Reklama

Pomarančový džús tlmí negatívne účinky jedál z fastfoodov

Archív

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Nedokážete sa vzdať nezdravých jedál z fastfoodov? Mali by ste si k nim dopriať aspoň pravý pomarančový džús.

Experti z Univerzity v Buffale zistili, že pomarančový džús je veľmi bohatý na antioxidanty ako naringerin a hesperidin. Tie priaznivo pôsobia proti negatívnym vplyvom vyprážaných jedál, ktoré sú bohaté na tuky a jednoduché cukry.

Ak pomarančový džús pijete spolu s jedlom z fastfoodu, antioxidanty sa dostávajú do tela v tú istú chvíľu ako voľné radikály. Bránia tak vyvolávaniu zápalov v cievach a zvýšenému riziku mŕtvice či inkfartu.

„V našej štúdii sme dokázali, že ak človek pri jedení potravín z rýchleho občerstvenia bohatých na sacharidy a tuky pije pomarančový džús, oxidačné účinky voľných radikálov nie sú také silné, ako keď pije vodu či sladené nápoje,“ potvrdil autor štúdie docent Husam Ghanim z Bufalla.

Vyberáme pre vás niečo PLUS