Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Pomóc, som hladná!

Profimedia

Zdroj: Profimedia

Reklama

Koľkokrát za deň si to poviete? Musí to ísť na nervy, večne diétovať a premýšľať, čím oklamať škvŕkajúci žalúdok. Nebolo by príjemnejšie jesť, koľko chcete, a zostať pritom štíhla a veselá?

Prepadne nás vždy, keď ho najmenej čakáme. Hlad je naším nepriateľom aj vtedy, keď netúžime po postave vychudnutej modelky Kate Moss. Aj pre zdravé jedáčky je škvŕkanie v bruchu dilemou. Čo si dať, aby sme sa zasýtili bez výčitiek svedomia? Lebo všetky vieme, že obyčajne sa to skončí majonézovou bagetou, čokoládovou tyčinkou alebo poriadnou dávkou zmrzliny. Vedieť zahnať hlad zdravo a rozumne je umenie. My však vieme, ako na to.

Už žiadne pokušenia!

Z komory najskôr vyhoďte všetky nezdravé lákadlá, ktoré by vás pokúšali – čipsy, nutelu, sušienky a oriešky. Nepomôže, ani keď ich vyložíte na najvyššie poličky. Hlad z nás robí nekontrolovateľné šelmy a na ceste za korisťou nepoznáme prekážky.

„Zdravožienka“

Nakúpte si jablká, borievky, vlašské orechy, mrkvu, brokolicu, kuracie mäso, nízkotučné jogurty, špenátové listy, celozrnné tyčinky a horkú čokoládu. Pridajte sa k hnutiu za zdravie v chladničke a budete nielen štíhla, ale aj sýta. V práci zažeňte hlad šťavnatým jablkom, na ceste domov si od hladu dajte banán (za deň iba jeden, lebo je kalorický), a keď to na vás príde pri večernom televíznom romantickom filme, chrumkajte mrkvu a popíjajte čaj maté. V najhoršom prípade môžete zhrešiť kúskom čokolády. Musí byť však tmavá s vysokým obsahom kakaa a jej pomalé rozplývanie na jazyku si pekne vychutnávajte.

Jedzte! Naozaj!

Znie to možno neuveriteľne, ale keď nechcete hladovať, musíte jesť. Keď si z jedla urobíte pravidelný každodenný rituál, rozbehne sa váš metabolizmus, organizmus bude mať stále čo spaľovať. Ideálne je jesť častejšie (5- až 6-krát za deň) a v menších porciách.

Nerobte paniku

Prišlo to na vás? Nevyštartujte bezhlavo do bufetu alebo do chladničky. Svoju pažravosť síce oklamete hamburgerom, ale toto jedlo je zbytočne ťažké a kalorické a do hodiny budete opäť hladná. Najskôr vypite pohár čistej vody a potom dobre zvážte, čo si dáte.

Hlad je aj smäd

Keď pijete počas celého dňa, nebudete unavená ani hladná. Keď sa napijete pred jedlom, menej zjete. Kto vypije počas chudnutia okolo troch litrov vody denne, spáli o 420 kilojoulov viac. Čím vyšší obsah vápnika voda obsahuje, tým lepšie. Vápnik totiž podporuje spaľovanie tukov. Reklamy síce propagujú kolu s nulovým obsahom cukru, ale obsahuje umelé sladidlá a neuhasí smäd. Veľký pohár vytlačenej pomarančovej šťavy je zasa skôr jedlom ako nápojom. Radšej ju zrieďte vodou.

Nech žijú paradajky!

Paradajky v tekutej podobe sú skvelé – 100 g má len 72 kilojoulov a skoro žiadny tuk. Odšťavte si ich, pridajte ľad, citrónovú šťavu, trošku korenia a hlad vás tak skoro neprekvapí.

Melónová istota

Kúsky čerstvo nakrájanej červenej dobroty vás zasýtia aj počas diétneho dňa, a keď si dáte iba melónovú večeru, na druhý deň si v pohode zapnete obľúbenú sukňu. Vodový melón obsahuje až 94 percent vody a je plný vitamínov.

RAŇAJKUJTE CEREÁLIE

Večer platíme za chyby, ktoré napáchame ráno a cez deň. Keď naše telo nedostane cez deň to, čo mu patrí, bude si to pýtať v noci. Aj keď ich nemusíte, na ráno je najlepšie cereálne müsli, lebo vás zasýti a zabráni poklesu krvného cukru na celé dopoludnie.

OBEDUJTE A VEČERAJTE BIELKOVINY

Konkrétne kuracie mäso alebo ryby a k tomu ako prílohu zeleninový šalát. Po tomto jedle nebudete tak skoro hladné a neprepadne vás chuť na sladkú maškrtu.

OKOREŇTE SI ŽIVOT

Závidíte ženám z Ázie ich štíhle postavy? Nemusíte. Dajte si, tak ako ony, do jedál niečo štipľavé, čo na pár hodín oklame vaše chuťové receptory – čili papričky, tabasko a baranie rohy.

DOBRE SA VYSPITE

Je dokázané, že keď sme unavené a spíme menej ako 7 hodín, zjeme oveľa viac a telo má väčšiu tendenciu robiť si zásoby.

Poznáte GI?

Nie je to žiadne tajné meno fešáka z vedľajšej kancelárie, ale skratka od slova glykemický index, ktorý udáva, ako ovplyvňuje spotreba cukrov hladinu krvného cukru. Potraviny, ktoré majú nízky GI, udržiavajú jeho hladinu stabilnú a vy ste dlhšie sýta. Ak je príliš vysoká, prepadne vás hlad. Takže sa odteraz dajte na zeleninu (denne jej zjedzte asi 300 gramov), ovocie (200 gramov), kuracie mäso, nízkotučné syry a jogurty, celozrnné potraviny a strukoviny, pretože všetky tieto potraviny majú dobrý GI. Pozor si dávajte na sacharidy – nie sú to len cukry, ale aj zemiaky, pečivo, cestoviny a ryža (prižmúriť oko môžete, keď sú celozrnné). Nejedzte ich na večeru, a ak už, tak len so zeleninou. Ideálne sú potraviny s glykemickým indexom nižším ako 55. Jedlá s GI nad 70 majú u vás STOP!Konkrétne:

ZABUDNITE NA:

- zemiaky pečené v rúre (95)
- hranolčeky (95)
- jahodový džem (87)
- predvarenú ryžu (90)
- croissant (75)
- kolu (70)
- vaječné cestoviny (70)

PRIŽMÚRTE OKO NAD:

- celozrnným chlebom (64)
- celozrnnými špagetami (60)
- müsli (55)
- hnedou ryžou (54)
- zemiakmi varenými v šupke (50)

ZELENÚ MÁ:

- light jogurt (35)
- zelená šošovica (22)
- čokoláda so 70 % obsahom kakaa (22)
- čerešne (22)
- paradajky (10)
- hlávkový šalát (10)

Vyberáme pre vás niečo PLUS