, siahnite po hodnotnejšom cukre, ktorý vás zasýti na dlhšie. Sladkosti sú totiž jednoduché sacharidy, v čreve sa rýchlo trávia a vstrebávajú, čím vedú k rýchlemu vzostupu hladiny cukru v krvi.
Ak sa nahradia zloženými sacharidmi, ktoré sa nachádzajú v škrobovinách, ovocí a zelenine, rozkladanie a vstrebávanie im trvá dlhšie. A to vedie k pomalšiemu vzostupu hladiny cukru. MUDr. Majerčák tvrdí, že vynikajúca je zásada JLP: Jedz len polovicu!
Zdroj: Shutterstock, RCA
Ilustračná fotografia
Všetko je v hlave
Ak aj vy siahate po sladkom, ak vám stále niečo chýba, skúste prísť na to, čo to niečo je. Dovtedy však nemusíte vyprázdňovať potravinovú skrinku. Ak potrebujete cítiť sladkú chuť, skúste si dať kúsok ovocia. Lepšia však bude prechádzka, cvičenie alebo relax pri veciach, ktoré nám robia radosť, napríklad kniha či dobrá hudba.
To, že nežijeme preto, aby sme jedli sladkosti, si totiž musíte uvedomiť včas, kým nenastanú poruchy príjmu potravy. Môže sa však stať aj to, že sa tejto závislosti nedokážete zbaviť samy. Ak nie ste schopné nahradiť sladkosti plnohodnotnou stravou, je načase vyhľadať lekára.
Zdroj: Shutterstock, RCA
Ilustračná fotografia
Pozor na skrytý cukor
Obsahuje ho alkohol a rôzne nealkoholické nápoje. Ak už neviete bez sladkého vydržať, skúste si ho dať s potravinou, ktorá obsahuje vlákninu, bielkoviny alebo tuky. Spomaľujú prísun cukru do krvi.
Takže sladký rožok s maslom je zdravší ako iba čistý s kávou. Kofeín totiž tento proces urýchľuje. Medzi potraviny s vysokým obsahom jednoduchého cukru patrí čokoláda, cukríky, sušené ovocie, múčniky, sušienky, sladené instantné nápoje.