Pomôže tráveniu, dychu aj pri kašli: Dôvodov, prečo by ste mali siahnuť po ANÍZOVOM ČAJI, je niekoľko, omladzujúci účinok je len začiatok!
19. 7. 2023, 15:31

Zdroj: Getty/al62
Ste na dovolenke a užívate si preplnené švédske stoly? Treba si dopriať, ale zasa s mierou, aby ste zbytočne nemali zažívacie problémy.
Aníz (lat. Pimpinella anisum) je zdravá bylinka a korenie, ktorú používali starí Egypťania už 1500 rokov pred Kristom. Našli pre ňu využitie v gastronómii (dochucovanie nápojov a potravín), kozmetike aj medicíne (na svieži dych, ako protijed, na trávenie, proti depresii a na omladenie). Pokiaľ ste niekedy ochutnali grécke ouzo či francúzsky pastis, tak si tú chuť viete okamžite predstaviť.
Obsahuje bielkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, vitamíny (A, B, C) a z minerálov železo, mangán, vápnik, meď. Zrelý aníz má aromatickú vôňu (vďaka éterickému oleju anetolu) a korenisto jemne sladkú chuť.
Zdroj: Pexels/Engin Akyurt
Ilustračný obrázok
V liečiteľstve sa využíva hlavne odvar / čaj. Aníz je výborný k podpore vykašliavania, podporuje tvorbu materského mlieka a žuvanie semien eliminuje zápach z úst. Zvyšuje tvorbu žlče, zrýchľuje trávenie a obmedzuje nadúvanie. Pôsobí proti črevným katarom a kŕčom tráviaceho traktu (napr. keď do rozhorúčeného tela rýchlo nalejete ľadový bublinkový nápoj)
Anízový čaj zmierňuje aj zápalové procesy, ktoré inak môžu spôsobiť rozvoj chronických ochorení - srdcové choroby, rakovina či cukrovka. Neodporúča sa jeho konzumácia pri hormonálnych poruchách, alebo u alergikov na rastliny z čeľade dážďovníkovitých (zeler, petržlen, kôpor...)
U zdravých ľudí nespôsobuje konzumácia 20 gramov denne žiadne problémy.
Čaj si pripravíte ľahko: na 250 ml vody použite 1PL anízových semien. Tie vhoďte až do vriacej vody, chvíľu ich povarte (cca 3 min) a po dostavení nechajte cca 5 minút lúhovať. Tekutý výsledok môžete popíjať štvrť hodinu pred jedlom či spaním. Maximálna odporúčaná dávka sú tri šálky.
Autor: Liana Benz