Pomarančový džús tlmí negatívne účinky jedál z fastfoodov
22. 4. 2010, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:27)

Zdroj: Shutterstock
Nedokážete sa vzdať nezdravých jedál z fastfoodov? Mali by ste si k nim dopriať aspoň pravý pomarančový džús.
Experti z Univerzity v Buffale zistili, že pomarančový džús je veľmi bohatý na antioxidanty ako naringerin a hesperidin. Tie priaznivo pôsobia proti negatívnym vplyvom vyprážaných jedál, ktoré sú bohaté na tuky a jednoduché cukry.
Ak pomarančový džús pijete spolu s jedlom z fastfoodu, antioxidanty sa dostávajú do tela v tú istú chvíľu ako voľné radikály. Bránia tak vyvolávaniu zápalov v cievach a zvýšenému riziku mŕtvice či inkfartu.
„V našej štúdii sme dokázali, že ak človek pri jedení potravín z rýchleho občerstvenia bohatých na sacharidy a tuky pije pomarančový džús, oxidačné účinky voľných radikálov nie sú také silné, ako keď pije vodu či sladené nápoje,“ potvrdil autor štúdie docent Husam Ghanim z Bufalla.