Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Po týchto PIATICH sýtych RAŇAJKÁCH nebudete hladné až do obeda: Chutné aj zdravé kombinácie, ktoré nakopnú váš metabolizmus

Po týchto PIATICH sýtych RAŇAJKÁCH nebudete hladné až do obeda: Chutné aj zdravé kombinácie, ktoré nakopnú váš metabolizmus

Zdroj: Getty/andresr

Reklama
Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

Prvé jedlo dňa by malo byť bohaté na bielkoviny (nie na sacharidy), ktoré predlžujú pocit sýtosti. Dôležitý je aj pomer jednotlivých živín.

Bielkoviny slúžia ako dobré palivo pre naše svaly a podporujú metabolizmus, znižujú chuť do jedla, pretože ovplyvňujú hladinu ghrelínu, hormónu regulujúceho pocit hladu. Proteíny sa oplatí kombinovať s pomaly sa vstrebávajúcimi sacharidmi, pretože nezvyšujú náhle hladinu cukru v krvi.

Sýte raňajky plné bielkovín sa dajú pripraviť nielen z vajíčok, preto máme pre vás ďalšie zdravé tipy.

Bohatým zdrojom bielkovín a vlákniny je hummus, ktorý obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny chrániace kondíciu svalov a hladinu cukru v krvi. Pár lyžičiek hummusu s malou porciou zeleniny (hodí sa k nemu napr. mrkva, reďkvička, šalátová uhorka...) zasýti a ešte podporíte svoju zdravú črevnú flóru.

Dobrou voľbou na ranný štart je arašidové maslo. Po cca 2-3 lyžičkách s nakrájaným jablkom alebo banánom budete mať pocit sýtosti bez nutnosti si dať malú desiatu.

Zdroj: Pexels/Pixabay

Ilustračný obrázok

Máte rady puding? V tom prípade vyskúšajte ľanový puding, ktorý je zdrojom omega-3 mastných kyselín a bielkovín, a s nakrájaným banánom získate ideálny štartér. Druhou voľbou je chia puding obohatený bobuľovým ovocím (maliny, čučoriedky ...) ktorý dodá raňajkám aj antioxidačný účinok.

Zdroj: Getty/alvarez

Ilustračný obrázok

Do pozornosti dávame aj tvaroh, ktorý viete využiť na viacero spôsobov. Tipom je ovocný tvarohový krém, ktorý je chutným mixom lyžice jogurtu, 15 dkg tvarohu a bobuľového ovocia. Buď v miske alebo pomocou mixéru si z týchto surovín pripravíte sýtu dobrotu.

Zdroj: Pexels/Dmitriy Zub

Ilustračný obrázok

Ovos obsahujúci pomaly sa vstrebávajúce sacharidy možno použiť na prípravu kaše z gréckeho jogurtu. Na krajší vizuálny dojem a lepší obsah vitamínov sa opäť žiada pridať pár kúskov bobuľového ovocia.

Zdroj: Pexels/Max Bonda

Ilustračný obrázok

Autor: Liana Benz

Vyberáme pre vás niečo PLUS