Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Potrebujete súrne schudnúť? Na štíhlosť zaberá mrkva

Doprajte si vynikajúcu kúru na koniec zimného

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Mrkva patrí medzi najvyhľadávanejšiu zeleninu slovenských gazdiniek. Pretože neobsahuje žiaden tuk, je ideálnym prostriedkom na chudnutie.

Najhodnotnejšie látky skrýva karotka priamo pod šupkou. Preto je najlepšie nešúpať ju, iba poriadne umyť. Mrkva dodáva vitamín A, ktorý vyhladzuje pokožku a posilňuje nervy. Zásobuje aj betakaroténom – ten chráni bunky pred napadnutím voľnými radikálmi. Kyselina listová sa stará o dobrú náladu a vláknina bráni pred útokmi vlčieho hladu a brzdí vylučovanie hormónov, v dôsledku ktorých priberáme.

Tuk je náš pomocník

Ak chceme schudnúť, nemali by sme zjesť viac ako 50 gramov tuku denne. Avšak bez niekoľkých kvapiek oleja, trošky masla či margarínu nedokáže náš organizmus vzácne látky obsiahnuté v mrkve správne spracovať. Preto by sme sa pri tejto diéte nemali tuku celkom vzdať. Pripravili sme pre vás jedálny lístok na tri dni, ktorý môžete opakovať, prípadne doplniť o vlastné recepty.

Prvý deň

  • Raňajky - Tvarohový chlieb

Ako na to: 100 g postrúhanej mrkvy zmiešame s 50 g tvarohu a 1/2 ČL pažítky, okoreníme a natrieme na 1 plátok pšenično-ražného chleba.

  • Obed - Brokolicové cestoviny

Ako na to: 125 g brokolice uvaríme v 100 ml vývaru. Primiešame 1 PL kyslej smotany, osolíme, dochutíme bylinkami a čiernym korením. Ošúpeme 1 mrkvu, postrúhame na dlhšie rezance a osmažíme na 1 ČL oleja s troškou korenia čili a sezamu. 100 g uvarených cestovín zalejeme omáčkou a ozdobíme mrkvou.

  • Večera - Mrkvové mafiny

Ako na to: 1 vajce, 75 ml mlieka, 2 PL múky a 150 g mrkvového pyré rozmiešame, okoreníme a 10 minút zapekáme vo vymastenej forme na mafiny pri 200 °C.

Druhý deň

  • Raňajky - Zeleninové tyčinky

Ako na to: 200 g mrkvy nakrájame na hrubšie pásiky, podusíme a namáčame do omáčky zo 150 ml masla, 1 ČL medu a 1 PL opražených orechov.

  • Obed - Kura na mede

Ako na to: 250 g mrkvy ošúpeme, nakrájame a opražíme na 1 ČL margarínu. Pridáme 1 ČL medu, 2 PL vývaru, osolíme, okoreníme a 5 minút dusíme. 150 g kuracích pŕs osolíme, okoreníme a opražíme z oboch strán na 1 ČL margarínu. Mrkvu dochutíme trebuľkou. Podávame s bagetou.

  • Večera - Krémová polievka

Ako na to: 30 g rezancov uvaríme v 200 ml mrkvovej šťavy, zjemníme 1 ČL smotany a okoreníme.

Tretí deň

  • Raňajky - Zdravá kaša

Ako na to: Rozmixujeme 2 vykôstkované broskyne, 3 PL jemných ovsených vločiek, 75 g pohánky, 3 PL mrkvovej šťavy a trocha škorice.

  • Obed - Treska na zelenine

Ako na to: 100 g mrkvy ošúpeme, nakrájame na kolieska, premiešame s 50 g mrazeného hrášku a strukov, osolíme, okoreníme a rozložíme na papier na pečenie. Na to položíme 140 g tresky, osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou, olivovým olejom a dochutíme horčičným semenom a kôprom. Rybu v papieri zrolujeme a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 35 minút. Podávame so 100 g uvarenej ryže.

  • Večera - Mrkvový nákyp

Ako na to: 200 g zemiakov a mrkvy nakrájame na plátky. Uvaríme 100 ml vývaru, rozpustíme v ňom 50 g mäkkého syra, okoreníme. Všetko dáme do zapekacej misy, pečieme asi 20 minút v rúre vyhriatej na 200 °C.

Vyberáme pre vás niečo PLUS