Väčšina ľudí trávi v zime veľa času v klimatizovaných priestoroch, kde sa organizmus odvodňuje. Rovnako pôsobí na človeka mrazivý vietor. Preto je dobré vypiť denne aspoň dva až tri litre tekutín.
1. Namiesto limonád s ľadom prichádzajú viac k slovu teplé nápoje, ktoré zrýchlia prekrvenie a organizmus sa po návrate z chladu do tepla rýchlejšie zohreje. Klasicky nás môžu zohriať bylinkové čaje s príchuťou anízu alebo feniklu.
2. Pozor na klasické „zahrievacie“ nápoje, ako je varené víno, grog alebo teplý punč. Obsahujú alkohol, s ktorého konzumáciou by sme mali byť v zime opatrní. Práve v zime nám totiž alkohol poskytuje medvediu službu. V prvej chvíli po vypití nás síce krásne zahreje, lenže potom sa nám jeho pôsobením roztiahnu cievy a my, namiesto aby sme si teplo uchovali, začneme ho strácať. Tepelné zásoby rýchlo zmiznú a nám je za chvíľu ešte väčšia zima než pred vypitím nápoja na zahriatie.
3. Ak sa chystáme do mrazu na dlhší čas, nemali by sme piť alkohol vôbec. Naviac, ak nepatríme k vyznávačom zimných športov, treba myslieť na to, že alkohol je energeticky bohatý a môže sa podieľať na vzniku nevítaných tukových vankúšikov.
4. K doporučeným nápojom nepatrí čierna káva ani silný čierny čaj, pretože tie namiesto dodania tekutín organizmus odvodňujú a sťahujú sliznicu.
5. Slabý čierny čaj je možné piť bez väčších obmedzení. Odporúča sa využiť pôvodný ruský zvyk a pridať do čaju osvedčený citrón. V posledných rokoch sa veľkej obľube teší i zelený čaj, ktorý by sa však nemal sladiť.