S pitím alkoholu to nepreháňajte! Pečeň môže aj zlyhať
27. 7. 2010, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:14)

Zdroj: Shutterstock
Chráni organizmus, očisťuje ho od škodlivých látok, pôsobí ako filter, zásobuje telo živinami, skladuje energiu. Pečeň je pre nás nenahraditeľný orgán.
Ak zlyhá pečeň, človek zomiera, pretože neexistuje nijaký prístroj, ktorý by ju udržal v činnosti.
Mnohí odborníci laicky označujú pečeň za chemické laboratórium celého organizmu, pretože sa zúčastňuje takmer na všetkých metabolických procesoch, ktoré prebiehajú v tele. Premieňa cukry, bielkoviny, tuky, vitamíny, soli, produkuje žlč na trávenie, vytvára obranné látky, podieľa sa na tvorbe krvných látok.
Na čo je dobrá pečeň?
Pečeň plní niekoľko dôležitých funkcií. Hospodári s energiou, premieňa vstrebané cukry, tuky a bielkoviny, pripravuje ich na použitie v organizme zásobuje telo živinami a vitamínmi, skladuje energiu a dôležité látky a podľa potreby ich uvoľňuje do krvného obehu zásobuje telo živinami a vitamínmi tvorí žlč. Žlč vylučovaná do čreva ovplyvňuje vstrebávanie tukov a niektorých vitamínov odstraňuje jedovaté látky.
Pohľad na zdravú pečeň.
Pečeň predstavuje dôležitú vstupnú bránu do organizmu, pôsobí ako filter, ktorý z pretekajúcej krvi odčerpáva škodlivé alebo jedovaté látky pomáha tvoriť, obnovovať a riadiť telo. V pečeni vznikajú bielkoviny a ďalšie dôležité látky – enzýmy, hormóny stimulujúce činnosť ostatných orgánov a bielkoviny udržujúce rovnováhu tekutín v tele. Látky, ktoré tvorí pečeň, sú základnými zložkami procesu zrážania krvi.
Pohľad na chorú pečeň.
Čo všetko nám zaťažuje pečeň?
- lieky (antibiotiká, antikoncepcia, lieky na tlak, cholesterol...)
- alkohol
- nezdravé jedlá
- prejedanie sa
- málo pohybu
- cigarety a káva
Najhorším nepriateľom pečene je alkohol
Najhorším nepriateľom pečene je alkohol, ktorý postupne ničí jej bunky. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zdravotne kritické už je, ak denne vypijete nad 24 gramov čistého alkoholu u muža (približne 0,7 litra piva) a od 16 gramov u žien (približne 0,2 litra vína). Kto vyšším dávkam holduje dlhodobo, riskuje vážne problémy a poškodenie pečene a mozgu.
Pozor na nadmerné množstvo alkoholu.
Ako pôsobí alkohol na pečeň?
Pri konzumácii alkoholu vznikajú látky (endotoxíny), ktoré sa dostanú do krvi a v pečeni spôsobujú zápaly. K tomu sa ešte pridávajú jedovaté látky, ktoré vznikajú pri odbúravaní alkoholu v pečeni. Poškodzujú pečeňové bunky a zanechávajú rany a jazvy na orgáne.
Ak k tomu dochádza ojedinele, jazvy sa zahoja. Ale u toho, kto pije často, vznikajú „otvorené“ rany. V pečeni sa tak zvyšuje množstvo kolagénu, pečeň tvrdne a stále viac sa zjazvuje.