Podvýživa je na Slovensku rozšírená oveľa viac, ako sa môže zdať! 1 vec je v liečbe KĽÚČOVÁ
12. 10. 2021, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:01)

Zdroj: Shutterstock
Podvýživa je na Slovensku rozšírená viac, ako sa môže zdať na prvý pohľad. Až jeden z troch seniorov žijúcich doma je podvyživený.
A takmer polovica opýtaných sa s týmto problémom už nejako stretla, keď buď ona, alebo niekto z blízkych neúmyselne schudol alebo nemohol jesť. To sú len niektoré zistenia z prieskumu širokej verejnosti a zo skríningu nutričnej intervencie malnutričných pacientov, ktoré realizovala spoločnosť Nutricia.
Dôležité zistenia z prieskumu
Zistilo sa tiež, že ženy sa častejšie stretávajú s témou podvýživy. Najčastejšie uvádzanými dôsledkami chudnutia a podvýživy sú slabosť a chorobnosť. Spomenuli aj dlhšiu rekonvalescenciu a zlé hojenie rán. Pozitívne je, že ak by ľudia museli hľadať informácie alebo pomoc, týkajúcu sa podvýživy, kontaktovali by predovšetkým lekára (88 %). Iba 31 % z nich by využilo radu na internete a 18 % by navštívilo lekáreň a svoje problémy by prediskutovalo s lekárnikom.
Starší sú najviac ohrození
Môžeme povedať, že najohrozenejšou skupinou sú práve seniori vo veku 66 a viac rokov. Horšie je, že práve táto skupina si neuvedomuje následky podvýživy, ktorá napríklad môže zvyšovať chorobnosť a predlžovať čas uzdravenia, znižovať kvalitu života, zvyšovať náklady na liečbu základného ochorenia a v tom najhoršom prípade neliečenej podvýživy môže ísť o zvýšené riziko úmrtia. Veľmi ohrozenou skupinou sú tiež ľudia s nádorovým ochorením, ľudia s ochoreniami tráviacej sústavy a dokonca pacienti s metabolickým ochorením.
Úprava stravy je kľúčová
Lekárka a vedkyňa MUDr. Adela Penesová, PhD., hovorí: „Kvalitná a vyvážená strava je základ zdravia. Podvýživa nemusí znamenať len nedostatok potravy, ale aj značný nedostatok potrebných makro- a mikroživín. Ak však telo nedostáva potrebné živiny, človek nie je schopný žiť ako predtým, klesá jeho kvalita života. Človek s podvýživou sa cíti slabý, unavený, nedokáže tak ľahko vstať a postarať sa sám o seba, klesajú mu samoobslužné schopnosti.
Často je potom odkázaný na pomoc iných. S ťažkosťami zvláda nakúpiť, nehovoriac o prechádzke či návšteve lekára, väčšinu dňa potrebuje odpočívať. Riešenie podvýživy patrí do rúk lekára, ktorý dokáže identifikovať príčinu a následne pacientovi nastaviť liečbu na mieru. Tá môže zahŕňať úpravu stravovacích návykov a zaradenie klinickej výživy napríklad vo forme nutričných nápojov.“
Čo pomáha
Počas doplňovania bežnej stravy nutričnými nápojmi s vysokým obsahom bielkovín pacienti prestali chudnúť a priemerne pribrali 1,39 kg. V druhej polovici sledovania (tretí až šiesty mesiac) sa hmotnosť zvyšovala ešte výraznejšie. Preto sa dá konštatovať na základe tohto sledovania, že kvalita života pacientov liečených na malnutríciu výrazne stúpla po zavedení klinickej výživy. V porovnaní so začiatkom sledovaného obdobia až o 35 % viac pacientov dokázalo ísť na 20-minútovú prechádzku a takmer polovica sa už necítila slabá. Preto je určite vhodné v prípade podvýživy zaradiť do stravovacieho plánu špeciálne prípravky klinickej výživy, takzvané nutričné nápoje, ktoré dodajú seniorovi potrebné živiny i energetickú hodnotu. Následne môže rodinný príslušník zaradiť postupné zmeny stravovania. Napríklad by mal zaistiť príjem menších porcií jedla a častejšie počas dňa.
Viete, že...
… pri malnutrícii, čiže podvýžive, je dôležité zamerať sa na kvalitu surovín a dostatočný príjem energie a bielkovín? Ak bežná strava nestačí, možno ju doplniť prípravkami klinickej výživy, ktoré sú dostupné v lekárni alebo ich môže lekár predpísať na recept. Základom úspechu je aj pohyb. Každodenný pobyt na čerstvom vzduchu je pre seniorov veľmi potrebný.