Potrebujete súrne schudnúť? Na štíhlosť zaberá mrkva
18. 3. 2010, 9:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:32)

Zdroj: Shutterstock
Mrkva patrí medzi najvyhľadávanejšiu zeleninu slovenských gazdiniek. Pretože neobsahuje žiaden tuk, je ideálnym prostriedkom na chudnutie.
Najhodnotnejšie látky skrýva karotka priamo pod šupkou. Preto je najlepšie nešúpať ju, iba poriadne umyť. Mrkva dodáva vitamín A, ktorý vyhladzuje pokožku a posilňuje nervy. Zásobuje aj betakaroténom – ten chráni bunky pred napadnutím voľnými radikálmi. Kyselina listová sa stará o dobrú náladu a vláknina bráni pred útokmi vlčieho hladu a brzdí vylučovanie hormónov, v dôsledku ktorých priberáme.
Tuk je náš pomocník
Ak chceme schudnúť, nemali by sme zjesť viac ako 50 gramov tuku denne. Avšak bez niekoľkých kvapiek oleja, trošky masla či margarínu nedokáže náš organizmus vzácne látky obsiahnuté v mrkve správne spracovať. Preto by sme sa pri tejto diéte nemali tuku celkom vzdať. Pripravili sme pre vás jedálny lístok na tri dni, ktorý môžete opakovať, prípadne doplniť o vlastné recepty.
Prvý deň
- Raňajky - Tvarohový chlieb
Ako na to: 100 g postrúhanej mrkvy zmiešame s 50 g tvarohu a 1/2 ČL pažítky, okoreníme a natrieme na 1 plátok pšenično-ražného chleba.
- Obed - Brokolicové cestoviny
Ako na to: 125 g brokolice uvaríme v 100 ml vývaru. Primiešame 1 PL kyslej smotany, osolíme, dochutíme bylinkami a čiernym korením. Ošúpeme 1 mrkvu, postrúhame na dlhšie rezance a osmažíme na 1 ČL oleja s troškou korenia čili a sezamu. 100 g uvarených cestovín zalejeme omáčkou a ozdobíme mrkvou.
- Večera - Mrkvové mafiny
Ako na to: 1 vajce, 75 ml mlieka, 2 PL múky a 150 g mrkvového pyré rozmiešame, okoreníme a 10 minút zapekáme vo vymastenej forme na mafiny pri 200 °C.
Druhý deň
- Raňajky - Zeleninové tyčinky
Ako na to: 200 g mrkvy nakrájame na hrubšie pásiky, podusíme a namáčame do omáčky zo 150 ml masla, 1 ČL medu a 1 PL opražených orechov.
- Obed - Kura na mede
Ako na to: 250 g mrkvy ošúpeme, nakrájame a opražíme na 1 ČL margarínu. Pridáme 1 ČL medu, 2 PL vývaru, osolíme, okoreníme a 5 minút dusíme. 150 g kuracích pŕs osolíme, okoreníme a opražíme z oboch strán na 1 ČL margarínu. Mrkvu dochutíme trebuľkou. Podávame s bagetou.
- Večera - Krémová polievka
Ako na to: 30 g rezancov uvaríme v 200 ml mrkvovej šťavy, zjemníme 1 ČL smotany a okoreníme.
Tretí deň
- Raňajky - Zdravá kaša
Ako na to: Rozmixujeme 2 vykôstkované broskyne, 3 PL jemných ovsených vločiek, 75 g pohánky, 3 PL mrkvovej šťavy a trocha škorice.
- Obed - Treska na zelenine
Ako na to: 100 g mrkvy ošúpeme, nakrájame na kolieska, premiešame s 50 g mrazeného hrášku a strukov, osolíme, okoreníme a rozložíme na papier na pečenie. Na to položíme 140 g tresky, osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou, olivovým olejom a dochutíme horčičným semenom a kôprom. Rybu v papieri zrolujeme a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 35 minút. Podávame so 100 g uvarenej ryže.
- Večera - Mrkvový nákyp
Ako na to: 200 g zemiakov a mrkvy nakrájame na plátky. Uvaríme 100 ml vývaru, rozpustíme v ňom 50 g mäkkého syra, okoreníme. Všetko dáme do zapekacej misy, pečieme asi 20 minút v rúre vyhriatej na 200 °C.