Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Patrícia nevedela, čo sa s ňou deje: Začala jesť veľa paradajok s TÝMTO a dopadlo to veľmi zle!

Jesť, to je nevyhnutnosť, ale správne jesť, to je umenie. La Rochefoucauld

Zdroj: archív respondentiek

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

„Histamín je ako pohárik, keď sa preleje, začnú sa ťažkosti.“

Ak si myslíte, že zdravotné problémy sa dajú upraviť iba liekmi, mýlite sa. Aj správnou stravou, kvalitnou, pestrou a vyváženou, sa dá v oblasti zdravia dosiahnuť veľa. Svoje o tom vie aj Patrícia.

Nevedela, čo s ňou je

U mladej ženy sa histamínová intolerancia začala prejavovať pred piatimi rokmi, keď bola na študijnom pobyte v Anglicku. Priznáva, že strava v tejto krajine nebola najkvalitnejšia. Jedávala rôzne vysokohistamínové potraviny, ako sú paradajky alebo avokádo, ktoré tam boli lacnejšie ako u nás.

„Štyri avokáda stáli jednu libru, takže som sa nimi poriadne kŕmila,“ spomína na obdobie v zahraničí. Po príchode domov bola na tom zdravotne tak zle, že musela vyhľadať lekársku pomoc. „Myslela som si, že mám intoleranciu laktózy. No histamín je ako pohárik, keď sa preleje, začnú sa ťažkosti. Bola mi potvrdená histamínová intolerancia. Zrazu som zo dňa na deň musela prejsť na nízkohistamínové stravovanie.“

Zdroj: archív respondentiek

Intolerancia na niektoré potraviny ju prinútila zmeniť stravu a dnes radí aj ostatným.

Žalostne málo informácií

Nízkohistamínové stravovanie by podľa Patrície malo začať eliminačnou diétou. Človek má však tak málo informácií, že sám nevie, ako sa nastavuje ten správny jedálny lístok. „Prešla som niekoľkými diétami, až som nakoniec svoje ochorenie prekonzultovala so zahraničnými lekármi, ktorí mali viac skúseností,“ spomína na svoje ťažké začiatky s ochorením.

„Ani ja som v tom čase nevedela, čo môžem a čo nie, čo je vlastne správne. Musela som prejsť týmto obdobím hľadania správnej eliminačnej diéty, aby som pochopila, ako jesť. Mne sa spôsob jedenia – jeden deň ryža, druhý zemiaky, tretí zase niečo iné – vôbec neosvedčil.“

Išla na to intuitívne

Pre Patríciu to bola naozaj obrovská zmena, no rozhodla sa riešiť histamínovú intoleranciu rozumom. „"Nízkohistamínové stravovanie je individuálne. Strava by mala byť najmä kvalitná a pestrá, zo začiatku s vynechaním hlavných alergénov. No tie postupne musíte začať opätovne pridávať, aby ste dokázali určiť, ktorý z nich vám môže spôsobovať ťažkosti. Začala som pridávať do stravy lepok, pretože som na 90 percent vedela, že mi alergiu nespôsobuje.“

Jej pocit bol správny. Spomína, že postupne začala do stravy pridávať aj vajíčka, pretože po predchádzajúcom sledovaní svojej stravy predpokladala, že nie sú pre ňu problémom. „Napriek tomu, že sa mi intolerancia na laktózu nepotvrdila, alergénom, ktorý mi robil problém, bolo mlieko. Upravila som teda stravu podľa svojej intolerancie, ktorej hlavným strašiakom bola bielkovina obsiahnutá v mlieku.“

Zdroj: archív respondentiek

Intolerancia na niektoré potraviny ju prinútila zmeniť stravu a dnes radí aj ostatným.

Prispôsobila sa

Na moju otázku, či bolo ľahké zvyknúť si na takú stravu, odpovedá, že si jednoducho zvykla. Vraví, že samotné mlieko nikdy veľmi nepila, ale chýbali jej syry, jogurty, smotana, mascarpone, ale našla si náhrady. Po konzultácii s niekoľkými odborníkmi prehodnotila svoj postoj k mlieku.

„Prišla som na to, že treba pridávať aj potraviny, ktorých sa bojíme. Zistila som, že celkom dobre tolerujem ovčie a kozie produkty, kravské som úplne vylúčila. Samozrejme, rastlinné náhrady nie sú najvhodnejšou voľbou, ale dajú sa vyrobiť doma. Rastlinnú ovsenú smotanu si vyrábam sama a používam ju normálne do varenia. Vďaka vyrábaniu vlastných produktov s ohľadom na nízkohistamínovú diétu a skúšaniu receptov som sa rozhodla založiť si blog.

Rozhodla sa šíriť HIT osvetu

V tom čase bolo naozaj veľmi málo informácií o histamínovej intolerancii, zároveň prišli v jej živote aj slabé chvíľky. „Áno, mala som aj tie, no práve blog mi pomohol vypísať sa z toho. Vyrozprávala som tam svoju cestu a až oveľa neskôr som písala recepty, ktoré som si pripravovala, písala som, čo som jedla a čo mi pomohlo,“ vysvetľuje. Zároveň vraví, že doteraz funguje tak, že recepty pretvára. Napríklad tradičné recepty mení, aby boli vhodné aj pre histaminikov. Nájdete ich na jej blogu www.hitjezdravozit.sk alebo v jej knihách.

„Cieľom blogu je pomôcť ľuďom, ktorí sa ocitli s diagnostikovanou histamínovou intoleranciou a nemajú informácie ako ja kedysi. Pre tých, ktorí odídu od lekára s jednou brožúrkou, sú nešťastní a doma pátrajú na internete, čo vlastne môžu a čo nemôžu jesť. Všetko konzultujem s odborníkmi a snažím sa poskytnúť naozaj cenné informácie tým, ktorí sú v tejto oblasti noví. Zároveň im chcem ukázať, že sa nemusia ochudobňovať o potraviny, o ktorých si myslia, že ich nemôžu jesť.

Zdroj: archív respondentiek

Intolerancia na niektoré potraviny ju prinútila zmeniť stravu a dnes radí aj ostatným.

Považuje to za dar

Jedálny lístok, ktorý si musí strážiť, jej zmenil život. No nevníma to ako trest. „Je to aj dar. Áno, je zopár vecí, ktoré treba vyradiť zo stravy, ale je to o kombinácii potravín. Ide o to, že človek zmení životosprávu a životný štýl. Vynechá napríklad polotovary, čo je základ. Až táto strava a toto jedlo mi ukázali, že si musím voliť kvalitné, čerstvé a sezónne potraviny. Kedysi som si myslela, že netreba pozerať na zloženie potravín či študovať nejaké éčka. Takže som si istá, že HIT mi definitívne zmenila život k lepšiemu.“

Viete, že...

... stretávanie sa za jedným stolom pomáha vzťahom i krajšej postave?
Spoločné stravovanie môže odrážať funkčnosť celej rodiny. Ak sa napríklad pohádate s niektorým členom, počas spoločných raňajok, večere či nedeľného obeda sa dá začať jednoduchšie komunikovať. No ak po celý rok ani raz spoločne nezasadnete za stôl, nečakajte vrúcne vzťahy. Stretnutie počas Štedrého dňa nestačí. Počas takýchto „svetlých“ chvíľ hrozia skôr dlhodobé konflikty. Na povrch vie vyplávať mnohé nevypovedané. Naopak, ak budete pravidelne spoločne jesť, utužíte nielen vzťahy, ale budete aj štíhlejšie. Spoločné jedenie vraj zabraňuje prejedaniu.

Zdroj: shutterstock

Viete, že...

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.