Potraviny po záruke: Ako spoznáte, že ich ešte môžete jesť? Na toto si dávajte pozor!
9. 6. 2014, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:29)
Dátum spotreby je len orientačný a niektoré potraviny možno jesť aj po vypršaní tejto lehoty. Ako zistiť, či vám neuškodia?
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Archív
Galéria k článku
Ročne sa na svete vyhodí 7 milónov ton jedla a pitia. Podľa Rossa Princea, britského kuchára a autora kníh o jedle sa potravín zbavujeme zbytočne.
Ako zistiť, či sú potraviny po záruke ešte jedlé? Stačí sa držať jedného pravidla: Smrdí - nesmrdí.
1. Rybie filé
Filé z tresky alebo lososa sú vhodné na konzumáciu ešte 4 dni po výlove. To však len za predpokladu, že sú uchovávané pri teplote 5 a menej stupňov. V tej chvíli síce budú zdraviu neškodné, ale príliš si na nich nepochutíte.
Či je ryba v poriadku, spoznáte podľa toho akú má farbu. Biele ryby by mali zostať priehľadné, a keď filé stlačíte, malo by zostať pružné. Ružové filé by nemalo blednúť. Ak je mäso zakalené a po stlačení sa nevracia do pôvodnej podoby, radšej sa mu oblúkom vyhnite.
2. Paštéty a šunky
Zdroj: archív
Na kornútiky potrebujeme jačmenné krúpy
V tomto prípade sa neodporúča riskovať viac ako deň, maximálne dva po uplynutí trvanlivosti. Po konzumácii týchto výrobkov hrozí bakteriálna nákaza. Ak je paštéta vysušená a má plesnivý nádych, preč s ňou! Šunka by nemala byť lepkavá a tmavšia ako keď ste ju kupovali.
3. Zmrzlina
Znie to neuveriteľne, ale aj zmrzlina sa môže pokaziť napriek tomu, že ju držíte v mrazničke. Tieto ľadové pochúťky obsahujú veľa tukov, kvôli ktorým vlastne nikdy nezamrznú. Zhruba tri mesiace od dátumu spotreby začne studená dobrota strácať vôňu a tmavnúť. Keď začne chutiť ako jogurt, je najvyšší čas ju vyhodiť.
4. Vajcia
Aby ste spoznali, či je vajce ešte jedlé, skúste jednoduchý trik. Hoďte ho do pohára s vodou. Ak vypláva, rozhodne ho už nejedzte. Ak sa potopí, je v poriadku.
To, že vajcia plávajú, znamená, že vo vnútri je vzduch. Ten sa tam tvorí postupným vysychaním vnútra. Pri nákupe vajec je tiež dobré kontrolovať krabicu, či boli vajcia ošetrené proti prípadnej nákaze salmonelózou.
5. Hovädzie mäso
Zdroj: Shutterstock
Hovädzie mäso
Pre niekoho to môže byť ťažko uveriteľné, ale hovädzie mäso je v niektorých prípadoch možné jesť aj päť týždňov po uplynutí dátumu trvanlivosti. Základom úspechu je kvalitné a správne narezané mäso.
Dobrý kus spoznáte jednoducho podľa toho, či zapácha alebo nie. Ross Prince radí: ak mäso začne rýchlo plesnivieť, dá sa s ním ešte pracovať. Stačí vziať handričku, namočiť ju do octu a škvrny zotrieť. Tým sa zbavíte povrchových baktérií. Steak je potom nutné pripraviť na vysokých teplotách, ktoré zahubia aj zvyšok baktérií.
6. Kuracie mäso
Zdroj: Nový Čas pre ženy
Kuracie prsia5
Rovnako ako u rýb, aj kuracie mäso podlieha rýchlej nákaze. Ak otvoríte obal a cítite zápach, nemusí to nutne znamenať, že mäso je pokazené. Umyte ho pod studenou vodou a opäť privoňajte. Občas totiž smrdí iba obal.
Neodporúča sa konzumácia mäsa, ktorého minimálna trvanlivosť sa skončila pred pár dňami. Kurčatá sa totiž šklbú tak, že ich namočia do horúcej vody, ktoré podporuje vznik baktérií. Ak by ale zviera bolo zbavené peria pomocou horúceho vosku, jeho životnosť sa hneď predĺži. Túto informáciu nájdete na etikete.