Porazte vyššiu hladinu cukru raz a NAVŽDY! TIETO rituály sú efektívne a tak JEDNODUCHÉ!
19. 11. 2021, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:01)

Zdroj: shutterstock
S cukrom máme problém všetky, nielen cukrovkári, pretože ho jeme v skrytosti v mnohých potravinách. Nové štúdie ukazujú, ako si ho znížiť celkom prirodzene.

A učiť sa, ako na to, môžeme práve od diabetikov. Lebo práve tam sa robia výskumy, ktoré pomáhajú zorientovať sa aj zdravým ľuďom. Už dávnejšie sa potvrdilo, že ak diabetik schudne aspoň päť percent svojej hmotnosti, výrazne sa mu zlepší citlivosť na inzulín. Ak trpíte nadváhou aj vy, zníženie hmotnosti vám pomôže znížiť aj cukor v krvi.
Vegetariánstvo prospieva
Ako veľmi účinná v liečbe cukrovkárov 2. typu sa opakovane potvrdzuje rastlinná strava. „Je mnoho vedeckých podkladov o tom, že vegánska či vegetariánska diéta zlepšuje všetky parametre kontroly diabetu – glykovaný hemoglobín, glykémiu, znižuje telesnú hmotnosť, krvné tuky aj krvný tlak. Ukázalo sa, že diabetici, ktorí pol roka konzumovali vegetariánsku stravu, výrazne schudli, no nie na úkor svalov, ako to býva pri diétach časté. Stratili najmä veľmi škodlivý viscerálny tuk, ktorý obaľuje vnútorné orgány a znižuje citlivosť buniek na inzulín.
Dôkazy už máme
Americká štúdia trvajúca 4 mesiace, počas ktorých účastníci na rastlinnej strave opäť schudli, ukázala, že sa im zlepšil aj krvný cukor nalačno, aj citlivosť na inzulín. Navyše sa zistilo, že rastlinná strava nielen spomalila zánik betabuniek, ktoré produkujú inzulín, ale dokonca zlepšila ich funkciu. Vegetariánskou stravou možno „prebudiť“ isté množstvo betabuniek k činnosti a produkovaniu inzulínu. Pre vznik cukrovky 2. typu sú oveľa horšie mäsité mastné potraviny ako cukor. Pri nadmernom priberaní sa zjedený tuk začne ukladať na miestach, kde nemá čo hľadať – v pečeni, vo svaloch, v srdci, pankrease a podobne. Zhoršuje tak citlivosť buniek na inzulín, čo je hlavný dôvod rozvoja cukrovky.
Viete, že...
… vegetariánska strava zložená zo zeleniny, z ovocia, celozrnných potravín, zo strukovín, z orechov a zo semien znižuje celkový aj „zlý“ LDL cholesterol, krvný tlak, hmotnosť, výskyt diabetu 2. typu aj niektorých druhov nádorov? Jedálny lístok by však mal zhodnotiť nutričný terapeut.