Pokrivkáva vám zdravie? VĎAKA tomuto JEDLU si ho zlepšíte... A TOTO pomôže aj vašej pleti!
24. 9. 2022, 7:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:09)

Zdroj: Shutterstock
Nejdeme vám teraz tvrdiť, že ak každý deň zjete jednu paradajku, vyhnete sa rakovine. No stravou dokážete posilniť či zlepšiť svoj zdravotný stav. A pravidelnou konzumáciou vyprážaných rezňov to zrejme nebude.

Čistá pleť a pokožka
Začneme vonkajším zdravím. Zápasíte s ekzémom či akné a už ste vyskúšali všetky možné vodičky, mastičky, prípravky? A skúšali ste už zmeniť stravu? Navonok sa odrážajú vnútorné problémy, a ak budete mať bordel v sebe, uvidia to aj ostatní na pokožke. Čo s tým? Prekopte svoj jedálny lístok od základov. Tým dokážete ovplyvniť ekzémy, kožné alergie, akné, vrásky, vyrážky rôzneho pôvodu. Žiada si to trpezlivosť.
Mastné kyseliny
Omega-3 a -6 sú nevyhnutné na správne fungovanie organizmu, metabolizmu, nervového systému, ale sú dôležité tiež pre vlasy a pleť. Zamerajte sa predovšetkým na omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré v našom jedálnom lístku často chýbajú. Zaraďte do svojho stravovacieho plánu tučné morské ryby, oriešky, orechové maslo, semienka aj avokádo. A vôbec sa nebojte toho, že majú vyššiu energetickú hodnotu. Vyváži sa to pozitívnym vplyvom na pleť.
Bielkoviny
Tvoria stavebný materiál všetkých tkanív v tele, čo znamená, že aj pleti. Na to, aby sa koža kvalitne regenerovala a hojila, potrebuje dávku bielkovín aj v jedle. Preto jedzte chudé mäso, ryby, vajíčka, mliečne výrobky aj strukoviny. A nezabúdajte proteíny kombinovať s ovocím a so zeleninou, vďaka čomu dodáte pleti vitamíny a minerály.
Bezchybnú pleť „zabíjajú“:
✔ Polievky z konzervy obsahujú vysokú dávku sodíka, čo spôsobuje, že pleť je suchšia a náchylnejšia na vrásky.
✔ Ovocné smoothie je nabité cukrom, a preto pleť stráca kolagén.
✔ Energetické nápoje sú plné cukru a kofeínu, ktorý dehydruje.
✔ Vyprážané jedlá spôsobujú, že vyzeráme staršie.
✔ Rastlinný olej je plný transmastných tukov, ktoré spôsobujú zápal. Pokožka je tak náchylná na poškodenie UV lúčmi.
✔ Sušené ovocie plné síranov spôsobuje predčasné starnutie.
✔ Ryžové chlebíky s vysokým glykemickým indexom.
✔ Nadmerná konzumácia margarínov môže zanechať pokožku suchú a vráskavú.
✔ Cestoviny, biela ryža aj chlieb majú vplyv na zvýšenú hladinu cukru, ktorý potom narúša kolagén.
✔ Agávový sirup obsahuje priveľa fruktózy a jeho vinou pôsobíte staršie.
✔ Ochutené jogurty obsahujú množstvo cukru, pleť potom vyzerá staro a zvädnuto.
Posilnite si imunitu
Vonku sa všetko sfarbuje dožlta, dočervena a dooranžova a to sú výstražné farby pre vás a vašu imunitu. Práve v tomto období by ste nemali zabúdať na jej posilnenie, a to nielen vitamínmi vo forme kapsúl či šumivých tabliet. Rovnako ako trávenie či pečeň, aj váš imunitný systém bude správne fungovať len vtedy, ak ho budete správne kŕmiť. V zásade platí, že to, čo zjete dnes, rozhodne o tom, či budete zajtra zdravá alebo chorá. Prečo? Lebo viac ako 70 percent imunitného systému sa nachádza v tráviacom trakte, ktorý je domovom prospešných črevných baktérií.
Zdroj: Shutterstock
Posilnite si jedlom imunitu.
Prebio & probio
Prebiotiká predstavujú formu ľahko stráviteľnej vlákniny, ktorá vyživuje črevnú mikroflóru. Na druhej strane, probiotiká sú už samotné baktérie, ktoré vám pomáhajú udržať sa fit a zotaviť sa rýchlejšie. Počas dňa by ste si mali dopriať aspoň dve porcie jedla bohatého na prebiotiká a probiotiká.
Zlepšite si imunitu konzumáciou:
✔ špargle, cesnaku, topinamburu, pórua cibule ako zdroja prebiotík;
✔ jačmeňa, fazule, ovsa, quinoy, raže,pšenice, zemiakov bohatých na sacharidy;
✔ jabĺk, banánov, jahôd, citrusov, kivi;
✔ ľanových a chia semiačok;
✔ jogurtu, syra, kefíru so živými kultúramiako zdroja probiotík;
✔ nakladaných uhoriek, kapusty, misa,tempehu, sójovej omáčky, vína, kombuchy;
✔ červenej papriky, brokolice,zázvoru, špenátu, mandlí, kurkumy čipapáje ako zdroja množstva vitamínov.
Ozdravte si pečeň
V ľudskom tele patrí medzi najdôležitejšie orgány a plní množstvo procesov. Dokáže vydržať väčšiu záťaž, no ak je pravidelná, vedie to k poškodeniu pečene, ktoré sa môže prejaviť ako ochorenie. Ak máte zlé stravovacie návyky, beriete veľa liekov, pravidelne si doprajete alkohol, ste neustále v strese a podobne, potom si spôsobujete problém.
Potraviny, ktoré ju detoxikujú:
✔ Už malé množstvo cesnaku aktivuje pečeňové enzýmy, ktoré pomáhajú vyplavovať toxíny.
✔ Grep znásobuje prirodzené čistiace procesy v pečeni, pomáha naštartovať produkciu detoxikačných enzýmov, ktoré pomáhajú telu zbavovať sa karcinogénov.
✔ Mrkva a cvikla obsahujú extrémne veľa rastlinných flavonoidov a betakaroténu, ktoré pomáhajú stimulovať a zlepšiť celkovú funkciu pečene.
✔ Zelený čaj zlepšuje funkciu pečene vďaka rastlinným antioxidantom.
✔ Avokádo pomáha produkovať glutatión nevyhnutný na očistu pečene od škodlivých látok.
✔ Zelená listová zelenina obsahuje extrémne množstvo chlorofylu, ktorý pomáha odstraňovať environmentálne toxíny z krvného obehu, pomáha neutralizovať ťažké kovy, chemické látky a pesticídy, čím ponúka silnú ochranu pečeni.
✔ Jablká vďaka vysokému obsahu pektínu pomáhajú telu pri uvoľňovaní toxínov z tráviaceho traktu, čo uľahčuje pečeni proces čistenia.
✔ Olivový olej, ak je lisovaný za studena a organický, v primeranom množstve pomôže telu vytváraním lipidov, ktoré viažu na seba škodlivé toxíny.
✔ Konzumáciou brokolice a karfiolu zvyšujete množstvo glukozinolátov v tele, čo pomáha pečeni produkovať enzýmy, ktoré pomáhajú vypláchnuť karcinogény z tela. Rovnaký účinok má aj kapusta.
✔ Vitamín C, obsiahnutý v citrónoch, pomáha telu pri syntéze toxických látok na látky, ktoré môžu byť absorbované vodou.
✔ Vlašské orechy pomáhajú pečeni so zbavovaním sa amoniaku vďaka vysokému obsahu arginínu.
✔ Kurkuma obsahuje karí, ktoré je silný antioxidant pomáhajúci s očistou pečene pomocou enzýmov.
Zdroj: shutterstock
Pite zelený čaj
Ďalšie odporúčané potraviny na očistu pečene:
✔ zrelé ovocie bez chemických konzervačných látok;
✔ mladá zelenina;
✔ chudé mäso;
✔ morské aj sladkovodné ryby;
✔ mlieko a mliečne výrobky;
✔ rastlinné tuky, olej, maslo;
✔ rasca, kôpor, chren, sladká paprika, pažítka, petržlenová vňať, bobkový list, majorán;
✔ zázvor alebo zázvorový čaj.
Zdroj: Shutterstock
Ozdravte si pečeň
Pre zdravé srdce a krvný obeh
Pre zdravé srdiečko je dôležité konzumovať omega-3 a -6 nenasýtené mastné kyseliny. Tie nájdete v olivovom, tekvicovom, sezamovom, ľanovom, slnečnicovom a sójovom oleji. Nezabudnite si dopriať dostatok vlákniny z ovsa, nelúpanej ryže, jačmeňa či zo pšena. Ak ste zvyknutá jesť na raňajky chlebík s nátierkou, siahnite po zdravších variantoch. Vyskúšajte napríklad sójovú, z avokáda, prípadne arašidové maslo.
Zdroj: Shutterstock
Pre zdravé srdcea krvný obeh
Rybičku srdiečku
Najlepšie, čo môžete urobiť pre tento orgán, ktorý vám bije v hrudi, je dopriať mu plávajúce potvorky. Ideálny je losos či iné tučné ryby ako sardinky, tuniak, treska, prípadne makrela. Všetky obsahujú množstvo omega-3 mastných kyselín, ktorých príjmom sa znižuje riziko srdcovej arytmie, aterosklerózy a znižuje sa hladina triglyceridov v krvi. Ideálne je jesť ich dvakrát do týždňa.
Jedlá, ktoré posilnia srdce:
✔ Pohánka priaznivo pôsobí na pružnosť ciev a v kombinácii s vitamínom C znižuje riziko trombózy, infarktu myokardu a mozgovej mŕtvice.
✔ Sója a sójové výrobky pomáhajú znížiť krvný tlak.
✔ Ľanové semienka plnia protizápalovú,antioxidačnú ochranu ciev a znižujú pomer LDL oproti HDL cholesterolu.
✔ Zemiaky v pečenej forme bez prebytočného tukuponúkajú ochranu pred kardiovaskulárnymichorobami a rakovinou.
✔ Avokádo znižuje hladinu nebezpečných tukov v krvi.
✔ Brokolica vďaka vitamínom C a E, betakaroténua selénu chráni srdce pred voľnými radikálmi.
✔ Ovsené vločky majú vysoký obsah rozpustnejvlákniny, ktorá znižuje hladinu cholesterolu.
✔ Konzumácia malého množstva tmavej čokolády(60- až 70-percentnej) každý deň znižuje rizikoinfarktu a mŕtvice.
✔ Ananás redukuje zápal a podporuje kardiovaskulárny systém.
✔ Hrozno pôsobí proti ateroskleróze a znižujecholesterol vďaka látkam obsiahnutým v šupke.
✔ Bobuľové ovocie zbavuje cievy usadenín a pôsobítiež proti voľným radikálom.
✔ Špenát zabraňuje tvorbe krvných zrazenín.
Tieto jedlá sú pre srdce toxické:
✘ spracované mäso ako slanina, šunka, párky, klobásy;
✘ červené mäso;
✘ čipsy;
✘ pizza;
✘ sladené sýtené nápoje;
✘ veľké množstvo soli;
✘ cereálie plné cukru;
✘ biely chlieb a biela ryža, ktoré sú plné škrobu;
✘ energetické nápoje;
✘ vyprážané jedlá;
✘ konzervované syrové omáčky;
✘ instantné rezance;
✘ hotové polevy na torty.
Zdroj: Shutterstock
Spanish,Tapas,Sliced,Sausages,Salami,,Fuet,And,Chorizo,On,A
Zlepšite si trávenie
Nikoho neteší, keď mu čosi robí v bruchu šarapatu. Človek musí znášať nadúvanie, plynatosť, kŕče, hnačku, zápchu, bolesť brucha. Niektoré z ťažkostí, ako je syndróm dráždivého čreva, gastroezofageálna refluxná choroba, Crohnova choroba, diverkulitída či pálenie záhy, môžu dokonca vyústiť do vážnejších problémov. To nik nechce. O tráviaci trakt sa treba dobre starať, pretože je zodpovedný za vstrebávanie živín a vylučovanie odpadových látok. A nielen to, čoraz viac sa spomína, že aj za imunitu.
Probiotiká
Určite vám lekár odporúčal, že po doužívaní antibiotík by bolo vhodné brať probiotiká. Aby sa črevná mikroflóra dala po záťaži do poriadku. Prijímať by ste ich však mali pravidelne. Netvrdíme, že vo forme tabletiek, ale v potravinách, kde sa vyskytujú prirodzene. Môžu totiž dopomôcť k lepšiemu fungovaniu tráviaceho systému. Je vhodné zvýšiť ich príjem pri nadúvaní, zápche či hnačke. Dokonca zlepšujú trávenie laktózy.
Vláknina
To, že vláknina je dôležitá, vieme. Hoci je to ťažko stráviteľná zložka, je nevyhnutná pre tráviaci trakt. Pomáha aj eliminovať vstrebávanie škodlivých látok pri trávení.
Zdroj: Shutterstock
Vláknina zlepšuje trávenie.