Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Povzbudivé, liečivé a zázračné. Vyznáte sa v čajoch?

Skúste zelený čaj.

Zdroj: archív

Reklama

Ak nás prepadne nádcha alebo chrípka, siahneme po šálke čaju. Ale kto sa má vyznať v regáloch preplnených najrôznejšími druhmi z celého sveta?

Zelený čaj – je povzbudzujúci a obsahuje veľké množstvo antioxidantov. Znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, zbavuje nás únavy, pomáha lepšie sa sústrediť a dá sa pomocou neho predchádzať vzniku rakoviny.

Čierny čaj – vzniká fermentáciou. Je to proces, keď sa škrob v lístkoch mení na cukry a tmavne. Lístky sa okysličujú, čím aj menia chuť. Obsah trieslovín dáva čaju ľahko trpkastý nádych. Obsah teínu zabezpečuje povzbudenie mozgovej činnosti bez zaťaženia srdca.

Čaj oolong (modrozelený) – je polofermentovaný. Známy svojou delikátnou chuťou a nezameniteľnou arómou. Oolong sa dosušuje nad jamami s dreveným uhlím, preto má veľmi špecifickú vôňu. Priaznivo podporuje trávenie a pomáha pri chudnutí.

Biely čaj – jeho lístky sa zbierajú ešte pred rozvinutím. Nálev je preto veľmi svetlý a chuť jemná, ale príjemná. Je to cenný čaj s regeneračnými účinkami. Výskumy dokázali, že má ešte viac antibakteriálnych účinkov ako zelený čaj.

Čaj maté – pochádza z Paraguaja, má horkastú chuť, veľmi povzbudivé účinky a zaručuje pomoc pri fyzickej či psychickej námahe. Jeho účinky sú o niečo slabšie ako účinky kávy. Obsah teínu nepôsobí na centrálny nervový systém, ale na tkanivo svalstva. Maté sa podáva v kalabase – tradičnej nádobe, z ktorej sa pije cez špeciálnu slamku.

Africký rooibos – obsahuje množstvo vitamínu C, železa, draslíka, zinku a ďalších stopových prvkov. Pretože neobsahuje kofeín, môžu si ho pokojne vychutnať aj ľudia trpiaci vysokým tlakom, deti či tehotné ženy. Priaznivo pôsobí na kožné ekzémy aj alergické reakcie. Zbavuje neuróz, stresu či nespavosti.

Vyberáme pre vás niečo PLUS