Reklama

Potrebujete nakopnúť IMUNITU? Nemusíte ísť do lekárne, TOTO je lacnejšie a účinné, VYSKÚŠAJTE!

Reklama

Počas prechodu zo zimy do jari sa snažíme robiť všetko preto, aby sme mali silnejšiu imunitu. Skúšame rozličné dostupné doplnky stravy, kupujeme si rôzne vitamíny. Ale čo tak dať si niečo, čo vyrástlo v našej záhrade?

Lekární je dnes na Slovensku viac ako zelovocov hlavne prechodných obdobiach rastie záujem rôzne prípravky na podporu imunity. Podľa odborníkov by však bol rozumnejší záujem zeleninu ovocie ako multivitamíny, ktorým zbytočne pripisujeme účinky, ktoré nemajú.

Neladí im to?

V súčasnosti síce nie je k dispozícii jednoznačný výskum, ktorý by podporil alebo, naopak, nepodporil užívanie multivitamínových a minerálnych doplnkov na prevenciu chorôb, no odborníci v tom majú jasno. „Najlepší spôsob, ako mať dostatok vitamínov a minerálov, ktoré potrebujete, je získať ich nutrične vyváženou stravou,“ vraví biochemik docent Pavel Blažíček. Podľa neho je do niektorých prípravkov typu multi celkom zbytočne zakomponovaných priveľa látok, ktoré spolu ani nemusia ladiť. Napríklad zinok a meď, pričom zinok potláča vstrebávanie medi.

Je to zbytočné
„Okrem toho existuje množstvo potravín, napríklad raňajkové cereálie či nápoje, do ktorých sa pridávajú vitamíny a minerály, a tak ich konzumácia môže v tele spôsobiť ich prebytok. Potom často vyrábate príliš drahý moč,“ upozorňuje odborník na zbytočné hltanie rôznych doplnkov stravy. Aby ste neprekračovali bezpečnostný limit v celkovom príjme vitamínov a minerálnych látok, mali by ste si naštudovať nutričné hodnoty na obaloch potravín, tiež užívaných doplnkov a zistiť, či spolu ich úroveň neprekračuje sto percent dennej odporúčanej dávky. „Ak máte zdravotné problémy alebo beriete nejaké lieky, mali by ste sa pred tým, než začnete užívať vitamínové alebo minerálne doplnky, poradiť so svojím lekárom. Niektoré doplnky sa môžu krížiť s vašimi liekmi,“ upozorňuje tiež biochemik.

Siahli ste po vitamíne C?
Ani obľúbené céčko nie je tým, čo by ste nutne potrebovali vo svojej domácej výbave. Rozsiahle štúdie z roku 2017 z Fínska ukázali, že vitamín C nemá na prevenciu nachladnutia žiadny vplyv, dôležitý je skôr jeho systematický príjem zo stravy. „Zabudnite na kult umelých vitamínových prípravkov, ktorých efekt je podľa vedeckých štúdií diskutabilný. Napríklad vitamín C sa najúčinnejšie získava z plodov rastlín a postačuje ho 200 miligramov denne, čo je okolo šesť porcií ovocia či zeleniny,“ konštatuje imunológ Jeseňák. Naopak, vhodný je vitamín D, pre imunitný systém je dôležité užívať ho od jesene do konca zimy v prípravkoch z lekárne. Docent Blažíček však upozorňuje, že hladina vitamínu D₃ na úrovni 400 IU vo väčšine multivitamínov je príliš nízka. Štúdia podľa neho ukázala, že zvýšenie sérovej hladiny tohto vitamínu sa u dospelých dosiahlo až pri dávke 800 IU počas 6 až 12 mesiacov.

Účinný cesnak i zázvor
Viaceré vedecké štúdie potvrdili, že imunitu podporujú niektoré prípravky prírodného pôvodu. Z voľnopredajných sú to najmä betaglukány, ktoré sú účinné pri prevencii opakovaných infekcií dýchacích ciest. „Plný klinický účinok sa dostavuje po niekoľkotýždňovom užívaní,“ dopĺňa profesor Jeseňák. Na druhej strane účinok probiotík, ktoré síce zlepšujú zdravotný stav a podporujú imunitné funkcie, označil pri opakovaných infekciách dýchacích ciest za sporný. Z fytoterapie môže byť podľa lekára užitočné užívanie echinacey pri akútnych infekciách horných dýchacích ciest, no nie dlhšie ako 10 až 12 týždňov. Pri opakovaných infekciách bol dokázaný aj účinok extraktov z ďumbieru, cesnaku a zo ženšenu.

Tajomstvo je ukryté v strave
Prvá a z hľadiska imunity veľmi dôležitá potravina, ktorú dostávame, je materské mlieko plné imunoglobulínov, ktoré zabezpečujú ochranu slizníc bábätiek proti vírusom aj baktériám. Materské mlieko tiež slúži na „programovanie“ a vyzrievanie imunitného systému dieťaťa. Zvyšok života je potrebné jesť stravu s dostatkom vitamínov aj ostatných živín. „V strave má byť zastúpené dostatočné množstvo ovocia a zeleniny, najmä z nášho geografického pásma,“ krátko, no výstižne opisuje stravu podporujúcu obranyschopnosť nášho organizmu imunológ a alergiológ profesor Jeseňák na záver.