Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Pá-pá, sviatočné kilá! Jedzte ako Vikingovia: Nadváha pôjde FUČ, ale to zďaleka nie je všetko!

Jedzte ako Vikingovia

Zdroj: Profimedia

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Podľa niektorých názorov je nám Stredoeurópanom severské stravovanie bližšie ako toľko ospevované stredomorské.

Ak chcete zhodiť nejaké to vianočné kilo, inšpirujte sa zdravým a striedmym vikinským jedálnym lístkom. Udržuje štíhlu postavu, predlžuje život a chráni mozog pred demenciou.

Prečo práve tento spôsob stravovania?

Princípy, na ktorých stojí jedálny lístok Švédov, Dánov, Nórov alebo napríklad aj Islanďanov, sú veľmi prospešné pre zdravie. Štúdie potvrdzujú, že severské stravovanie redukuje zápalové prostredie v organizme, ktoré má na svedomí okrem iného ťažkosti so srdcom. Znižuje hladinu zlého LDL cholesterolu a má pozitívny vplyv na ochorenie, ktoré lekári nazývajú metabolický syndróm. Jeho symptómy pozná aj množstvo Slovákov – nadváha, vysoký krvný tlak, zvýšené množstvo tuku v krvi, nábeh na cukrovku a podobne.

Buďte hlavička

Ešte existuje ďalší dôvod, prečo sa stať severankou aspoň na tanieri. Váš mozog! Po dôkladnom skúmaní môžu vedci potvrdiť, že alzheimer sa vôbec nekamaráti so stravovaním severských národov. Striedma nordická strava chráni mozog aj pred demenciou. Jedlo bohaté na omega-3 mastné kyseliny má ešte jeden benefit spojený s duševným zdravím – pôsobí proti vzniku depresie. V tomto pochmúrnom januárovom počasí je to plus.

Ako na to?

Základom nordickej diéty sú tučné ryby (losos, makrela, sleď), koreňová zelenina, strukoviny, bobuľové ovocie, celozrnné pečivo a orechy. Sem-tam si severania doprajú aj nejaké mäso, ideálne losie. To v našich končinách asi nezoženiete, alebo len veľmi ťažko, pokojne ho však nahraďte divinou. V kuchyni sa nezaobídete bez kvalitného repkového oleja, ktorý severania používajú rovnako štedro ako Taliani ten olivový. Jedlo najčastejšie dochucujú citrónom, kôprom, kaparami alebo petržlenovou vňaťou.

Zdroj: shutterstock

Obložený chlebíček na nordický spôsob

Stravujte sa lokálne

Severania jedia striedmo, nikdy sa neprejedajú a potrpia si na lokálne suroviny. Jedia, čo vyrástlo blízko ich domova, či už zeleninu, alebo mäso. Ak by ste si mali z nordickej diéty vziať k srdcu len jednu vec, odporúčame zamerať sa aspoň na tento faktor – najzásadnejšie je jesť čo najjednoduchšie a čo najmenej priemyselne spracované jedlo. Severania radi varia doma, rýchlemu občerstveniu sa vyhýbajú.

Spolu chutí aj trávi lepšie

Potom tu je sociálny význam jedla. Nielen južanské, ale aj severské národy si jedlo vedia užiť. Radi si z jedenia urobia malú slávnosť, na stole majú pekné prestieranie, kvalitný riad a nesmú chýbať ani sviečky. Predovšetkým si pri stole vedia spraviť čas na svojich blízkych, čo pozitívne ovplyvňuje celý tráviaci proces.

Zdroj: shutterstock

Benefitom severského stravovania je štíhla postava aj dobrá nálada.

Čo vám doma nesmie chýbať

Kuchyňa severanov je jednoduchá, ale chuťovo výrazná. Zamerajte sa preto na kvalitné potraviny plné zdraviu prospešných látok. Nezaobídete sa bez lososa, tresky, sleďa, žitného chleba, brusníc, koreňovej zeleniny, diviny a ovsených vločiek.

A čo na pitie?

Dôležitý je, samozrejme, pitný režim, ten Škandinávci rozhodne nezanedbávajú. Okrem čistej vody denne vypijú množstvo čaju a dobrej kávy. A občas si doprajú aj pohárik vínka.

Komu vyhovuje?

Milovníkom rýb a rafinovanej jednoduchosti. Tým, ktorí majú sklon k cukrovke alebo metabolickému syndrómu.

Vzorový jednodňový jedálny lístok:

Raňajky: Černicové smoothie
Rozmixujeme hrsť černíc s 50 ml nesladeného jablkového džúsu, pol banána, so 125 g bieleho jogurtu a s pol ČL medu.

Obed: Sleď na ražnom chlebíku
Na 1 plátok ražného chleba naukladáme marinovaného sleďa a posypeme červenou cibuľou a kôprom.

Večera: Pečená treska so špargľou
Upečieme 1 kus tresky, ktorý podávame s udusenou špargľou ochutenou cesnakom, oreganom, rascou a kajenským korením a so zelerovým pyré.

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.